Beste manier om mieren te bestrijden in de tuin!

Wat is nu de beste manier om mieren te bestrijden in de tuin? Als hovenier krijg ik deze vraag ieder jaar wel een aantal keer. Op internet valt van alles te lezen over hoe je mieren kunt bestrijden. De ene manier werkt wat beter dan de andere.

Zelf heb ik de afgelopen jaren verschillende methoden geprobeerd. Van kokend water tot het gebruik van aaltjes. Aan de hand van mijn ervaringen, maak ik de beste manieren inzichtelijk om mieren te bestrijden in de tuin.

Belangrijk vind ik hieraan dat de middelen milieuvriendelijk zijn en niet gevaarlijk zijn voor mens en dier. Natuurlijk moeten ze ook nog eens het probleem oplossen.

Beste manier om mieren te bestrijden

Waarom mieren bestrijden?

Waarom zou je eigenlijk mieren moeten bestrijden? Enkele mieren in je tuin zorgen nauwelijks voor problemen of overlast. Ze zijn zelfs nuttig. Wanneer het probleem klein is, zou ik hier niets aan doen en de mieren lekker hun gang laten gaan. Wanneer de hoeveelheid mieren een probleem wordt doordat ze overlast veroorzaken, kun je het beste actie ondernemen.

Verharding

Een plek waar je veel mierennesten kun tegenkomen is in de verharding. Meestal zitten deze mierennesten in de voegen van je bestrating en kun je ze herkennen aan een bultje zand. Wat je aan de bovenkant van het nest niet kunt zien is dat deze nesten kunnen bestaan uit een diep gangenstelstel. Wat dieper in het nest zijn ook de larven aanwezig.

Het probleem bij mierennesten in de verharding is dat ze verzakkingen in de bestrating kunnen veroorzaken. Verzakkingen vergroten de kans op struikelgevaar en plassen water die op de verharding blijven staan. In het ergste geval kunnen mieren er voor zorgen dat je de bestrating opnieuw moet leggen.

Een andere reden om de mieren te bestrijden is vanwege de hygiëne. Wanneer je op een zomerse dagen lekker buiten aan het eten bent, lopen ze misschien wel op je bord. Dit wil je liever niet.

Gazon

Naast dat mierennesten vaak in de verharding ontstaan, komen ze ook voor in het gazon. Je prachtige grasmat kan door een mierennest om zeep worden geholpen. Mierennesten in het gazon herken je aan bultjes grond die op je grasmat liggen. Vaak krioelt het hier ook van de mieren. Dit kunnen zowel zwarte als rode mieren zijn. Rode mieren staan er om bekend dat ze kunnen bijten. In het artikel ‘kleine rode mieren bestrijden in het gazon’ vertel ik je meer over dit probleem + oplossing.

Zelf bestrijden of professionele hulp

De meeste mensen kiezen er voor om de mieren in de tuin zelf te bestrijden. Iets wat zeker mogelijk als je maar de juiste middelen gebruikt en deze ook nog eens exact volgens de omschrijving toedient. Je hoort soms dat producten tegen mieren niet het gewenste effect bereiken. Vaak ligt dit aan het onjuist toedienen van het product.

Schakel je liever een professional in? Er zijn veel ongediertebestrijders die je bij het verwijderen van de mierennesten kunnen helpen. 

Beste manieren om mieren te bestrijden

Onderstaand vertel ik je enkele manieren die ik de afgelopen jaren heb toegepast en die erg succesvol zijn gebleken.

Mieren bestrijden met aaltjes

Wellicht dat je nog nooit van aaltjes hebt gehoord. Aaltjes zijn minuscule kleine wormpjes die je nauwelijks met het blote oog kunt zien. De aaltjes tegen mieren zijn natuurlijke vijanden van de mieren.

Door aaltjes over het oppervlak te plaatsen trekken ze de grond in. Mieren tolereren deze aaltjes niet en vertrekken uit hun nest. Ze laten de larven hierbij achter. Het voordeel van de aaltjes is dat de larven worden gedood door de aaltjes. Het nest wordt volledig uitgeroeid door de aaltjes.

