2

Agapanthus in pot beschermen tegen de vorst: Zo ga je te werk!

Agapanthus in pot beschermen tegen vorstHoe kun je het beste een Agapanthus in pot beschermen tegen de vorst? In dit artikel geven we je enkele handige tips hoe je de Agapanthus in pot kunt beschermen en wanneer je dit het beste kunt doen. Goed om te weten is dat je dit namelijk niet te vroeg moet doen!

Zoals je wellicht wel weet is een Agapanthus niet bestand tegen strenge vorst en heeft hij hierdoor jou hulp nodig om te overleven. Geef je de Agapanthus de juiste zorg in de winter of het vroege voorjaar dan krijg je in de zomer een rijkere bloei.

Benieuwd naar de tips om je Agapanthus te beschermen en om in de zomer een rijkere bloei te krijgen? Wij hebben in dit artikel enkele handige tips voor je.

Wanneer Agapanthus in pot beschermen tegen vorst

Wanneer de Agapanthus in aanraking komt met koude weersomstandigheden weet de plant dat deze in rust moet gaan. Bij bladverliezende Agapanthus soorten zal vervolgens het blad vergaan.

Te vroeg afdekken van de plant of binnen zetten van de plant raden wij je af. De combinatie van hoge temperaturen met de natte aarde kunnen voor een Agapanthus funest zijn. Deze combinatie leidt tot een te vroege groei van nieuwe scheuten of wortelrot.

Bladhoudende Agapanthus soorten kun je het beste bij de eerst vorstperiode al beschermen. Deze soorten zijn iets minder bestand tegen vorst dan de bladverliezende soorten die een temperatuur van -5 graden Celsius nog prima kunnen verdragen. De bladverliezende Agpanthus kun je daarom bij aanhoudende (nacht)vorst van minimaal -5 graden Celsius beschermen.

Hoe Agapanthus beschermen tegen vorst

Er zijn verschillende manieren om je Agapanthus te beschermen tegen de vorst. Onderstaand geven we je enkele tips hoe je dit het beste kunt doen. Helaas zien we regelmatig dat het beschermen van de Agapanthus tegen vorst op een verkeerde manier gebeurd. Zo wordt de Agapanthus binnen gezet in een verwarmde ruimte waar het vaak juist veel te warm is voor de plant. Dit resulteert in een Agapanthus die nauwelijks bloeit.

Binnen zetten

Een goed methode om de Agapanthus in pot te beschermen tegen de vorst is om de plant binnen te zetten in een ruimte waar het niet vriest. De ideale temperatuur in deze ruimte voor een Agapanthus bedraagt tussen de 2 en 8 graden Celsius. Een ruimte waar de verwarming regelmatig aanstaat is af te raden. Enkele goede overwinteringsplekken kunnen zijn:

 • Garage
 • Tuinhuis
 • Kas

Er zijn plantkwekers die de mogelijkheid bieden om jou planten te laten overwinteren in hun kas. Hier krijgen ze de juiste verzorging en in het voorjaar kun je ze weer bij de kweker op komen halen.

De juiste temperatuur is zoals eerder al gezegd belangrijk bij het overwinteren van de Agapanthus. De ideale temperatuur zorgt er voor dat er in het voorjaar de beste bloemstelen worden geproduceerd. Is de temperatuur te hoog dan kunnen er minder bloemstelen worden gevormd of kan het zijn dat de plant helemaal niet gaat bloeien.

We zijn er ons van bewust dat het niet voor iedereen mogelijk is om de Agapanthus een perfect plaats binnen te geven. Gelukkig is er een goed alternatief zodat je Agapanthus gewoon buiten kan blijven staan zonder dat je de (zware) pot hoeft te verplaatsen. Onderstaand wordt duidelijk welk alternatief dit is.

Vliesdoek + noppenfolie

Wanneer het niet mogelijk is om de plant binnen te zetten, kun je de plant beschermen met een vliesdoek. Het voordeel van een vliesdoek is dat geen (zware) potten hoeft te verplaatsen.

Een vliesdoek is eenvoudig om de bladhoudende Agapanthus aan te brengen en beschermt de plant tegen strenge vorst. Vriest het enkele dagen niet dan kun je de vorstbescherming tijdelijk van de plant halen, waardoor je weer kunt genieten van de plant. Gaat het weer vriezen dan breng je de vorstbescherming weer aan om plant.

Door gebruik te maken van een plantenbeschermhoes is het aanbrengen van vorstbescherming een simpel klusje dat je snel hebt uitgevoerd.

Een beschermhoes kun je om de plant doen en aantrekken met een bevestigingskoord of vastzetten met een rits. Bij harde wind blijft de beschermhoes zitten. Welke maat beschermhoes je nodig hebt is afhankelijk van de afmetingen van plant en pot. Bij Biogroei zijn de beschermhoezen in diverse maten voor een voordelige prijs in te kopen.

Agapanthus beschermen tegen vorst

Bestel een beschermhoes!

De pot zelf zou je altijd nog kunnen beschermen met noppenfolie. Deze kun je de hele winter laten zitten om de pot. Noppenfolie zorgt er voor dat de wortels van de plant niet kunnen bevriezen. Wil je noppenfolie gebruiken dan raden we je aan om deze noppenfolie op rol te kopen. Noppenfolie wordt vaak gebruikt om potten in te pakken.

Agapanthus beschermen tegen vorst

Verder is het verstandig om de plant buiten op een beschutte plek uit de wind neer te zetten. Dit geeft de plant extra bescherming tegen vorst.

Verzorging Agapanthus in de winter

Naast het beschermen van de Agapanthus tegen vorst vraagt de plant in de winter om weinig verzorging. Als tip willen we wel meegeven om te voorkomen dat de plant te nat staat. De Agapanthus kan voornamelijk in de winter slecht tegen natte voeten. Dit kan er voor zorgen dat de wortels gaan rotten.

Verder moet je niet vergeten om de Agapanthus tijdens het overwinteren water te geven als deze binnen staat. 1x per maand watergeven is voldoende.

Wanneer Agapanthus weer buiten zetten?

Zodra de vorstperiode voorbij is, kan de Agapanthus weer buiten worden gezet of kan het vliesdoek worden verwijderd. We raden je aan om de winterbescherming niet te lang om de plant te laten zitten. Hierdoor kunnen zich slappe scheuten ontwikkelen waardoor de plant niet sterk en gezond oogt.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

 • y schreef:

  Heb mijn plantenbak met agapanthus onder een afdeak gezet met een handdoek en plastic eroverheen voor een paar dagen met die erge vorst. er lag wel al sneeuw op wat bevroren was. nu hangen de bladeren slap. Komt dat nog goed of is de plant verloren?

  • Thijs schreef:

   Beste Y,

   Dat is op dit moment lastig te zeggen. In dit geval zou ik even afwachten tot het voorjaar. Mogelijk krijgt de plant weer nieuwe frisgroene bladeren en herstelt de plant zich.

 • >