Beste beschermhoes voor planten: Let hier op voor dat je er een koopt!

Beste beschermhoes voor planten

In dit artikel vertel ik je wat de beste beschermhoes is voor het beschermen van planten tegen vorst. Wanneer er strenge vorst wordt verwacht, ontkom je er meestal niet aan om je vorstgevoelige planten te beschermen. Je kunt de planten binnenzetten in een garage of tuinkas. Beide opties is niet bij iedereen mogelijk omdat je er geen ruimte voor hebt of de plant in de volle grond staat. Het plaatsen van een beschermhoes is in dit geval de beste oplossing!

Naast de beste beschermhoezen wordt in dit artikel duidelijk waar een goede beschermhoes aan moet voldoen. Je hebt ze namelijk in veel verschillende soorten. We lichten je ook een veel gemaakte fout toe tijdens het beschermen van je planten.

Na het lezen van dit artikel weet je welke beschermhoes voor jou plant het meest geschikt is en waar je deze aan kunt schaffen!

Waarom beschermen?

Het beschermen van planten is noodzakelijk om te voorkomen dat planten vorstschade oplopen of zelfs dood gaan. De meeste planten zijn wel bestand een paar graden vorst. Gaat het streng vriezen dan is het beschermen van vorstgevoelige planten noodzakelijk.

Bescherm je de planten niet of ben je te laat met het beschermen van planten. Dan kan de plant vorstschade oplopen. Vorstschade kun je herkennen aan bruine bladeren. Dit doet afbreuk aan de uitstraling van de plant en het kan enige tijd duren voor dat dit weer is hersteld.

Het komt ook voor dat je vorstschade aan de plant pas in het voorjaar opmerkt, als deze niet uitloopt. In veel gevallen is de plant dood, maar er is ook nog een kans dat alleen de takken zijn afgestorven, waardoor de plant net boven de grond opnieuw uitloopt.

Hoe beschermen?

Het beschermen van vorstgevoelige planten kan op verschillende manieren. Zo is het mogelijk om de planten binnen te zetten in de winter in een garage of tuinhuis waar het niet vriest. Vergeet dan niet om af en toe de planten water te geven.

Het binnen zetten van vorstgevoelige planten is niet voor iedereen weggelegd in verband met ruimtegebrek, te zware planten of planten in de volle grond. Gelukkig is er dan nog altijd de beschermhoes die je kunt gebruiken om je planten te beschermen.

Een beschermhoes is een hoes dat meestal is gemaakt van polypropyleen. Belangrijk bij de beschermhoes is dat deze water, licht en lucht doorlaat anders zouden veel planten het niet overleven en verstikken.

De beschermhoes kun je over de plant trekken en vast zetten met een trekkoord of een met behulp van een rits. Dit zorgt er voor dat de beschermhoes niet wegwaait. Naast dat een beschermhoes beschermt tegen vorst, beschermt deze ook tegen uitdroging waar veel planten in de winter mee te maken krijgen.

Het voordeel van een beschermhoes is dat deze makkelijk te verwijderen is. Vriest het niet dan kun je de beschermhoes van de plant verwijderen. Zodra het weer gaat vriezen plaats je de beschermhoes terug.

Welke planten beschermen?

Welke planten kun je nu beschermen met een beschermhoes. In de tuin heb je winterharde en niet-winterharde planten. Gaat het vriezen dan heb je er bij winterharde planten geen omkijken naar. Planten die niet-winterhard zijn, hebben bescherming nodig.

Enkele planten die in de winter bescherming nodig hebben zijn:

  • Oleander’s
  • Palmbomen
  • Olijven
  • Bananenplant
  • Camelia
  • Agaven

Weten hoe je het beste een Oleander of Camelia kunt beschermen? In het artikel ‘Oleander beschermen tegen de vorst’ en het artikel ‘Camelia beschermen tegen de vorst’ lees je hier meer over.

