8

Amerikaanse sering op stam: soorten, bemesten, snoeien, combineren en kopen

De Amerikaanse sering op stam is in het voorjaar en zomer een opvallende verschijning in de tuin. Met zijn rijke bloei trekt de Amerikaanse sering op stam de aandacht. Met wat lagere onderbeplanting komt de Amerikaanse sering helemaal tot uiting.

De Amerikaanse sering op stam heb je in verschillende soorten en maten. In dit artikel vertellen wij je alles over de verschillende soorten Amerikaanse sering op stam. Zo geven we je tips voor het bemesten, snoeien en combineren van de plant.
Amerikaanse sering op stam

Over de Amerikaanse sering

De Amerikaanse sering die ook wel bekend staat als Ceanothus is een prachtige verschijning in de tuin. De plant bestaat uit verschillende soorten/variëteiten die blauw of roze bloeien. Meestal wordt deze plant in groepen aangeplant maar soms ook als solitair.

Naast de struikvorm heb je de Amerikaanse sering ook op stam. Meestal worden deze als solitair aangeplant.

De Amerikaanse sering komt het beste tot zijn recht op een plek in de zon of halfschaduw. Krijgt de sering voldoende zonlicht dan zal de bloei uitbundiger en mooier zijn. De bloeitijd van de meeste sering soorten is in het voorjaar en zomer. Enkele soorten bloeien pas laat in de zomer tot in het najaar.

Amerikaanse sering op stam soorten

Ben je specifiek op zoek naar een Amerikaanse sering op stam? Bekijk dan eens welke soorten er zijn. Onderstaand worden een aantal soorten beschreven.

Ceanothus ‘Concha’

De Ceanothus ‘Concha’ bloeit met opvallende blauwe bloemen. De bloeitijd is van mei tot juni. De bladeren van de Ceanothus ‘Concha’ zijn ook opvallend te noemen. Deze zijn glanzend en donkergroen. De soort is winterhard.

Bekijk Ceanothus ´Concha´

Ceanothus impressus ‘Victoria’

De Ceanothus impressus ‘Victoria’ krijgt net als de Ceanothus ‘Concha’ prachtige blauwe bloemen. De bloeitijd is wel iets langer, namelijk van mei tot en met juli. Het blad van de sering is klein, glanzend en donkergroen van kleur. De plant is goed bestand tegen de vorst.

Bekijk Ceanothus impressus ´Victoria´

Ceanothus thyrsiflorus repens

De Ceanothus thyrsiflorus repent bloeit in de maanden juni tot augustus met helderblauwe bloemen. Deze bloemen zien eruit als kleine pluimpjes. Als je aan deze pluimpjes ruikt, geuren ze heerlijk. Het liefst staat deze plant in de volle zon.

Bekijk Ceanothus thyrsiflorus ´Repens´

Bemesten

De Amerikaanse sering kun je het beste bemesten in de vroege zomer of in het najaar. Gebruik hiervoor koemestkorrels. Het is ook mogelijk om rondom de stam een laag compost aan te brengen. Het beste tijdstip om dit te doen is in het vroege voorjaar.

Snoeien

Om de vorm van de  Amerikaanse sering op stam te behouden, is het belangrijk om de plant jaarlijks (rond) te snoeien. Het beste tijdstip om te snoeien, is na de bloeiperiode van de plant. Het snoeien kan met behulp van een handheggenschaar of snoeischaar.

Eventuele dode taken kunnen verwijderd worden met behulp van een snoeischaar.

Combineren

De Amerikaanse sering op stam kun je het beste combineren met laagblijvende beplanting. Dit zorgt er voor dat de Amerikaanse sering beter tot uiting komt. Een aantal planten waarmee de Amerikaanse sering prima te combineren is, worden onderstaand toegelicht.

Alchemilla mollis – vrouwenmantel

Vrouwenmantel is een laagblijvende vaste plant welke niet veel hoger wordt dan 50 centimeter. De plant staat bekend om zijn gele bloei in het voorjaar. Na het snoeien van deze plant na de bloei, kan de vrouwenmantel nog een tweede bloei geven.

De gele kleur van de vrouwenmantel combineert prima met de blauwe bloei van de Amerikaanse sering. Voor wie van een kleurrijke border houdt is dit een perfect combinatie.

Een sierwaarde van de vrouwenmantel is het blad. In ochtend blijven hier dauwdruppels op liggen. Dit kijkt erg mooi.

