Beste graszaad voor kale plekken: Bekijk de top 3!

Wat is het beste graszaad om kale plekken te herstellen in het gazon? Wanneer je van plan bent om graszaad te kopen, dan merk je dat er veel verschillende soorten grasmengsel worden aangeboden. Zo heb je speelgazon, siergazon en een speciale grasmengsel voor in de schaduw. Maar welke grasmengsel kun je nu het beste gebruiken voor het herstellen van kale plekken?

In dit artikel vertellen we je welk grasmengsels hiervoor zijn geschikt en waarom het aan te raden is om kale plekken in het gazon te herstellen. Het aanbrengen van het graszaad dient zorgvuldig te gebeuren voor een succesvol resultaat. Om het inzaaien van kale plekken te laten slagen, hebben we enkele handige tips voor je.

Beste grasmengsel voor kale plekken

Waarom kale plekken herstellen?

Kale plekken in je gazon kunnen om verschillende redenen ontstaan. Een gazon dat veel wordt betreden door huisdieren of spelende kinderen krijgt vaak te maken met kale plekken. Ook ziekten en plagen of verticuteren kunnen oorzaken zijn waarom kale plekken in je gazon ontstaan.

Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom het is aan te raden om de kale plekken in je gazon te herstellen. Enkele hiervan lichten we onderstaand aan je toe.

Minder onkruidvorming

Kale plekken in het gazon zijn de ideale plekken voor onkruid om te groeien. De onkruidplantjes hebben weinig concurrentie van het gras, waardoor ze hier gaan vestigen. Onkruid in het gazon ervaren veel mensen als storend en als je het eenmaal in je gazon hebt, kan het snel verspreiden.

Door kale plekken te herstellen met graszaad, krijg je een dichte grasmat waarbij onkruid minder snel de kans krijgt om te groeien.

Mooie uitstraling gazon

Een andere reden om kale plekken te herstellen, is dat je een strak gazon krijgt. Een strakke groene grasmat kijkt mooier dan een grasmat met hier en daar kale plekken. 

Beste grasmengsel voor kale plekken

Wat zijn de beste grasmengsels voor het herstellen van kale plekken? Het ene grasmengsel is hier beter voor geschikt dan het andere grasmengsel. De meeste grasmengsels die geschikt zijn voor het herstellen van kale plekken in het gazon zijn grasmengsels die bestaan uit snelkiemend graszaad. Met deze grasmengsels herstelt je gazon sneller dan vele andere grasmengsels.

Onderstaand vertellen we je beste grasmengsels die je voor het herstellen van kale plekken kunt gebruiken.

DCM Riparo plus

Als je regelmatig in de tuin werkt dan ken je vast wel het merk DCM. DCM is leverancier van voornamelijk meststoffen en graszaden. Speciaal voor doorzaaien van gazons en het herstellen van gazons heeft DCM een grasmengsel ontwikkeld. Dit is DCM Riparo plus.

Het graszaad wordt geleverd in een strooidoos waarmee je het graszaad eenvoudig in en rondom de kale plekken kunt verdelen. Een voordeel van dit grasmengsel is dat hier een meststof aan toe is gevoegd waardoor de kale plekken sneller zullen herstellen en het grasplantje beter wortelt.

DCM Riparo plus is in de volgende verpakkingen verkrijgbaar:

 • 0,26 kg voor 20 m2
 • 0,585 kg voor 45 m2
 • 1,3 kg voor 100 m2
 • 1,95 kg voor 150 m2
 • 2,6 kg voor 200 m2

Op bol.com zijn diverse verpakkingen met dit graszaad verkrijgbaar. Regelmatig zijn hier interessante aanbiedingen.

Beste grasmengsel voor kale plekken

Bekijk het aanbod!

Barenbrug herstelgazon

Eén van de bekendste leveranciers voor grasmengsels is Barenbrug. Dit Nederlandse bedrijf staat er om bekend dat het goede kwaliteit grasmengsels levert. Het grasmengel herstelgazon is bij het WK voetbal in Zuid-Afrika gebruikt om speelschade aan de grasmat te herstellen.