Waar moet een beschermhoes aan voldoen?

Beschermhoezen heb je in allerlei soorten. Voor je een beschermhoes gaat kopen, zou je enkele eisen aan de beschermhoes kunnen stellen. Dit zorgt er voor dat je de juiste beschermhoes koopt. Onderstaand geven we je enkele tips.

Afsluitbaar

Bij een beschermhoes is het belangrijk dat deze afsluitbaar is. Dit beschermt de plant beter en zorgt er bovendien voor dat de beschermhoes niet van de plant af kan waaien. Beschermhoezen kun je op enkele manieren afsluiten.

Eén van de manieren is met behulp van een ritssluiting. Veel mensen geven aan dat dit erg handig werkt. Een andere manier is met behulp van een trekkoord. Door aan het koord te trekken, komt de beschermhoes strakker om de plant te zitten.

Afmetingen

Beschermhoezen heb je in allerlei maten. Het is natuurlijk belangrijk dat de beschermhoes wel om je plant past. Het is hierdoor goed om de hoogte van de plant en de diameter van de plant in te schatten. Zo weet je welke beschermhoes geschikt is.

Sommige mensen kiezen er voor om één grote beschermhoes te kopen en hier meerdere planten mee te beschermen. Dit is een slimme en voordeligere optie.

Beste beschermhoes voor planten

Onderstaand hebben we een selectie gemaakt van de beste beschermhoezen voor planten. Deze beschermhoezen zijn door gebruikers op internet hoog beoordeeld in kwaliteit.

Eurotrail beschermhoes

Als het gaat om beschermhoezen voor planten, dan heeft merk Eurotrail enkele goede beschermhoezen in het assortiment. De beschermhoezen zijn in de volgende 4 hoogtes verkrijgbaar:

  • 100 cm;
  • 150 cm;
  • 250 cm;
  • 300 cm

Heb je een grote oleander of olijfboom dan is de beschermhoes met een hoogte van 300 cm geschikt. Deze heeft een afmeting van 200 x 200 x 300 centimeter. In deze grote beschermhoes kun je ook meerdere kleinere planten beschermen tegen de vorst.

De beschermhoes is zo over de plant te plaatsen dat deze ook tijdens stromachtig weer blijft zitten.

Nature plantenhoes

Het merk Nature is een bekend merk als het gaat om tuinproducten. In het assortiment zitten ook diverse beschermhoezen. Deze beschermhoes heeft een afmeting van 1,5 x 100 centimeter en is vaak geschikt voor oleanders, olijfbomen en nog vele andere vorstgevoelige planten.

De planthoes is gemaakt van niet-geweven polyproyleen. Dit heeft als voordeel dat de beschermhoes water, lucht en zonlicht doorlaat. De beschermhoes zorgt er ook voor dat de plant in het voorjaar eerder knoppen vorm, omdat de temperatuur in de hoes warmer is dan buiten de hoes.

Met deze plantenhoes hoef je niet bang te zijn dat deze van een plant afwaait. De plantenhoes beschikt namelijk over een aantrekkoord.

Plantenhoes tegen vorst met aantrekkoord wit 1,5 meter x 100 cm

Tip: Heb je meerdere plantenhoezen nodig? Je zou dan ook een set van 2 of 3 plantenhoezen kunnen aanschaffen. Dit is voordeliger dan wanneer je de beschermhoezen los koopt.

3x Plantenhoes tegen vorst met aantrekkoord wit 1,5 meter x 100 cm

Planten beschermen met warmte slang

Om de planten nog beter te beschermen tegen vorst zou je een warmtesnoer / verwarmingslint kunnen bevestigen aan de plant. Dit wordt voornamelijk gedaan bij pot en kuipplanten en mediterrane planten. Het verwarmingslint houdt de plant op een temperatuur van 8 tot 15 graden Celsius. Hierdoor bevriezen de stammen en wortels niet.

