Beste onkruidbranders 2021: Weet jij al welke voor jou geschikt is?

Beste onkruidbranderIn dit artikel vertel ik je wat de beste onkruidbranders zijn van dit moment. Het bestrijden van onkruid met chemische bestrijdingsmiddelen in sinds enkele jaren verboden. Daarom zijn we met z’n allen op zoek gegaan naar een alternatieve methoden. Eén van deze alternatieven is het wegbranden van onkruid met een zogenoemde ‘onkruidbrander’. Veel particulieren maar ook groenvoorzieners bereiken met dit het branden van onkruid een goed resultaat.

Ga je aan de slag met een onkruidbrander dan zijn er wel enkele aandachtspunten om rekening te houden. Kies je voor een elektrische onkruidbrander of een onkruidbrander op gas. Wat de verschillen zijn vertel ik je in dit artikel.

Verder vertel ik je waarom je geen chemische bestrijdingsmiddelen moet gebruiken, hoe je veilig met een onkruidbrander kunt werken, wat een onkruidbrander kost en waar je deze kunt aanschaffen.

Waarom zijn chemische bestrijdingsmiddelen slecht?

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn erg slecht voor het milieu. In chemische bestrijdingsmiddelen zitten schadelijke stoffen die via de bodem in ons drinkwater terecht kunnen komen. Hiernaast hebben chemische bestrijdingsmiddelen ook een negatief effect op het bodemleven.

Een actief leven in de bodem, zorgt er voor dat er voedingsstoffen vrijkomen. Planten in jouw tuin zullen hierdoor beter gaan groeien en bloeien en minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen.

Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen draagt ook bij aan de bijensterfte in ons land. Veel mensen hebben niet in de gaten hoe belangrijk bijen eigenlijk zijn voor de samenleving. De bestuiving van de bijen is noodzakelijk voor ruim 75% van onze voedingsgewassen. Zonder bijen zouden wij bijvoorbeeld geen koffie kunnen drinken en geen kersen en appels kunnen eten.

Elektrisch onkruid branden of onkruid branden op gas?

Het branden van onkruid kan op twee manieren. Je kunt kiezen uit een elektrische onkruidbrander of een onkruidbrander op gas. Elke van deze type onkruidbranders heeft zijn voor- en nadelen. Welke voor jou het meest is geschikt, is afhankelijk van jou situatie en voorkeur.

Onkruidbrander op gas

Met een onkruidbrander op gas wordt het onkruid verwijderd met behulp van een vlam. De vlam heeft een temperatuur van ongeveer 1000 tot 2000 graden. De onkruidbrander sluit je aan op een gasfles. Dit hoeven niet altijd grote gasflessen te zijn die vaak worden gebruikt met bijvoorbeeld barbecueën. Er zijn ook kleine gasflessen die makkelijk zijn te dragen.

Na het aansluiten van de gasfles kun je de onkruidbrander aanzetten. Je krijgt dan een vlam. Deze vlam kun je vervolgens enkele seconden net boven het onkruid houden. De plantcellen van het onkruid gaan hierdoor kapot, waardoor het onkruid sterft. Voor hardnekkige onkruiden kan enkele keren herhalen noodzakelijk zijn.

Elektrische onkruidbrander

In vergelijking met de gasbrander werkt een elektrische onkruidbrander niet met een vlam maar met een hete luchtstroom. Deze hete luchtstroom zorgt er voor dat de plantcellen van het onkruid worden aangetast, waardoor het onkruid dood gaat.

Elektrische onkruidbranders kun je voor het beste resultaat het beste op droge dagen gebruiken. In vergelijking met een onkruidbrander op gas is een elektrische onkruidbrander veiliger. Dit komt omdat de elektrische onkruidbrander gaan vlam heeft.

Verschillen tussen elektrische onkruidbranders en onkruidbranders op gas

Weet jij nog niet of je moet kiezen tussen een onkruidbrander op gas of een elektrische onkruidbrander? Onderstaand zijn een aantal verschillen weergegeven tussen elektrische onkruidbranders en onkruidbranders op gas.

  • Elektrische onkruidbranders zijn vaak goedkoper;
  • Met een onkruidbrander op gas bereik je vaak een beter resultaat;
  • Je hebt een verlengsnoer nodig bij een elektrische onkruidbrander. Voor grote oppervlakten kan dit lastig zijn;
  • Bij een gasbrander ben je afhankelijk van een gasfles;
  • Bij een elektrische onkruidbrander moet je altijd elektriciteit bij de hand hebben.