Voor particuliere dit grasmengsel uiteraard ook geschikt en wordt vaak toepast om kale plekken te herstellen of om het gras door te zaaien na het verticuteren.

De volgende verpakkingen zijn beschikbaar:

 • 0,5 kg voor 25 m2
 • 1 kg voor 50 m2
 • 3 kg voor 150 m2
 • 15 kg voor 750 m2

Beste grasmengsel voor kale plekken

Bestel direct!

Ecostyle graszaad voor kale plekken

Het grasmengsel van Ecostyle beschikt over een bacteriepreparaat waardoor het graszaad evenwichtiger gaat kiemen waardoor er snel een dichte grasmat met een sterk wortelgestel ontstaat.

Een ander voordeel van dit grasmengsel is dat er om de graszaden een soort coating is toegevoegd. Dankzij deze coating zullen vogels minder snel het graszaad opeten, waardoor het merendeel van het graszaad gaat kiemen.

Ecostyle graszaad is verkrijgbaar in de volgende verpakkingen:

 • 0,1 kg voor 4 tot 8 m2
 • 0,25 kg voor 10 tot 20 kg
 • 0,5 kg voor 20 tot 40 m2
 • 1 kg voor 40 tot 60 m2
 • 2 kg voor 80 tot 120 m2

Beste grasmengsel voor kale plekken

Bestel direct!

Beste moment herstellen kale plekken

Het beste moment om kale plekken in je gazon te herstellen is in het voorjaar of najaar. In het voorjaar kan dit eventueel nadat je het gazon hebt geverticuteerd. Het herstellen van kale plekken kan ongeveer vanaf maart wanneer de temperaturen boven de 10 graden Celsius zijn. Dit is de temperatuur dat graszaad nodig heeft om te kiemen.

In het najaar herstellen van kale plekken is ook een goed moment. De bodemtemperatuur is nog warm, waardoor het graszaad snel gaat kiemen. Het voordeel van het najaar is dat het onkruid niet meer zo hard groeit, waardoor er na het zaaien minder snel onkruid zal vormen in je gazon.

In de zomer is het ook mogelijk om kale plekken te herstellen. Wel is dit afhankelijk van het weer. Hoge temperaturen en veel zon, vergroten de kans dat het kiemen van graszaad niet helemaal verloopt als gewenst. Het verbranden van graszaad is hiervan dan vaak de reden. In de zomer moet je hiernaast erg veel watergeven om het niet te laten uitdrogen.

De temperaturen in de winter zijn te koud om graszaad te laten kiemen. Het inzaaien van kale plekken kan in de winter wel, maar het kan weken duren voor dat het graszaad gaat kiemen. Hiernaast loop je het risico dat vogels het graszaad opeten.

Hoe kale plekken herstellen?

We horen regelmatig dat het herstellen van kale plekken niet slaagt. Dit komt doordat de onderstaande stappen niet juist of volledig zijn uitgevoerd. Onderstaand vertellen we je hoe je het beste te werk kunt gaan bij het herstellen van kale plekken in je gazon.

 1. Maai eerst het gazon.
 2. Hark de grond los in de kale plekken en verwijder het vrijkomend materiaal zoals dood gras en mos.
 3. Egaliseer de kale plekken, zodat deze op een gelijke hoogte liggen met de rest van het gazon.
 4. Nu kun je het grasmengel aanbrengen in en rondom de kale plek. Eventueel kun je het graszaad mengen met Vivimus gazon, een bodemverbeterend middel die het succesvol herstel van kale plekken vergroot.
 5. Hark het graszaad in en druk de grond goed aan.
 6. De komende weken is het belangrijk om plekken die je hebt ingezaaid goed vochtig te houden.

Waar graszaad kopen?

Graszaad om kale plekken te herstellen is te koop in bouwmarkten, Welkoop en tuincentrums. Online bestellen van graszaad is ook mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld op bol.com waar je een enorme keuze hebt uit diverse soorten merken en type grasmengsels. Regelmatig zijn hier ook grasmengsels in de aanbieding. Benieuwd naar het aanbod?

Bekijk het assortiment!

 

 

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>