Een verwarmingslint werkt op elektriciteitsnet. Tijdens het aanschaffen van een verwarmingslint moet je op de lengte van de snoer letten, zodat deze lang genoeg is. Eventueel kun je gebruik maken van een verlengkabel. Zorg er dan wel voor dat de verlengkabel is geschikt voor buiten.

Bekijk het aanbod verwarmingslint!

Wat je niet moet doen

Je hoort wel eens dat mensen creatief zijn met het beschermen van hun planten. Hiervoor willen ze nog wel eens noppenfolie gebruiken om de volledige plant in te pakken.

Iets wat je nooit moet doen is de plant inpakken met noppenfolie. Noppenfolie is niet water- en luchtdoorlatend waardoor veel planten het niet zullen overleven.

Noppenfolie kan wel worden gebruikt om de binnenzijde of buitenzijde van een pot in te pakken en hierdoor de plant te beschermen tegen vorst. Hoe dit in zijn werk gaat en waar je op moet letten kun je lezen in het artikel ´Planten beschermen met noppenfolie´.

Waar planten beschermhoes kopen?

Een beschermhoes voor planten kun je in diverse winkels of webshops aanschaffen. In de onderstaande winkel en webshop worden de meeste beschermhoezen voor planten verkocht.

Bol.com

Via bol.com worden veel beschermhoezen verkocht. Dit komt omdat bol.com een groot assortiment aan beschermhoezen heeft. Dankzij het grote assortiment is de kans groot dat je de beschermhoes met de gewenste afmetingen vindt.

Hiernaast zijn de prijzen bij bol.com zeer aantrekkelijk en vaak worden de beschermhoezen ook nog gratis bij je thuis bezorgd.

Bekijk het aanbod op bol.com!

Praxis

Je zou ook een bezoekje kunnen brengen aan Praxis. Praxis is een bouwmarkt, maar ze hebben hier ook diverse benodigdheden voor in de tuin. Het assortiment beschermhoezen voor planten is beperkt in vergelijking met bol.com. Vaak zijn ze rond de vorstperiode ook uitverkocht omdat iedereen tegelijk de beschermhoezen wil aanschaffen.

Aldi

Beschermhoezen zijn niet jaarrond te koop bij Aldi. Incidenteel heeft Aldi een beschermhoezen voor planten in het assortiment. Deze worden aangeboden tegen een aantrekkelijke prijs.

Veelgestelde vragen over beschermhoezen voor planten

Kun je een beschermhoes meerdere jaren gebruiken?

Ja een beschermhoes is bestand tegen weersomstandigheden en kun je meerdere jaren gebruiken. We raden je wel aan om de beschermhoes na de vorstperiode op te bergen, zodat deze niet beschadigd raakt.

Kun je een beschermhoes voor planten kopen bij Action?

Action staat bekend om een wisselend assortiment. Je zou bij Action een kijkje kunnen nemen. Het is maar de vraag of Action een beschermhoes in de schappen heeft liggen. Hiernaast is ook maar te vraag of Action de juiste maten op voorraad heeft.

Wanneer planten beschermen tegen vorst?

Wanneer het buiten wat kouder wordt, betekent het niet dat je direct je planten in moet gaan pakken. Dit kun je pas het beste doen wanneer er strenge of langdurige vorst wordt verwacht. Enkele graden vorst kunnen de meeste planten wel verdragen.

Wist je dat het voor de plant beter is om ze niet te vroeg te beschermen? De plant wordt hierdoor sterker. Door planten te vroeg te beschermen kan het zijn dat de plant door de warmte in de beschermhoes of binnen eerder gaat uitlopen.

Wanneer beschermhoes bij planten verwijderen?

Een beschermhoes kun je het beste direct verwijderen als het niet vriest. Een optie is om de beschermhoes telkens te verwijderen als het niet vriest. Tijdens een langdurige vorstperiode laten veel mensen de beschermhoes enkele dagen of zelf weken om de plant zitten.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>