Beste egalisatiehark: Bekijk de top 3!

Beste hark voor egaliserenWat is de beste egalisatiehark voor het egaliseren van grond of zand? In dit artikel vertel ik je wat de beste harken zijn om te egaliseren en waar je bij de aankoop op moet letten.

Welke hark het meest voor jou geschikt is, is afhankelijk van een aantal factoren. Ga je een oppervlak egaliseren waar gras op moet groeien of is het de bedoeling dat je een cunet met straatzand op hoofdlijnen vlak gaat maken?

Wil je weten welke harken hiervoor wel geschikt zijn en welke hark het beste past bij jouw doel? Lees dan verder dit artikel.

Bestel hier voordelig een egalisatiehark!

Waarom een egalisatiehark aanschaffen?

Ga je een gazon aanleggen dan is het belangrijk dat het grondoppervlak vlak is en dat er geen oneffenheden aanwezig zijn. Oneffenheden zorgen er voor dat het gras lastig te maaien is en dat er plassen water op je gazon komen te staan. Voor een egaal gazon is goed voorbereidend werk noodzakelijk en dat begint onder andere bij het egaliseren van het grondoppervlak.

Een goede egalisatiehark helpt jou hierbij om het grondoppervlak vlak te krijgen. Een egalisatiehark bestaat meestal uit metaal of stevig kunststof waardoor deze prima in staat is om door grond te harken. Bij bladharken zien we vaak dat het kunststof te licht is waardoor de tanden kunnen afbreken of te weinig kracht hebben.

Naast het aanleggen van gazons worden egalisatieharken ook gebruikt bij het vlak maken van borders of het inzaaien van een bloemenmengsel. Met sommige egalisatieharken is het mogelijk om blad te ruimen of maaisel van het gazon af te harken. De hark heeft dus meerdere functies.

Ben je van plan om bestrating aan te leggen dan kan een egalisatiehark ook goed van pas komen. Met een egalisatiehark kun je het zand gelijkmatig verdelen over het oppervlak. Ondanks dat je een cunet vrij egaal kunt harken met een egalisatiehark raden wij je aan om het cunet nog altijd af te rijden met een afrijdlat. Hierdoor komt je bestrating er nog strakker in te liggen.

Voor je aan de slag gaat met een egalisatiehark is het goed om te weten dat de grond los moet zijn om deze te kunnen egaliseren. Losse grond krijg je door te spitten of door het frezen van het oppervlak.

Waar moet je op letten?

Ga je een egalisatiehark aanschaffen dan zijn er vooraf enkele dingen waar je bij de aankoop rekening mee kunt houden. Onderstaand geven we je enkele handige tips.

Gebruikersdoel

We raden je eerst aan om het gebruiksdoel van de egalisatiehark te bepalen. Ben je van plan om deze te gebruiken om een gazon te egaliseren of gebruik je deze voor een cunet? Vaak wordt voor gazons een kunststof hooihark gebruikt. Deze zijn breed en kunnen hierdoor in vrij korte tijd een groot oppervlak egaliseren.

Voor een cunet wordt vaak een metalen hark gebruikt. Vaak is deze wat smaller dan de hooihark die voor een gazon wordt gebruikt.

Materiaal

Het is belangrijk dat de hark uit stevig materiaal bestaat. Hierbij kun je denken aan hard kunststof of metaal. Grond weegt best zwaar waardoor de tanden van een hark van licht kunststof snel breken.

Hoeveelheid tanden / breedte
Ga je een groot oppervlak egaliseren, kijk dan ook even naar de breedte van de hark of hoeveel tanden deze heeft. Hoe breder de hark hoe sneller je een oppervlak hebt geëgaliseerd. Vaak is een bredere hark wel iets zwaarder met egaliseren, omdat je er meer grond mee verplaatst dan bij een smallere hark.

Met of zonder steel

Egalisatieharken worden vaak verkocht zonder steel. Het kan dus nodig zijn om een steel er bij te kopen. Belangrijk is dat de steel de juiste lengte heeft, zodat je prettig met de hark kunt werken.

Beste egalisatiehark

Onderstaand hebben we de beste egalisatieharken voor je weergegeven.

Hooihark 16 tands

Een hooihark wordt vaak gebruikt voor het egaliseren van een oppervlak waar gras ingezaaid gaat worden of waar graszoden gelegd gaan worden. Deze kunststof hooihark bestaat uit 16 tanden met een tandafstand van 35 millimeter. De hark heeft een gele kleur.

De hark heeft enkelzijdige tanden en is recht. Goed om te weten is dat deze hark zonder steel wordt geleverd. Ben je van plan om een steel aan te schaffen dan wordt een steellengte van 150 of 170 centimeter aanbevolen.

Naast het egaliseren van grond wordt deze hark ook gebruikt voor het ruimen van maaisel, blad of het egaliseren van grind.

Beste hark voor egaliseren

Bestel direct!

Hooihark 16 tands met dubbele tanden

Deze hooihark lijkt veel op de bovengenoemde egalisatiehark. Toch zijn er een aantal dingen aan deze hark anders. De hark heeft namelijk dubbele tanden waardoor deze aan twee zijdes bruikbaar is. Hiernaast is deze hark schuin. Veel mensen vinden een schuine hark prettiger werken bij het egaliseren.

De hooihark bestaat bij elke rij uit 16 tanden. Deze tanden staan 35 millimeter uit elkaar. Ook deze hark wordt zonder steel geleverd. Wil je een steel aanschaffen dan wordt een steellengte van 150 of 170 centimeter aanbevolen.

Naast het egaliseren is deze hark ook ideaal bij het ruimen van bladeren.

Beste hark voor egaliseren

Bestel direct!

Ideal hark met 16 tanden

De ideal hark is een hark die is gemaakt van verzinkt staal. De tanden zijn licht gebogen waardoor je zand makkelijker kunt verplaatsen. Vaak zie je dat deze hark wordt gebruikt bij het op hoofdlijnen egaliseren van een cunet.

De hark wordt geleverd met een steel van 170 centimeter.

Beste hark voor egaliseren

Bestel direct!

Wat kost een egalisatiehark

Een hark om te egaliseren kost gemiddeld tussen 20 en 50 euro. De prijs is afhankelijk van het type hark wat je koopt en of deze met of zonder steel wordt geleverd.

Voor een hooihark die vaak voor het egaliseren wordt gebruikt is de prijs afhankelijk of deze uit enkele of dubbele tanden bestaat en breedte die de hark heeft.  

Waar kun je een egalisatiehark kopen?

Een egalisatiehark kun je kopen in een bouwmarkt of tuincentrum. Je kunt de hark natuurlijk ook online bestellen. Een platform waar veel harken worden verkocht is bol.com. Ze hebben hier een groot aanbod uit tientallen egalisatieharken waardoor je prijs en kwaliteit prima met elkaar kunt vergelijken.

Een ander voordeel van bol.com is de snelle levering en de gratis verzending van de hark.

Bekijk het aanbod!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>