Beste insectenlampen voor in de tuin of op het terras

Je zit buiten heerlijk te genieten in de tuin of op het terras tot je wordt lastig gevallen door insecten. Ze maken een zoemend geluid, gaan steeds op je zitten of prikken je lek. Gelukkig is dit probleem grotendeels te verhelpen met insectenlampen.

Een insectenlamp heb je in verschillende soorten. Zo heb je insectenlampen die je op tafel kunt zetten en op kunt hangen aan een muur of plafond. Hiernaast zijn er insectenlampen die spatwaterdicht zijn. Ideaal dus wanneer je deze buiten wilt hangen.

In dit artikel wordt meer informatie gegeven over de beste insectenlampen en de werking hiervan. Ben je van plan om een insectenlamp aan te schaffen? Bedenk dan eerst hoeveel vierkante meter de ruimte is die je vrij wilt houden van insecten. Insectenlampen hebben namelijk een bepaald bereik om insecten te kunnen lokken.

Beste insectenlamp

Bromvlieg

Wat is een insectenlamp?

Een insectenlamp is een lamp die met behulp van UV straling insecten aantrekt en vervolgens dood maakt. Het doden van de insecten gebeurt meestal met een elektrisch schokje, kleefstrip of aanzuigsysteem. De dode insecten blijven in de lamp aanwezig, waardoor ze eenvoudig zijn op te ruimen.

Beste insectenlamp

Insectenlampen zijn er in verschillende kwaliteiten en soorten. Onderstaand zijn een aantal insectenlampen beschreven die hun werking postief bewezen hebben.

Flystopper HV 16

De meeste vliegenvangers hebben een hoogspanningsrooster van 1500 tot 2500 volt. De Flystopper heeft een hoogspanningsrooster van 4000 volt. Door deze hoge voltage worden insecten zeker gedood!

De Flystopper beschikt over 2 UV-lampen die ervoor zorgen dat insecten worden aangetrokken. Insecten kunnen van boven, achter en de voorzijde het apparaat in. Wanneer insecten de hoogspanning raken worden ze geëlektrocuteerd, waarna ze vervolgens in een bakje vallen. Dit bakje kan eenvoudig worden geleegd.

Het apparaat kan los worden geplaatst en is ook op te hangen met de kettingen die erbij worden geleverd. Het bereik van deze lamp is ongeveer 50 vierkante meter.

Uit reviews blijkt dat de Flystopper HV 16 goed zijn werk doet en veilig is.

Eurom insectendoder Fly Away All-round 40

Ben je op zoek naar een insectenlamp die een groot bereik heeft? Dan is de Eurom insectendoder Fly Away All-round zeker geschikt. Dit apparaat heeft namelijk een bereik van 200 vierkante meter. Het beste kun je deze insectenlamp op een droge ruimte hangen bijvoorbeeld onder een overkapping.

Het apparaat elektrocuteert insecten zodra ze tegen de lamp aanvliegen. Vervolgens vallen ze in een bakje die eenvoudig geleegd kan worden. Net als bij de Flystopper HV 16 wordt bij de Eurom insectendoder een ketting meegeleverd waarmee de lamp opgehangen kan worden.

Flystopper HV20-IP

De Flystopper HV20-IP valt op door zijn design. Het apparaat is vrij compact en is met behulp van ketting aan bijvoorbeeld een plafond te hangen onder de overkapping. Het apparaat kan ook op een vlakke ondergrond worden geplaatst bijvoorbeeld op een tafel of kast.

Net als bovenstaande insectenlampen werkt deze lamp met UV straling.

Perel Eurom Fly Away Glue 11

Deze insectenlamp werkt met behulp van plakstrips. Door de UV straling vliegen insecten naar de lamp, waarna ze vervolgens in de plakstrip blijven hangen. De insectenlamp heeft een bereik van ongeveer 60 vierkante meter. Het design van deze lamp ziet er fraai uit.

Onderhoud insectenlamp

Een vliegenlamp vraagt relatief weinig onderhoud. Wel is belangrijk dat regelmatig het bakje met dode vliegen wordt geleegd. Verder kun je een insectenlamp ontdoen van stof. Wanneer je de lamp schoonmaakt, zorg ervoor dat de stekker niet in het stopcontact zit.

Verder dien je rekening te houden met de kwaliteit van de UV-lamp. Het advies is om deze te vervangen na 9000 branduren, een jaar volledig gebruik of 2 seizoenen. De kwaliteit van de UV-lamp vermindert na deze periode.

De UV-lampen zijn eenvoudig te vervangen en kun je online bestellen.

Kleefstrips kunnen op den duur ook hun kwaliteit verliezen. In sommige apparaten kun je nieuwe kleefstrips plaatsen. Bij apparaten waar dit niet mogelijk is, ben je genoodzaakt om een nieuwe te kopen.

Diervriendelijk insecten bestrijden

Het nadeel van de insectenlamp is dat de insecten worden gedood. Misschien vindt je dit niet de juiste oplossing, omdat je (sommige) insecten liever in leven houdt.

Probeer dan eens een ecologische insectenverjager voor op tafel. Dit apparaat werkt op twee AA Alkaline batterijen en houdt met behulp een roterende kop insecten op afstand. Hiermee krijg je geen insecten meer op je maaltijd of in je glas.

Het apparaat maakt nauwelijks geluid en is kindvriendelijk. De ingebouwde verlichting geeft in het donker een mooi effect. Het bereik van één insectenverjager is niet heel groot, maar is wel groot genoeg om een eettafel insecten vrij te houden. De ecologische insectenverjager wordt regelmatig gebruikt in de horeca om insecten van het terras te weren.

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>