Meer weten over de verschillende soorten Vrouwenmantel? Bekijk ons artikel over de vrouwenmantel.

Geranium – ooievaarsbek

De ooievaarsbek is een bodembedekkende vaste plant. De plant bloeit in de kleuren roze, paars, wit, rood. De plant is makkelijk in onderhoud en bloeit voornamelijk in het voorjaar en zomer.

Enkele soorten die prima combineren zijn:

Door op de bovenstaande plantennamen te klikken, vind je meer informatie over de betreffende plant.

Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ – Lavendel

Voor een blauwe bloeiende border kun je de Amerikaanse sering ook prima combineren met Lavandula angustifolia ‘Hidcote’. Lavendel blijft vrij laag, waardoor de Amerikaanse sering op stam er boven uit blijft steken.

Lavendel is een plant die het beste tot zijn recht komt in de volle zon. De bloeitijd is in de zomer in de maanden juni t/m augustus.

Amerikaanse sering op stam kopen

Wil je graag de Amerikaanse sering kopen? Dit kan bij een tuincentrum of door online te bestellen bij een plantenwebshop. Tegenwoordig worden steeds meer planten online besteld. Online is het aanbod planten en soorten vaak groter dan in een tuincentrum.

Bestel je de planten online, dan heeft dit de volgende voordelen:

 • Je hoeft geen aanhanger of busje te regelen om de planten op te halen.
 • Door online te bestellen, bespaar je tijd. Je hoeft namelijk niet naar het tuincentrum toe om daar planten uit te zoeken.
 • Voor het bezorgen van de planten (via eigen bezorgdienst) hoef je niet thuis te zijn. De bezorgers kunnen je bestelling op de door jou aangegeven plek afleveren. Bijvoorbeeld bij de voordeur of in de tuin.
 • Vaak is het zo dat in een tuincentrum bepaalde planten niet (meer) op voorraad zijn. Door online te bestellen, voorkom je deze teleurstelling.
 • Je krijgt groeigarantie!

Tip: Op zoek naar een sering met stamhoogte van 60 centimeter?

Bestel een Amerikaanse Sering op stam

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Yvonne schreef:

  Beste Thijs, wij kregen een uitgegraven Ceanothus op stam, uit een andere tuin. Hoe maakt hij het meeste kans op overleven?

  • Thijs schreef:

   Beste Yvonne,

   De Ceanothus is een plant die niet graag verplant wordt. Belangrijk is om de komende periode voldoende water te geven. Hopelijk slaat de plant goed aan!

 • Leoni Van Steenwijk schreef:

  Beste Thijs,
  Wij hebben een Amerikaanse sering gekregen die erg hoop op zijn stam staat. Kunnen wij ‘m bij het snoeien bij de stam kort snoeien of gaat de plant dan dood?

  • Thijs schreef:

   Beste Leoni,

   De Amerikaanse sering kun je snoeien, maar ik zou deze niet te kort op de stam snoeien. Ik zou daar nog ruim boven blijven met snoeien. Hierdoor is de kans op overleving een stuk groter.

 • Kitty schreef:

  Beste,
  Ik heb een Amerikaanse sering op stam vorig jaar in een hele grote roodstenen pot gepland. Vorig jaar heeft hij helaas vorst schade gehad. Maar in het voorjaar maakte hij weer nieuwe blaadjes aan en ging hij weer goed. Helaas lijkt hij nu ineens dood te gaan. Al zijn blaadjes zijn bruin. Weet jij misschien wat ik nog kan doen?

  Groetjes kitty

  • Thijs schreef:

   Dat is geen goed teken als de blaadjes op dit moment bruin kleuren. Heb je de plant voldoende water gegeven? In pot heeft deze wat extra water nodig dan in de volle grond.
   Hopelijk herstelt de plant nog!

 • Anne schreef:

  Dag Thijs,
  Onze Amerikaanse sering wordt te groot en staat te dichtbij ons raam voor. We hebben de wortels afgestoken door de schep erin te zetten. We laten hem nu tot het najaar staan. Dan willen we hem iets naar voren verplaatsen en verjongen. Wat raad je aan?

  • Thijs schreef:

   Beste Anne,

   Een Amerikaanse sering laat zich lastig verplanten. Er is een risico dat de plant het niet overleefd. Is het eventueel nog mogelijk om de plant te snoeien op de plek waar deze nu staat, zodat deze niet te dicht bij de raam staat?

 • >