Beste onkruidbranders

Op internet is het aanbod onkruidbranders erg groot. Het is begrijpelijk dat je niet weet welke onkruidbrander het meest geschikt is. Ik heb voor jou alvast de beste onkruidbrander op een rijtje gezet. Deze onkruidbranders zijn door gebruikers hoog in kwaliteit beoordeeld op internet. De kans dat je spijt krijgt van je aankoop is hierdoor klein.

Onderstaand vind je de beste onkruidbranders op basis van ervaringen van gebruikers.

Beste onkruidbranders op gas

Heb je een tuin die niet al te groot is, dan is het overbodig om een onkruidbrander aan te schaffen met een grote gasfles. In dit geval kun je beter kiezen voor een onkruidbrander met een kleine gasfles die ook nog een licht in gewicht is.

Kinzo onkruidbrander

Een onkruidbrander die geschikt is voor een kleine, maar ook middelgrote tuin is de Kinzo onkruidbrander.

De Kinzo onkruidbrander heeft een lengte van 80 centimeter en weegt slechts 415 gram. Aan deze onkruidbrander kun je kleine gasflessen koppelen met een inhoud van 225 ml. Deze kleine gasflessen zijn voor enkele euro per stuk in diverse winkel verkrijgbaar. Vaak krijg je er standaard enkele meegeleverd wanneer je de onkruidbrander besteld.

Naast dat de Kinzo onkruidbrander voor het branden van onkruid wordt gebruikt, is deze ook uitermate geschikt voor het aansteken van de barbecue, ontdooien van waterleidingen of het sneeuwvrij maken van paden.

Goed om te weten is dat je 2 jaar garantie krijgt op deze onkruidbrander!

Eurom Weedburner XXL

Heb je een middelgrote of een grote tuin dan is het slim om de Eurom Weedburner XXL aan te schaffen. Deze onkruidbrander moet worden aangesloten op een grote gasfles. Het voordeel is dat je hiermee een groot oppervlak kunt behandelen, zonder dat je de kleine gasflesjes steeds bij moet vullen.

De onkruidbrander is met behulp van een elektrische ontsteking makkelijk in werking te stellen. Een aansteker heb je niet nodig. De brander wordt geleverd met een drukregelaar en een gasslang van 5 meter. Een gasfles moet je zelf nog aanschaffen. Je kunt met deze onkruidbrander een gasfles van 5, 11 of 33 kilogram gebruiken.

Wat erg prettig is aan deze onkruidbrander is de grote branderkop. Je kunt hierdoor snel een groot oppervlak bahandelen. Goed om te weten is dat je op deze onkruidbrander 2 jaar garantie krijgt.

Beste elektrische onkruidbranders

Lijkt je een onkruid brander op gas toch maar niks, dan zou je kunnen kiezen voor een elektrische onkruidbrander. Waar je vooraf rekening mee moet houden, is dat je altijd elektriciteit bij de hand moet hebben en verlengkabels.

Toolland elektrische onkruidbrander

Een goede elektrische onkruidbrander is de Toolland elektrische onkruidbrander. Deze onkruidbrander is vrij uniek want deze beschikt over een uitschuifbare steel. Dit heeft als voordeel dat de onkruidbrander gebruikt kan worden door zowel grote als kleine mensen. Het verstellen van de steel gaat zonder gereedschap.

De onkruidbrander verhit onkruid met een maximale temperatuur van 650 graden Celsius. Gebruikers geven in de reviews op internet aan dat deze onkruidbrander erg handig in gebruik is. Je hoeft de onkruidbrander maar enkele centimeters boven het onkruid te houden en het onkruidplantje droogt uit.

De Toolland elektrische onkruidbrander is ook een onkruidbrander die bekent staat als een multifunctionele onkruidbrander. Je kan er ook de barbecue mee aansteken. Het gewicht van deze onkruidbrander is 1,6 kilogram waardoor deze prima te hanteren is.

Hozelock Green Power Power XL

Deze onkruidbrander is qua prijs misschien enkele tientjes duurder dan een gemiddelde onkruidbrander. Dit heeft er alles mee te maken dat deze onkruidbrander tot wel 5x sneller werkt dan een gemiddelde onkruidbrander. Enkele tientjes meer investeren vinden veel mensen het daarom waard!

