Beschermingsmiddelen bosmaaien: Wat heb je nodig?

Het werken met een bosmaaier vraagt om de nodige beschermingsmiddelen om veilig te kunnen werken. Zo kunnen er bijvoorbeeld tijdens het bosmaaien kleine steentjes geraakt worden die jou of andere verwondingen kunnen aanbrengen.

Hiernaast maakt een bosmaaier veel lawaai. Door het gebruik van goede gehoorbeschermers wordt het geluid gedempt en krijg je minder snel last van gehoorschade.

In dit artikel lees je welke beschermingsmiddelen je tijdens het bosmaaien kunt gebruiken om om veilig te kunnen werken met een bosmaaier.

Beschermingsmiddelen bosmaaien

Beschermingsmiddelen bosmaaien

Wat is een bosmaaier

Met een bosmaaier kun je verschillende maaiwerkzaamheden uitvoeren zoals het maaien van (hoog)gras, onkruid en lichte houtige gewassen. Vaak wordt een bosmaaier gebruikt wanneer er rondom obstakels gemaaid moet worden. Obstakels zijn plekken waar de grasmaaier niet kan komen. Hierbij kun je denken aan bomen, hekwerken en palen.

Een bosmaaier wordt ook vaak ingezet voor het maaien van hoog gras. Het gras is dan vaak te hoog om te maaien met een gewone gazonmaaier. Voor een bosmaaier is hoog gras geen probleem.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat je bij het maaien van houtachtige gewassen het beste een slagmes kunt gebruiken. Hiermee kun je dikkere takken maaien tot ongeveer 10 centimeter dikte.

Voor het maaien van grassen en de meeste onkruiden is een maaidraad voldoende. Maaidraad is gemaakt van nylon en is vaak net wat sterker dan het maaidraad van een grastrimmer.

Bij de meeste bosmaaiers is het mogelijk om een onkruidborstel aan de kop te bevestigen. Om het onkruid te verwijderen werkt dit vaak net iets makkelijker dan het maaien met een maaidraad.

Soorten bosmaaiers

Bosmaaiers zijn er in veel verschillende soorten. Denk aan elektrisch, benzine en accu. Bij alle bosmaaiers zijn persoonlijke beschermingsmiddelen nodig.

Het voordeel van een elektrische bosmaaier is dat deze relatief goedkoop zijn en weinig onderhoud nodig hebben. Het nadeel is dat er altijd een stroompunt in de buurt moet zijn en dat je een verlengkabel nodig hebt.

Het voordeel van een benzine bosmaaier is dat deze vrij krachtig is. Verder heb je geen stroompunt en verlengkabel nodig. Ga je bijvoorbeeld bosmaaien op een weiland dan kan dit wel eens handig zijn. Een nadeel van een bosmaaier op benzine is dat deze veel geluid produceert en minder milieuvriendelijk is.

Het voordeel van een accu bosmaaier is dat deze milieuvriendelijk is, minder geluid produceert en geen verlengkabel nodig heeft. De nadelen zijn de hoge aanschafkosten en de beperkte accuduur.

Beschermingsmiddelen bosmaaien

Beschermingsmiddelen tijdens het bosmaaien zorgen ervoor dat je veilig kunt werken. Onderstaand lees je welke beschermingsmiddelen hieraan een belangrijke bijdrage kunnen leveren.

Draagriem of harnas

Een draagriem of harnas zorgt ervoor dat je ergonomisch kunt werken met een bosmaaier. De draagriem of harnas kun je op maat afstellen, zodat je op een prettige manier met de bosmaaier kunt werken. Zorg ervoor dat de druk op beide schouders gelijk zijn.

Naast een ergonomische functie heeft een draagriem of harnas ook een functie die een belangrijke bijdrage levert aan de veiligheid. De meeste draagriemen beschikken over een panieksluiting. Een panieksluiting zorgt ervoor dat je in geval van nood de bosmaaier kunt laten vallen.

Dit kan wel eens nodig zijn als je bijvoorbeeld in een wespennest maait. Jij kunt ervoor zorgen dat je jezelf dan snel uit de voeten maakt, voordat de wespen je steken.

Veiligheidshelm + vizier

Een veiligheidshelm met een vizier zorgt ervoor dat er tijdens het maaien gaan wegspringende takjes of stenen tegen je hoofd of gezicht kunnen komen. Een veiligheidshelm met vizier heb je met en zonder gehoorbescherming. Veiligheidshelmen die veel worden verkocht zijn van de merken Stihl en Husqvarna.

Gehoorbeschermer (met radio)

Wanneer je regelmatig met een bosmaaier werkt, kan het dat misschien wel eens gaan vervelen. Muziek tijdens het werk zorgt voor meer arbeidsvitamine en zorgt ervoor dat het werk leuker wordt. Een gehoorbeschermer met radio beschermt tegen lawaai en zorgt ervoor dat jij misschien met meer plezier gaat bosmaaien. Een losse gehoorbeschermer kun je ook dragen wanneer je een helm op hebt.

Stevige schoenen

Bij voorkeur kun je tijdens het bosmaaien gebruik maken van veiligheidsschoenen. Het is belangrijk om in ieder geval dichte schoenen of laarzen te dragen. Deze zorgen ervoor dat je voeten worden beschermd. Het beste kun je niet gaan bosmaaien op slippers, sandalen of blote voeten.

Handschoenen

Draag tijdens het bosmaaien altijd handschoenen. Het beste kun je gebruik maken van leren handschoenen. Deze bieden voldoende bescherming en zorgen ervoor dat je handen warm blijven tijdens het bosmaaien.

Kleding

Draag tijdens het bosmaaien een lange broek en bij voorkeur kleding met lange mouwen. Ze beschermen voor een groot deel je armen en benen. Hiernaast biedt kleding met lange mouwen en een lange broek ook bescherming tegen brandnetels en distels die je tijdens het bosmaaien vast tegenkomt.

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>