2

Aardbeien beschermen tegen vogels: Dit werkt het beste!

Aardbeien beschermen tegen vogelsIn dit artikel vertellen we je de beste manier om aardbeien te beschermen tegen vogels en wat je hiervoor nodig hebt, zodat vogels er niet met jouw aardbeien vandoor gaan.

We horen regelmatig verhalen dat het kweken van aardbeien niet bij iedereen succesvol verloopt, omdat vogels er met de aardbeien van door gaan.

In dit artikel vertellen we op welke milieuvriendelijke manier je de aardbeien kunt beschermen tegen vogels zonder vogels hierdoor gewond kunnen raken. De manieren die we je adviseren zijn naast het beschermen van aardbeien ook geschikt voor andere gewassen.

Aardbeien beschermen tegen vogels echt nodig?

Je kunt jezelf afvragen of het beschermen van aardbeien tegen vogels echt nodig is. Wil je de aardbeien zelf gebruiken om op te eten dan is het aan te raden om je aardbeien hier tegen te beschermen. Doe je dit niet dan kunnen de aardbeien binnen vrij korte tijd worden opgegeten door vogels. Vooral merels zijn erg dol op aardbeien.

Wil je de vogels wat extra voedsel gunnen, dan zou je de aardbeien voor een gedeelte kunnen beschermen.

De beste manier om aardbeien te beschermen tegen vogels

Er zijn verschillende manieren om aardbeien te beschermen tegen vogels. Onderstaand zijn de twee beste manieren aan je toegelicht.

Insectengaas

Eén van de beste manieren om er voor te zorgen dat vogels niet aan je aardbeien komen, is door het plaatsen van insectengaas. Het voordeel van insectengaas is dat deze gaas erg fijnmazig is, namelijk 1,35 x 1,35 millimeter. Het is hierdoor niet mogelijk dat vogels met hun poten en vleugels verstrikt raken in het net.

Bovendien zorgt insectengaas er ook voor dat er geen insecten zoals vliegen en wespen op de aardbeien kunnen komen. Het net beschermt de aardbeien dus tegen vogels en tegen insecten.

Het ander voordeel van insectengaas is dat de mazen veel licht, lucht en water doorlaten. Dit komt de groei van je aardbeienplant ten goede.

Het insectengaas plaats je over het gewas en kun je aan de zijkant vastzetten met pinnen of aarde, zodat het net goed op zijn plaats blijft. Het gaas is gemaakt van UV-gestabiliseerd Polyethyleen en gaat meer dan 5 jaar mee wanneer je de net in de herfst goed schoonmaakt en droog opbergt.

De maten waarin je de insectengaas voor Aardbeienplanten kunt bestellen is 2,1 x 4,5 meter of 3,66 x 6 meter.

Het insectengaas is ook geschikt voor vele andere planten in je moestuin en beschermt ook tegen koolvlieg, wortelvlieg, uitvlieg en preivlieg.

Bij het plukken van onkruid en aardbeien kun je het insectengaas eenvoudig van het gewas halen, zodat je goed bij de planten kunt kopen. Vervolgens breng je het insectengaas weer terug over de planten om de aardbeien te beschermen.

Het insectengaas is te koop bij Biogroei. Biogroei is een online webshop met milieuvriendelijke producten om ziekten en plagen in je (moes)tuin te behandelen. Biogroei heeft een erg snelle levering waardoor je hopelijk nog op tijd je aardbeien kunt beschermen tegen vogels.

Aardbeien beschermen tegen vogels

Bestel direct!

Vogelverjager Kite Hawk

Een andere goedwerkende manier is het plaatsen van een vogelverschrikker. Een goede vogelverschrikker is de Kite Hawk vogelverjager. De vogelverjager is een soort vlieger die lijkt op een havik en beweegt in de wind. Dit schrikt veel vogels af.

De afmeting van de vogel is 143 x 73 centimeter. Voor het beste effect kun je de vogelverjager plaatsen op een telescopische paal die tot maximaal 7 meter hoog kan.

In de onderstaande video kun je zien hoe deze vogelverjager werkt.

Aardbeien beschermen tegen vogels

Bestel direct!

 

Aardbeien beschermen met net

Op internet zijn diverse verhalen te lezen van mensen die hun aardbeien of andere planten in de (moes)tuin beschermen met een (grofmazig) net. Een net gebruiken in de (moes)tuin raad ik je af. In een net kunnen vogels met hun poten en vleugels verstrikt raken en hierdoor vervolgens sterven.

Gebruik dus geen (grofmazige) net om je aardbeienplanten te beschermen!

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

  • Erik schreef:

    Maar hoe werkt dit dan met bestuiven van de aardbeien?Bijen kunnen er dan ook niet in.

    • Thijs schreef:

      Aardbeienplanten kunnen zich zelf ook bestuiven met behulp van de wind. Het nadeel van insectengaas is inderdaad dat bijen er niet meer bij kunnen komen. In dit geval zou ik er voor kiezen om het insectengaas alleen aan te brengen wanneer de aardbeien plukrijp beginnen te worden. Op deze manier kunnen bijen en hommels toch nog een bijdrage leveren aan de bestuiving.

  • >