De onkruidbrander bereikt een temperatuur van 600 graden Celsius waarmee het onkruid vrijwel direct afsterft. Hiernaast beschikt de onkruidbrander over een beschermkap. Dit is niet alleen goed voor jou eigen veiligheid. Je beperkt hiermee ook de kans op schade aan objecten in de buurt van de verharding.

Wanneer je deze onkruidbrander uitzet, kun je deze direct veilig opbergen dankzij de ventilatorstand. De brander koelt hierdoor snel af.

Veiligheid tijdens onkruidbranden

Een onkruidbrander werkt prima als je er verantwoord mee omgaat. Dat wil zeggen dat je voldoende afstand moet houden van bijvoorbeeld hagen, tuinhuisjes, schuttingen en ventilatiegaten van een woning.

Bij het gebruik van een onkruidbrander kun je voor de zekerheid maatregelen nemen door een tuinslang, brandblusser of een emmer met water in de buurt te houden. Mocht het misgaan dan kun je adequaat reageren en eventuele schade voorkomen en/of beperken. Helpt dit niet? Bel dan zo snel mogelijk de hulpdiensten.

Voor extra veiligheid kun je tijdens het onkruid branden ook uit de buurt van mensen blijven. Zorg er vooral voor dat jonge kinderen niet in de buurt komen! Tijdens het onkruid branden is het verstandig om de kop altijd naar beneden te richten.

Waar op letten bij aankoop?

Wanneer je een onkruidbrander gaat kopen, zijn er enkele aandachtspunten waar je op kunt letten. Eerder heb ik je al toegelicht wat de verschillen zijn tussen een onkruidbrander op gas en een elektrische onkruidbrander. Onderstaand licht ik je nog enkele aandachtspunten toe.

Lengte

De lengte van de onkruidbrander is iets om rekening te houden. Wanneer klein bent is het handig om een korte onkruidbrander aan te schaffen. Ben je erg lang dan is een onkruidbrander met een wat grote lengte erg handig.

Eerder in dit artikel heb ik je de Toolland onkruidbrander toegelicht. Deze onkruidbrander is als één van de weinig onkruidbranders in lengte verstelbaar. Hierdoor kan deze onkruidbrander door zowel kleine als grote mensen worden gebruikt.

Betrouwbaar merk

Als tip wil ik je meegeven om een betrouwbaar merk te kopen. Bij een betrouwbaar merk kun je denken aan Batavia, Kinzo, Eurom, Toolland, Hozelock ect. Er zijn ook onkruidbranders in omloop die zijn geïmporteerd uit China. Deze zijn vaak van een mindere kwaliteit.

Garantie

Je zou er ook op kunnen letten of je garantie krijgt bij de aanschaf van een onkruidbrander. Bij de meeste onkruidbranders krijg je een á twee jaar garantie. Wanneer de onkruidbrander stuk raakt, dan kun je vaak aanspraak maken op de garantie, waardoor je een nieuwe krijgt.

Beoordelingen

Ik raad je ook aan om altijd de beoordelingen bij de onkruidbrander te lezen. Heeft een onkruidbrander op internet veel goede beoordelingen gekregen, dan kun je er vanuit gaan dat je een goed product aanschaft.

Een platform waarbij veel beoordelingen worden achtergelaten is bol.com. Gebruikers geven naast een beoordeling aan wat de plus- en minpunten van de onkruidbrander zijn. Dit maakt het voor jou makkelijker om een keuze te maken.

Waar onkruidbrander kopen?

Een onkruidbrander kun je in diverse winkels en webshops kopen. In de onderstaande winkels en webshop worden de meeste onkruidbranders verkocht.

Bol.com

Bol.com heeft een groot assortiment als het om onkruidbranders gaat. Je hebt hier de keuze uit maar liefst meer dan honderd onkruidbrander. Ben je op zoek naar een onkruidbrander op gas of een elektrische onkruidbrander? Bij bol.com vind je zeker de onkruidbrander die voldoet aan je wensen.

Wat erg prettig is aan bol.com is dat veel gebruikers bij de onkruidbrander die ze hebben aangeschaft een beoordeling achterlaten. Hierdoor zie je wat andere van de onkruidbrander vinden en kun je de goede onkruidbranders van de slechte onkruidbranders onderscheiden. Wanneer je één hoog beoordeelde onkruidbrander aanschaft, is de kans groot dat deze voldoet aan je verwachtingen.

