Afvoerput buitenkraan of tuin: Dit zijn de beste!

Afvoerput buitenkraanHet plaatsen van een afvoerput onder een buitenkraan is erg verstandig! Het zorgt er namelijk voor dat het overtollig water kan wegstromen, zonder dat er een plas water op je terras blijft staan. Het plaatsen van een afvoerput onder je buitenkraan hoeft niet moeilijk te zijn. Tegenwoordig zijn er zelfs putten waarbij het water in de grond infiltreert waardoor het afvoeren via het riool niet meer noodzakelijk is. Dit bespaart je de nodige moeite om het leidingwerk te maken.

In dit artikel heb ik een selectie gemaakt van de beste afvoerputten onder de buitenkraan en geef ik je enkele tips waar je op kunt letten als je een afvoerput gaat aanschaffen.

Waarom een afvoerput buitenkraan?

Wanneer je een buitenkraan in je tuin hebt, dan is het verstandig om er rekening mee te houden dat het water kan weglopen. Plaats je een buitenkraan boven de border dan kan het water de grond intrekken. Desondanks plaatsen veel mensen in de border toch een afvoerput, zodat het water kan worden afgevoerd zonder dat al het water in de border blijft staan.

Heb je een buitenkraan boven de bestrating dan is het zeker slim om een afvoerput te plaatsen. In dit geval kan het water direct worden afgevoerd waardoor het water niet op het terras blijft staan.

Een afvoerput kan ook als schrobput worden gebruikt voor het schoonmaken van het terras.

Afvoerput zonder leidingwerk

De laatste jaren is het steeds belangrijker geworden om zuinig om te gaan met water. Om deze reden worden er steeds meer duurzame oplossingen bedacht. Eén van deze manieren is een afvoerput waarin het water de grond in kan infiltreren. Hierdoor komt er tijdens een hevige regenbui niet zo’n hevige druk op ons rioolstelsel te liggen.

Een ander voordeel van een afvoerput zonder leidingwerk is dat deze eenvoudig te plaatsen zijn. Je hoeft hierdoor geen leidingen te leggen en deze aan te sluiten op het riool. Bovendien heb je minder snel kans op ondergrondse verstoppingen doordat blad, zand en andere materialen zich ophopen in de leidingen.

Beste afvoerput voor een buitenkraan?

Onderstaand heb ik een selectie gemaakt van de beste afvoerputten voor een buitenkraan. Deze putten worden regelmatig succesvol toegepast om het water af te kunnen voeren.

Infiltratieput – Hydrorock

Een veel verkochte afvoerput voor het water is deze infiltratieput van Hydrorock. Het grote voordeel van deze afvoerput is dat je geen leidingwerk hoeft aan te leggen om deze put zijn werk te laten doen. Met deze put infiltreert het water in de bodem waardoor je het water op een milieuvriendelijke manier afvoert.

Deze infiltratieput heeft een afmeting van 20 x 20 x 33 centimeter een absorptiecapaciteit van 15 liter. Het rooster van deze put is van metaal en beschikt over een zwart filtermembraam wat vuil tegenhoudt.

Het product heeft de volgende voordelen:

  • Eenvoudig te installeren;
  • 100% natuurlijk materiaal;
  • Blijft ondergronds tientallen jarenlang in topconditie;
  • Instroming van grond is niet mogelijk.

ACO afvoerput buiten

Een prima afvoerput voor buiten is deze put van het merk ACO. De afvoerput heeft 1 aansluiting met een uitwendige buisdiameter van 75mm. De hoogte van de put is 240mm. Het is mogelijk om deze put op het riool aan te sluiten om het water af te kunnen voeren.

De put is gemaakt van kunststof en beschikt over een rooster van gietijzer. De afvoercapaciteit van deze afvoerput is 3 liter per seconden. De afmetingen van dit rooster bedragen 20 x 20 centimeter.

King-Fix Ultra Drain afvoerput

De King Fix Ultra Drain afvoerput is een put die geschikt is als schrobputje op terrassen en zitjes en kan ook onder buitenkranen worden geplaatst. De afvoerput beschikt over een zij-afvoer of een onder afvoer die je kunt aansluiten op het riool.

Het putje is van kunststof en het rooster is van aluminium. De afmetingen van dit putje bedraagt ongeveer 20 x 20 centimeter.

Waar op letten bij aankoop?

Wanneer je een afvoerput gaat aanschaffen, zijn er enkele aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden. De belangrijkste aandachtspunten licht ik onderstaand aan je toe.

