Beste kalk voor gazon: Dit is wat je moet weten!

Beste kalk voor gazonWat is de beste kalk die je kunt gebruiken voor je gazon? Wellicht dat je er al achter bent gekomen dat er verschillende soorten kalk wordt verkocht, waaronder korrelkalk, poederkalk en zeewierkalk. Maar wat is nu de beste kalk voor je gazon?

In dit artikel geven we je wat meer informatie waarom je kalk moet strooien en welke kalk je hiervoor het beste kunt gebruiken. Niet geheel onbelangrijk is het tijdstip waarop je kalk gaat strooien. Zo wordt in bepaalde maanden kalk beter opgenomen in de bodem.

Na het lezen van dit artikel weet jij welke kalk je het beste kunt gebruiken en kun je direct aan de slag!

Waarom kalk strooien?

Voor we je gaan vertellen wat de beste kalk voor je gazon is, is het eerst goed om te vertellen waarom je kalk moet strooien. Veel mensen strooien jaarlijks kalk op het gazon maar weten eigenlijk niet precies waar kalk nu goed voor is.

De voornaamste reden waarom kalk wordt gestrooid op een gazon is om de ideale bodemomstandigheden voor het gazon te creëren. Door de ideale bodemomstandigheden / zuurtegraad te creëren gaat het grasplantje beter groeien.

Creëer je de ideale groeiomstandigheden voor gras, dan zorg je voor ongunstige groeiomstandigheden voor mos. Mos groeit graag op zure plekken. Wanneer de grond kalkrijker wordt (door het strooien van kalk) zal er nog nauwelijks mos gaan groeien in je gazon.

Ook voor het opnemen meststoffen is kalk belangrijk. Is de pH-waarde niet op orde dan kan het zomaar zijn dat het bemesten niet of nauwelijks effect heeft.

Een andere reden waarom er kalk wordt gestrooid, is om het gazon een groene kleur te laten krijgen. Herken je het dat je gazon in de winter geel verkleurd? Door gazonkalk met magnesium te gebruiken, zorg je er voor dat de groene kleur weer terugkomt. Magnesium heeft namelijk effect op de kleur van het grasplantje.

Wanneer kalk strooien?

Als je veel artikelen op internet en tuincentrums moet geloven, zou je jaarlijks kalk moeten strooien. Grotendeels zit hier een kern van waarheid in en geldt dit ook veel gazons. Toch valt het niet zwart op wit te zeggen dat je jaarlijks je gazon moet bekalken. Dit is afhankelijk van de pH-waarde wat je gazon op dat moment heeft.

De ideale omstandigheden voor gras is een bodem met een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5. Veel gazons worden door het jaar heen steeds zuurder. Een zuurdere bodem bevordert de groei van mos en voor je het weet heb je meer mos dan gras in je ‘gazon’.

Of je kalk moet strooien is afhankelijk van de pH-waarde. Deze pH-waarde kun jij zelf meten met behulp van deze pH-meter. Is de pH-waarde in orde dan kan het zomaar zijn dat je het geven van kalk gerust een jaar kunt overslaan.

Blijkt uit de meting toch dat je gazon behoefte heeft aan wat kalk dan kun je dit het beste doen in de periode februari t/m maart en/of oktober t/m november. Vaak is het goed om 2 keer per jaar in deze periode kalk te strooien.

Ga je kalk strooien dan kun je het beste een regenachtige dag uitkiezen. Dit zorgt er voor dat het kalk sneller oplost en in de bodem trekt. Wist je dat je ook kalk kunt strooien als er sneeuw op je gazon ligt? Wanneer het sneeuw gaat dooien, lost ook het kalk direct op.

Soorten kalk

Kalk heb je in allerlei soorten. Zo heb je kalk in poedervorm en korrelvorm. Wat de verschillen zijn en wat je het beste voor je gazon kunt gebruiken, vertellen we je onderstaand.