Bekijk het assortiment onkruidbranders!

Action

Een winkel waar veel onkruidbranders worden verkocht is Action. Een onkruidbrander kopen bij Action is wat veel mensen doen vanwege de aantrekkelijke prijs. Echter durven we over de kwaliteit van deze onkruidbrander niets te zeggen, omdat ik op internet weinig ervaringen over deze onkruidbranders kan lezen.

Action is een winkel wat bekend staat om zijn wisselend assortiment. Het is daarom altijd maar de

Tuincentrumvraag of onkruidbranders op voorraad zijn.

Je zou ook eens een bezoekje kunnen brengen aan een tuincentrum. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld Intratuin of Groenrijk. In deze winkels hebben ze vrijwel altijd onkruidbranders in het assortiment.

Andere methodes om onkruid te bestrijden

Denk je dat het bestrijden van onkruid met een onkruidbrander niet voor jou is weggelegd? Er zijn nog enkele manieren meer die vaak worden toegepast om onkruid in de bestrating te bestrijden.

Voegenkrabber

Het onkruid kun je verwijderen met behulp van een voegenkrabber. Je hebt kort voegenkrabbers waarbij je op je knieën moet werken. Echter zijn er ook voegenkrabbers die beschikken over een lange steel, waardoor je nauwelijks hoeft te bukken.

Het krabben van de voegen is misschien een intensieve klus. Het voordeel is wel dat al het onkruid uit de voegen worden verwijderd, waardoor er geen dode resten meer achter blijven tussen de bestrating.

In het artikel ‘beste voegenkrabber’ vertel ik je wat de beste voegenkrabbers van dit moment zijn.

Schoonmaakazijn

Om onkruid te verwijderen in de bestrating wordt vaak onkruidazijn gebruikt. Wat veel mensen niet in de gaten hebben, is dat schoonmaakazijn eigenlijk helemaal niet zo goed is voor het milieu. Waar je ook rekening mee moet houden is dat schoonmaakazijn erg zuur is. Gebruik je schoonmaakazijn in een normale drukspuit dan is de levensduur kort omdat de rubbers worden aangetast door het zuur.

Wil je toch gebruiken van schoonmaakazijn, gebruik dan een drukspuit voor azijn. Deze drukspuiten zijn gemaakt van zuurbestendige materialen. In het artikel ‘beste drukspuit voor azijn‘ vertellen we je wat de beste zijn!

Onkruidborstel

Je zou ook gebruik kunnen maken van een onkruidborstel. Je hebt borstels die je handmatig moet gebruiken. Er zijn ook elektrische onkruidborstels. Deze roterende borstels verwijderen het onkruid bovengronds.

Het nadeel is dat de wortels vaak nog ondergronds blijven zitten, waardoor het onkruid weer aangroeit.

Veelgestelde vragen over onkruidbranders

Is een onkruidbrander geschikt voor grind en split?

Ja, een onkruidbrander is als je het mij vraagt de beste manier om onkruid in grind en split te verwijderen. Plukken gaat vaak lastig in grind, chemische middelen moet je zeker niet gebruiken en borstelen tussen grind is geen optie.

In het artikel ‘onkruid verwijderen in grind’ vertel ik je meer over het verwijderen van onkruid in grind.

Wat is de beste tijd om onkruid te branden?

Het branden van onkruid doe je het liefst op een droge dag. Dit zorgt voor een beter resultaat. Als tip wil ik je meegeven om al vroeg in het voorjaar te beginnen met het branden van onkruid. Dit zorgt er voor dat veel onkruid zich niet gaat zaaien. Dit scheelt je later in het jaar weer een heleboel onkruid.

Is onkruidbranden gevaarlijk?

Tijdens het branden van onkruid blijft het altijd op letten. Bij een onkruidbrander op gas werk je met een vlam die brand kan veroorzaken als je te dicht bij struiken komt. Een elektrische onkruidbrander werkt op hete luchtstroom. Beide bereiken een enorm hoge temperatuur waar je je vingers niet aan wilt verbranden.

Is het mogelijk om dicht langs beplanting onkruid te branden?

Ja, het is mogelijk om dicht langs beplanting onkruid te branden. Let er wel op dat de beplanting geen schade oploopt. Wil je langs de beplanting onkruid branden, dan zou je een houten plank tussen de beplanting en de verharding kunnen houden. Dit voorkomt dat de beplanting schade oploopt.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>