Met of zonder leidingwerk

Eerder vertelde ik je al dat er afvoerputten zijn die je zonder leidingwerk kunt aanbrengen. Het voordeel is dat het plaatsen een stuk makkelijk is omdat je geen leidingen hoeft aan te leggen. Over het algemeen zijn deze putten wel iets duurder.

Als je kijkt naar milieuvriendelijkheid dan is een afvoerput zonder leidingwerk een stuk beter!

Afmetingen

De meeste afvoerputten voor een buitenkraan hebben een afmeting van ongeveer 20 x 20 centimeter. Dit formaat is ruim voldoende om het water te kunnen opvangen.

Wanneer je een afvoerput plaatst, raden we je aan om de put onder de buitenkraan te plaatsen, zodat de straal van de buitenkraan direct in het putje komt. Dit voorkomt dat het water op de bestrating terecht komt.

Kunststof of metalen rooster

Het materiaal van het afvoerputje is ook iets om rekening mee te houden. De meeste afvoerputjes bestaan uit kunststof en/of metaal. Meestal is het rooster gemaakt van metaal omdat dit net wat steviger is dan kunststof. De opvangbank en eventuele leidingwerk zijn meestal van kunststof.

Metalen roosters bestaan meestal uit RVS of gietijzer. Het voordeel van RVS is dat dit materiaal niet gaat roesten.

Gaten rooster

Heb je jonge kinderen die regelmatig in de tuin spelen dan zou je kunnen kiezen voor een rooster met kleine gaten. Dit voorkomt dat kinderen met hun vingers vast komen te zitten in de gaten van het rooster. Gelukkig gebeurt dit niet zo snel maar het komt wel eens voor.

Een ander voordeel van kleinere gaten is dat er minder snel bladeren in het putje terecht kunnen komen.

Makkelijk schoon te maken

Zo nu en dan is het noodzakelijk om het afvoerputje schoon te maken. In dit geval is het handig om te kiezen voor een afvoerputje waarvan het rooster makkelijk afneembaar is. Op deze manier kun je het putje makkelijker schoonmaken.

Stankafsluiter

Wanneer je een afvoerput op het riool gaat aansluiten, kan het verstandig zijn om een afvoerput met een stankafsluiter aan te schaffen. Het voordeel van een stankafsluiter is dat de stank van het riool niet uit de afvoerputje kan komen.

Beoordelingen

Vóór je een afvoerputje gaat aanschaffen, zou je op internet de beoordelingen van gebruikers kunnen lezen. Bij sommige afvoerputten geven de gebruikers aan wat de voor- en nadelen van het afvoerputje zijn en wat de kwaliteit van het afvoerputje is.

Wanneer een afvoerputje door meerdere gebruikers hoog is beoordeeld, kun je er vanuit gaan dat je een goed product aanschaft.

Hoe afvoerput plaatsen?

Het klinkt misschien logisch dat je het afvoerputje lager moet plaatsen dan je bestrating. Toch ben ik in de praktijk wel een afvoerputjes tegen gekomen waarbij dit niet het geval is. Het gevolg is dat het afvoerputje niet functioneert omdat het water hier niet in kan stromen.

Verder is het verstandig om rekening te houden met de capaciteit van het afvoerputje. Meestal kan deze niet al het water opvangen van je terras en is het verstandig om extra goten rondom het terras te plaatsen. Nog beter is om het water af te laten stromen naar de border of het gazon, zodat het in de bodem kan infiltreren.

Hoe je het afvoerputje moet plaatsen, is afhankelijk van het type afvoerputje dat je aanschaft. Meestal wordt in de handleiding vermeld hoe dit precies in zijn werk gaat.

Waar kopen?

Een afvoerput kun je kopen in diverse (web)winkels. In de onderstaande (web)winkels worden veel afvoerputten verkocht.

Bol.com

Bol.com heeft een groot assortiment als het gaat om afvoerputjes voor in de tuin. Het assortiment is een stuk groter dan in de meeste winkels waardoor je een keuze hebt uit verschillende afmetingen en materialen.

Wanneer je een afvoerput aanschaft bij bol.com dan wordt deze meestal snel bij je thuisbezorgd.

Bekijk het aanbod op bol.com!

Bouwmarkt

Een afvoerputje hebben ze ook bij een bouwmarkt zoals Praxis, Gamma of Hornbach. Echter is het assortiment hier een stuk beperkter dan bij bol.com.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>