Poederkalk

Tientallen jaren geleden werd poederkalk nog erg vaak gebruikt om het gazon te bekalken. Tegenwoordig een heel stuk minder omdat poederkalk erg lastig te strooien is. Door het lichte gewicht waait het poeder bij een briesje wind alle kanten op. De kans is groot dat het kalk hierdoor niet op de plekken komt, waar deze had moeten komen.

Korrelkalk

Korrelkalk is zoals de naam het al zegt kalk in korrelvorm. Dit kunnen wat grotere korrels zij of korrels in microvorm. Laatst genoemde korrels worden sneller door de bodem opgenomen en geven minder ‘rotzooi’ als de korrels op de bestrating terecht komen.

Vaak wordt aan korrelkalk magnesium toegevoegd wat zorgt voor een diepgroene kleur. Kalk in korrelvorm wordt tegenwoordig het meest toegepast in de particuliere tuin.

Zeewierkalk

Zeewierkalk bevat geen magnesium maar bevat van nature veel sporenelementen. Dit maakt deze kalk perfect voor in de border of groentetuin. Op gazons wordt deze kalk minder vaak gebruikt.

Ons advies is om voor het gazon korrelkalk te gebruiken. Korrelkalk is makkelijk te verstrooien met de hand of een strooiwagen. Bovendien verstuift korrelkalk niet of minder dan poederkalk. Gebruik je poederkalk en staat er buiten een briesje dan kan ook de omgeving of je huis onder de kalk komen te zitten.

Beste kalk voor gazon

Wat is nu de beste kalk om te gebruiken voor je gazon? Onderstaand lichten we de beste gazonkalk aan je toe.

DCM groenkalk

DCM groenkalk is kalk wat makkelijk strooibaar is vanwege de kleine korrels. De groenkalk is te gebruiken voor de border en voor het gazon. Een voordeel van dit product is dat het beschikt over magnesium. Dit zorgt voor een mooie en diepgroene kleur van het gras. Het product is milieuvriendelijk en wordt daarom ook vaak toegepast in biologische tuinen.

De dosering van DCM groenkalk is 0,8 tot 1,2 kilogram per 10 vierkante meter.

DCM groenkalk is verkrijgbaar in de volgende verpakkingen:

  • 2 kg
  • 4 kg
  • 10 kg
  • 20 kg

Beste kalk voor gazon

Bestel direct!

Ecostyle AZ-kalk

Ecostyle AZ-kalk bestaat bekend om zijn langdurige nawerking van maar liefst 4 maanden. Wanneer je het product toepast op een zure bodem zal deze vrijwel direct zijn werking doen. Bij een minder zure bodem blijft het kalk als buffer in de bodem aanwezig en zorgt er voor dat het gazon niet te zuur wordt .

Het product is makkelijk aan te brengen dankzij de kleine microkorrels. Handig om te weten is dat deze korrels 100% stuifvrij zijn. Hierdoor krijg je geen vlekken op de bestrating als je kalk hebt gestrooid.

De dosering van deze kalk is ongeveer 1kg op 10 vierkante meter gazon. Het product is in de volgende verpakkingen/hoeveelheden verkrijgbaar:

  • 2 kg
  • 3,5 kg
  • 5 kg
  • 10 kg
  • 20 kg

Beste kalk voor gazon

Bestel direct!

Waar te koop?

Kalk voor het gazon is op allerlei plekken te koop. Onderstaand de plekken waar gazonkalk het meest wordt verkocht.

Bol.com

Bol.com is een van de grootst online platformen waar ze onder andere alle tuinbenodigdheden verkopen. Zo verkopen ze ook allerlei soorten kalk voor het gazon van allerlei merken.

Het voordeel van bol.com is het grote aanbod waardoor je de prijzen prima met elkaar kunt vergelijken. Een ander voordeel is dat het kalk vaak de volgende dag al gratis bij je thuis wordt bezorgd.

Bestel direct op bol.com!

Welkoop

Een winkel waar ze allerlei tuinproducten hebben, is Welkoop. Welkoop heeft in het assortiment Ecostyle AZ-kalk en DCM Groenkalk.

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>