6

Bemesten ilex crenata: Dit moet je weten!

Ilex crenata bemestenHoe moet je een Ilex crenata bemesten en welke meststof heb je hiervoor nodig? In dit artikel geef ik je informatie over het bemesten van de Ilex creneta, zodat jij op de juiste manier aan de slag kunt gaan om de plant te bemesten.

De Ilex creneta is een plant die de laatste jaren steeds vaker is aangeplant ter vervanging van Buxus. Het is een plant die veel lijkt op Buxus en ook makkelijk is te snoeien. Om de plant in topconditie te krijgen of te behouden, is het aan te raden om de plant jaarlijks te bemesten. Welk moment je dit het beste kunt doen wordt ook duidelijk in dit artikel duidelijk.

Bekijk hier de voordelige meststoffen voor de Ilex!

Over Ilex crenata

Ilex crenata, ook wel Japanse hulst genoemd, is een plant die afgelopen jaren steeds vaker is toegepast in de particuliere tuin. Dit is niet voor niets want de plant wordt gezien als een goede vervanger van Buxus die door schimmels en buxusmot vaak wordt aangetast.

De Ilex crenata heb je in diverse variëteiten. Zo verschillen de variëteiten onderling iets in de groeiwijze, waardoor de een beter geschikt is voor een smalle haag dan de andere variëteit. Tevens zit er ook een kleine verschil in de bladkleur.

Om de Ilex crenata in topconditie te houden, is het belangrijk om de Ilex crenata te bemesten. Belangrijk is dat je de juiste meststof gebruikt en het bemesten zeker jaarlijks doet.

Wanneer Ilex creneta bemesten

Het bemesten van Ilex crenata kun je het beste twee keer per jaar doen. De eerste keer doe je dit rond de maanden april/juni. In juli/september herhaal je het bemesten nog eens. Door de Ilex in het groeiseizoen te bemesten, zorg je er voor dat de plant voldoende energie heeft om voeding op te nemen en zich te ontwikkelen.

Heb je nog een jonge haag die je snel dicht wilt laten groeien? In dit geval kan bemesting hier een positieve bijdragen aanleveren, omdat de plant hierdoor extra energie krijgt om nieuwe scheuten te vormen.

Kunstmest of organische mest gebruiken?

Wanneer je een Ilex gaat bemesten, kun je kiezen voor kunstmest of een organische meststof. Ik adviseer je om een organische meststof te gebruiken. Een organische meststof werkt ten opzichte van kunstmest langer en de voedingstoffen worden geleidelijk aan opgenomen. Kunstmest werkt een stuk korter en zorgt voor een explosievere groei van de plant en werkt tevens maar enkele weken.

Bij het gebruik van kunstmest is ook de kans op verbranding van de plant groter, vooral op droge en zonnige dagen. Gebruik je kunstmest, bemest dan op een regenachtige dag of zet de beregening direct na het bemesten aan.

Een andere reden waarom ik je een organische meststof adviseer, is dat het beter voor het milieu is in vergelijking met kunstmest.

Welke meststof voor Ilex crenata?

Zoals ik al aangaf, gaat mijn voorkeur uit om een organische meststof te gebruiken. Een organische meststof die speciaal ontwikkeld is voor Ilex, is ‘DCM meststof voor Ilex & bladhoudende heesters’.

Deze meststof bestaat uit kleine korrels die met behulp van regen of de beregening snel oplossen in de ondergrond. Bij het gebruik van deze meststof zorg je dat de plant sterker en voller wordt. Bovendien is magnesium aan de meststof toegevoegd wat positief bijdraagt aan de groene kleur van de plant.

De meststof is 100 dagen werkzaam en kun je het beste toepassen 2 keer per jaar toepassen. De eerste bemestinggift geef je in maart t/m juni en de tweede bemestingsgift in juli t/m oktober. De organische meststof zorgt verder voor een evenwichtige groei van de plant.

Wanneer je de meststof gaat aanschaffen, moet je rekening houden dat je ongeveer 1,5 kilogram nodig hebt voor 20 vierkante meter.

De meststof is verkrijgbaar in de volgende verpakkingen:

 • 1,5 kilogram
 • 3 kilogram

Ilex crenata bemesten

Bestel direct!

Ilex crenata wordt geel

We horen regelmatig verhalen dat de Ilex crenata geel verkleurd. Het op de juiste manier bemesten van de Ilex crenata, kan wel eens de oplossing zijn om van de gele bladeren af te komen. Toch kunnen ook andere problemen de gele bladeren veroorzaken. Onderstaand een overzicht van de meest voorkomende redenen waarom de bladeren van de Ilex geel verkleuren.

