Agave beschermen tegen vorst: Dit zijn de beste manieren!

Agave beschermen tegen vorstHeb jij een Agave in de tuin staan en wordt er binnenkort strenge vorst verwacht? In dit geval raden wij je aan om een vorstgevoelige Agave te beschermen tegen vorst. Enkele Agave soorten behoren tot de categorie vorstgevoelige planten. Lichte vorst kunnen ze vaak wel verdragen maar wanneer er strenge vorst wordt verwacht dan is de kans groot dat de plant schade oploopt en zelfs dood vriest.

Gelukkig zijn er enkele manieren die je kunt toepassen om de Agave te beschermen tegen vorst. Welke manieren dit zijn en wat je hier voor nodig hebt, wordt duidelijk in dit artikel!

Waarom een Agave beschermen?

Een Agave is onder te verdelen in variëteiten die winterhard zijn en variëteiten die niet winterhard zijn. De winterharde variëteiten kunnen in de volle grond worden geplant in je tuin. Gaat het vriezen van is dat voor deze planten geen probleem en hoef je ze niet te beschermen.

Een Agave die vorstgevoelig is wordt vaak in een kuip aangeplant. Het voordeel van een Agave in een kuip is dat je de plant makkelijker kunt beschermen. Je kunt de plant in de winter bijvoorbeeld tijdelijk in een kas zetten.

Heb je een Agave in een kuip staan dan is het belangrijk om er voor te zorgen dat de wortels in de pot niet kunnen bevriezen. Dit kan voor de Agave funest zijn. Waar je in de winter ook rekening mee moet houden, is dat de Agave niet te nat staat. Daar kunnen ze erg slecht tegen in combinatie met vorst.

Hoe Agave beschermen tegen vorst?

Een Agave kun je op twee manieren tegen de vorst beschermen. Je kunt er voor kiezen om de plant tijdelijk binnen te zetten in een ruimte waar het niet vriest, bijvoorbeeld een kas, garage of tuinhuis. Een andere manier is het plaatsen van een beschermhoes over de plant.

Agave binnenzetten

De handigste manier is om je Agave binnen te zetten in je garage, tuinhuis of kas. Helaas is deze optie niet bij iedereen mogelijk omdat je in deze ruimten de plant wel een plekje moet kunnen geven. Bij veel huishoudens is dit door plaatsgebrek niet mogelijk.

Wanneer je een Agave binnen gaat zetten, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Eén van deze dingen waar je rekening mee moet houden is het tijdstip van binnenzetten. We raden je aan om dit zeker niet te vroeg te doen. De plant kan hierdoor van slag raken en al vroeg in het jaar jonge scheuten gaan vormen. Deze zijn extra vorstgevoelig.

Waar je ook nog rekening mee moet houden is de temperatuur van de locatie waar je de plant binnen gaat zetten. Een temperatuur van maximaal 12 graden Celsius is ideaal. Zet de plant nooit in een ruimte waar de verwarming aan staat.

Ga je een Agave binnen zetten, zorg er dan voor dat de plant niet te nat staat. Dit vergroot de kans op ziekten en schimmels in de plant.

Na de vorstperiode kun je de planten weer buitenzetten. Wacht hier niet te lang mee want het is voor een Agave niet goed als deze te lang binnen staat. Wanneer je de plant gaat buitenzetten, kun je deze het beste eerst onder een overkapping zetten. Zo kan de plant wennen aan de buitenlucht en de temperaturen. Na enkele weken kun je de plant op jouw gewenste plek zetten.

Beschermhoes voor Agave

Voor veel mensen is het niet mogelijk om de plant binnen te zetten. Misschien vanwege ruimtegebrek of omdat de plant te groot en te zwaar is om te verplaatsen. In dit geval kun je kiezen voor het aanbrengen van een beschermhoes.

Een beschermhoes is een licht en luchtdoorlatende hoes die je over de plant heen kan trekken. De beschermhoes werkt isolerend en zorgt er voor dat de plant geen schade oploopt als gevolg van vorst.

Ga je een beschermhoes kopen dan raad ik je aan om te kiezen voor een beschermhoes met een rits of aantrekkoord. Op deze manier kun je de beschermhoes goed om de plant bevestigen en waait deze niet zomaar weg bij een zuchtje wind.

Verder is het aan te raden om de juiste maat beschermhoes te kopen. Zo voorkom je achteraf dat de plant te klein. Er zijn ook tuinliefhebbers die één grote beschermhoes kopen waar ze meerdere planten mee kunnen beschermen.

Agave beschermen tegen vorst

Bestel direct!

Agave in pot beschermen tegen vorst

Naast het gebruik van een thermobeschermhoes zijn er ook tuinliefhebbers die de pot van de Agave inpakken met noppenfolie. Noppenfolie heeft een isolerende werking waarmee je voorkomt dat de wortels van de Agave bevriezen.

Om de pot in te pakken met noppenfolie kun je het beste noppenfolie op rol kopen. Hiermee kun je de noppenfolie op een eenvoudige manier aanbrengen om de pot.

Veel mensen maken de fout om de plant zelf met noppenfolie in te pakken! Dit raad ik af omdat noppenfolie niet luchtdoorlatend is. Een plant dat omwikkeld is met noppenfolie krijgt geen lucht en kan hierdoor schade oplopen of het zelfs niet overleven.

In het artikel ‘potplanten beschermen met noppenfolie’ vertellen we meer over het aanbrengen van noppenfolie om een pot of kuip.

Bestel direct!

Schade door vorst herkennen

Heeft je Agave schade opgelopen door de vrieskou dan kun je dit herkennen aan de bruin geworden bladeren. Dit kunnen kleine beschadigingen zijn maar ook extreme beschadigingen waarbij het nog maar de vraag is of de plant gaat herstellen.

Wanneer er de komende weken meer vorst wordt verwacht dan is het aan te raden om de plant  zeker te beschermen om verder schade te voorkomen. Twijfel je of de plant nog gaat herstellen? Wacht even het voorjaar af en kijk of de plant wellicht nieuwe scheuten aan gaat maken. De bruin geworden bladeren kun je van de plant knippen.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>