Het product werkt bij grote mierennesten en ook bij mierennesten in het gazon of in de border. Je planten en/of gazon ondervinden hiervan geen schade. Wanneer je het product aanbrengt op je gazon, kun je het beste wel het gehele oppervlakte behandelen. Dit komt omdat veel mierennesten ondergronds zitten en je nauwelijks kunt zien.

Het product kun je bij bovengrondse mierennesten aanbrengen door in het mierennest te gieten. Om je gazon of border te behandelen, kun je het product het aanbrengen met een drukspuit.

De aaltjes die ik gebruik om mierennesten te behandelen heet Mier-run. Je kunt het gebruiken tegen zowel zwarte als rode mieren. Mier-run is een product van Biogroei. Biogroei is een webwinkel dat zich richt op ecologische producten om zieken en plagen in de tuin te behandelen. Alle producten die Biogroei gebruik zijn milieuvriendelijk.

Bestel Mier-run hier!

Mierenpoeder

De meningen over het effect met mierenpoeder zijn verdeeld. Niet iedereen is even positief over het resultaat hiervan. Zelf gebruik ik mierenpoeder om kleine mierennesten in de bestrating te behandelen.

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat je wel het advies op de verpakking opvolgt. Dit houdt in dat je het mierenpoeder het beste in de ochtend of avond aan kunt brengen. Hiernaast moet je ook de juiste dosering toepassen. Dus niet te weinig!

De werking van mierenpoeder is als volgt. Zoals veel mensen denken, worden de mieren niet direct gedood. Wanneer mieren in aanraking komen met het mierenpoeder raken ze gedesoriënteerd. Ze weten hierdoor niet meer het nest terug te vinden en zullen uiteindelijk sterven. De achtergebleven mieren in het nest die door deze mieren gevoed moeten worden, zullen uiteindelijk ook sterven.

Zelf gebruik ik mierenpoeder van het merk Ecostyle. Mijn ervaringen met dit product zijn prima.

Bestel mierenpoeder hier!

Gebruik mierenpoeder liever niet in de buurt van kinderen en huisdieren. Een betere optie is om mieren te bestrijden met aaltjes.

Welke manieren werken minder goed?

De afgelopen jaren heb ik ook met een aantal andere manieren geëxperimenteerd om van mieren af te komen. Naar mijn mening hadden deze manieren minder succes.

Kokend water

Je hoort wel eens dat mensen mieren bestrijden met kokend water. Zelf heb ik dit ook geprobeerd. Kokend water is goedkoop en niet schadelijk voor het milieu. Een perfect product lijkt het in eerste instantie.

Het kokend water giet je in het nest waardoor de mieren in het nest verbranden. Het probleem lijkt direct te zijn verholpen. Als je enkele uren later terug gaat om te kijken of de mieren zijn verdwenen dan is dit vaak niet het geval.

Dit komt omdat mieren ondergronds diepe nesten kunnen maken. De mieren die diep in het nest aanwezig zijn worden niet door het kokend water gedood. Dit geldt ook voor de larven die dieper in het nest aanwezig zijn.

Door het gieten met kokend water te herhalen, kun je het probleem wel verminderen maar niet volledig verhelpen.

Ben je toch van plan om kokend water te gebruiken? Gebruik het dan alleen op de verharding en niet op het gazon. Op het gazon zorgt dit voor bruine verbrandingsplekken.

Mierendoosjes

Mierendoosjes werken alleen bij kleine oppervlaktes. Zo kun je binnenshuis prima mierendoosjes gebruiken. Mijn ervaring met het plaatsen van mierendoosjes in de tuin is wat minder.

Er zijn mierenlokdoosjes in omloop die schadelijk zijn voor kinderen en (huis)dieren. Wanneer huisdieren de inhoud van een mierenlokdoosje opeten kunnen ze goed ziek worden. Daarom ben ik zelf niet zo’n fan van het plaatsen van mierenlokdoosjes.

Conclusie

Mijn ervaringen zijn dat je het beste aaltjes of mierenpoeder kunt gebruiken om mieren te bestrijden. Voor mierenpoeder raad ik je aan om dit niet in de buurt van kinderen of huisdieren te gebruiken. Een betere optie is om te kiezen voor aaltjes.

 

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>