Verkeerde aanplantgrond

Voor het aanplanten van beplanting  er allerlei aanplantgrond beschikbaar. Voor het aanplanten van Ilex, raden we je aan om een zuurminnende aanplantgrond te gebruiken. Door Ilex in bemesten tuinaarde aan te planten, kan het zijn dat de bladeren geel verkleuren omdat deze grondsoort niet ideaal is voor Ilex

Standplaats is nat

Ilex creneta is een plant die niet van natte voeten houdt. Staat de plant te nat dan kan dit zorgen voor een zuurstofgebrek. Ook schimmels kunnen bij een te natte bodem eerder toeslaan. Wanneer een Ilex te nat staat, herken je dit aan de gele kleur.

Ik kom in de praktijk wel eens situaties tegen waarbij de bestrating afwatert op een plantvak met Ilex. Vaak leidt dit tot problemen, omdat er veel water in dit plantvak blijft staan.

Verkeerde meststof

Het gebruik van een verkeerde meststof kan ook een negatief effect hebben op de kleur van de Ilex. Er wordt voor Ilex wel eens mest gebruikt waar kalk in zit, bijvoorbeeld kippenmest. Ilex houdt hier juist niet van en kan hierdoor gele bladeren krijgen.

Droogte

Eerder gaven we aan dat de Ilex niet van te natte voeten houdt. Te droog is natuurlijk ook niet goed. Geef de Ilex daarom in een droge periode voldoende water. Vooral in de eerste jaren na aanplant kan de Ilex wel wat extra hulp gebruiken. De wortels zijn nog niet zodanig ontwikkeld dat ze zelf voldoende vocht uit de grond kunnen halen.

Te weinig bemesting

Bemesten van beplanting is iets wat over het algemeen vaak wordt vergeten of niet wordt gedaan. Toch heeft bemesting een positief effect op de ontwikkeling van planten. Wanneer planten een voedingstekort hebben, dan ga je dit zeker aan de plant merken.

In het geval van Ilex crenata zal de plant slecht groeien, gevoeliger zijn voor zieken en plagen en kunnen de bladeren van de plant geel verkleuren.

Verbranding

Wanneer je de Ilex met kunstmest bemest, is de kans op verbranding groter. Vooral als je kunstmest strooit tijdens zonnig weer, heeft de plant een grotere kans om te verbranden. De verbranding resulteert vaak in gele bladeren.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • claudia Massa schreef:

  Onze ilex crenata heeft gele blaadjes, sommige krullen op en zien donker uit van kleur. Een tijd geleden heb ik het advies gekregen om koemest te gebruiken en kalk te gooien, nu weet ik echter dat kalk niet goed is. Wat kan ik nu best doen?

  • Thijs schreef:

   Heb je het kalk al aangebracht? De bodem zou je in dit geval wat zuurder kunnen maken door tuinturf rondom de plant te strooien. Verder kun je de plant bemesten met een organische meststof voor ilex en bladhoudende heesters.

   • Claudia Massa schreef:

    Dag Thijs
    Ik had gemaaid gras rondom de plant gestrooid en het geel is helemaal weg.
    Ik heb nog DCM staan voor hagen, taxus en coniferen. Kan ik deze gebruiken of raad je me toch aan om DCM te kopen speciaal voor de Ilex?
    Dank je wel…

    • Thijs schreef:

     Beste Claudia,

     Het is ook mogelijk om DCM voor hagen, taxus of coniferen te strooien. Het stifstofgehalte is iets lager dan DCM voor Ilex.
     Dit heeft geen negatieve gevolgen voor de plant.

 • Sjors schreef:

  Onlogisch verhaal?
  De Buxus Meststof Ecostyle AZ en vele anderen hebben dezelfde samenstelling als DCM NPK 7-3-6 MET ALS ENIG VERSCHIL DAT ER WAT 2Mg0 IS BIJGEVOEGD.
  Waarom zou je deze Buxus meststof dan niet gebruiken voor Ilex Crenata?
  Ik begrijp deze redenatie niet?
  Kunt/wilt u mij dit uitleggen
  Bedankt

  Met vriendelijke groet
  Sjors

  • Thijs schreef:

   Beste Sjors,

   Bedankt voor uw opmerking! De buxusmest die u noemt, is inderdaad bruikbaar voor zowel Ilex als Buxus.
   De tekst is aangepast, zodat er geen misverstanden over ontstaan.

 • >