Beste onkruidbranders voor het verwijderen van onkruid in de bestrating

Onkruid verwijderen met chemische bestrijdingsmiddelen was tot voor kort een veel toegepaste methode om onkruid te verwijderen in de bestrating. Het blijkt dat het effect van deze chemische bestrijdingsmiddelen erg negatief is op de bodem en diverse insecten.

Tijd voor een ander alternatief om het onkruid te verwijderen! Eén van deze alternatieven is het wegbranden van onkruid met een zogenoemde ‘onkruidbrander’. De resultaten hiervan zijn meestal positief.

In dit artikel vind je meer informatie over het gebruik van een onkruidbrander en de beste onkruidbranders voor het verwijderen van onkruid in de bestrating.

Waarom zijn chemische bestrijdingsmiddelen slecht?

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn erg slecht voor het milieu. In deze chemische bestrijdingsmiddelen zitten schadelijke stoffen die via de bodem in ons drinkwater terecht kunnen komen. Hiernaast gaat ook het bodemleven kapot.

Een actief leven in de bodem, zorgt er voor dat er voedingsstoffen vrijkomen. Planten in jouw tuin zullen hierdoor beter gaan groeien en bloeien en minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen.

Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen draagt ook bij aan de bijensterfte in ons land. Veel mensen hebben niet in de gaten hoe belangrijk bijen eigenlijk zijn voor de samenleving. De bestuiving van de bijen is noodzakelijk voor ruim 75% van onze voedingsgewassen. Zonder bijen zouden wij bijvoorbeeld geen koffie kunnen drinken en geen kersen en appels kunnen eten.

Onkruid branden

Dat jij dit artikel leest wil misschien wel zeggen dat je op zoek bent naar een ander alternatief om onkruid uit jouw tuin te verwijderen. Een alternatief is zeker mogelijk! Een van deze alternatieven is het wegbranden van onkruid. Dit kan met een onkruidbrander op gas of een elektrische onkruidbrander.

Onkruidbrander op gas

Met een onkruidbrander op gas wordt het onkruid verwijderd met behulp van een vlam. De vlam heeft een temperatuur van ongeveer 1000 tot 2000 graden. De onkruidbrander sluit je aan op een gasfles. Dit hoeven niet altijd grote gasflessen te zijn die vaak worden gebruikt met bijvoorbeeld barbecueën. Er zijn ook gasflessen die makkelijk zijn te dragen.

Na het aansluiten van de gasfles kun je de gastoevoer openzetten.  Vervolgens kun je de vlam enkele seconden net boven het onkruid houden. De plantcellen van het onkruid, zullen hierdoor kapot gaan, waardoor het onkruid sterft. Voor hardnekkige onkruiden kan enkele keren herhalen noodzakelijk zijn.

Elektrische onkruidbrander

In vergelijking met de gasbrander werkt een elektrische onkruidbrander niet met een vlam maar met een hete luchtstroom. Deze hete luchtstroom zorgt ervoor dat de plantcellen van het onkruid worden aangetast, waardoor het onkruid dood gaat.

Elektrische onkruidbranders kun je voor het beste resultaat het beste op droge dagen gebruiken. Gebruik je de elektrische onkruidbrander op vochtige dagen dan is de kans kleiner dat het onkruid dood gaat, omdat het plantje zich weer kan voeden met vocht.

Verschillen tussen elektrische onkruidbranders en onkruidbranders op gas

Onderstaand worden een aantal verschillen weergegeven tussen elektrische onkruidbranders en onkruidbranders op gas.

  • Elektrische onkruidbranders zijn vaak goedkoper
  • Met een onkruidbrander op gas bereik je vaak een beter resultaat
  • Je hebt een verlengsnoer nodig bij een elektrische onkruidbrander. Voor grote oppervlakten kan dit lastig zijn.
  • Bij een gasbrander ben je afhankelijk van een gasfles. Een elektrische onkruidbrander werkt op stroom wat je vaak makkelijker bij de hand hebt.

Beste onkruidbranders

Op internet worden diverse onkruidbranders aangeboden. Wat opvalt, is dat bepaalde onkruidbranders juist goed worden beoordeeld en anderen weer slecht.

Onderstaand vind je de beste onkruidbranders op basis van reviews op bol.com

Beste onkruidbranders op gas

1. Kinzo onkruidbrander: Wordt omschreven als een veilige onkruidbrander die makkelijk te gebruiken is. In 2018 is dit één van de meest verkochte onkruidbranders op bol.com. Gebruikers geven ook aan dat je met een busje gas een behoorlijk oppervlakte kunt behandelen.
2. Eurom: Resultaten zijn prima en werkt zowel op butaan- en propaangas

Beste elektrische onkruidbranders

1. Toolland elektrische onkruidbrander: Wordt omschreven als een veilige en makkelijke onkruidbrander  die ervoor zorgt dat het onkruid snel weg is.
2. Hozelock Green Power Evolution: Een makkelijke onkruidbrander die snel resultaat geeft. Het is zelfs mogelijk om met deze onkruidbrander je BBQ aan te steken.

Door op de bovenstaande links te klikken, krijg je meer informatie over de betreffende onkruidbranders.

Veiligheid onkruidbranders

Een onkruidbrander werkt prima als je er verantwoord mee omgaat. Dat wil zeggen dat je voldoende afstand moet houden van bijvoorbeeld hagen, tuinhuisjes, schuttingen en ventilatiegaten van een huis. Ga je hier onverantwoord mee om dan is de kans op brand aanwezig.

Bij het gebruik van een onkruidbrander kun je voor de zekerheid maatregelen nemen door een tuinslang, brandblusser of een emmer met water in de buurt te houden. Mocht het misgaan dan kun je adequaat reageren en eventuele schade voorkomen en/of beperken. Helpt dit niet? Bel dan zo snel mogelijk de hulpdiensten.

Voor de veiligheid kun je ook uit de buurt van andere mensen blijven en de vlam altijd naar beneden richten. Hierdoor voorkom je eventuele brandwonden.

Kortom ga verantwoord om met een onkruidbrander. Het is dan zeker een prima middel om onkruid in je tuin te bestrijden.

Andere methodes om onkruid te bestrijden

Er zijn ook andere methodes om onkruid op een niet-chemische manier te bestrijden. Zo kun je bijvoorbeeld handmatig het onkruid plukken. Dit kost misschien wat meer werk, maar het werkt prima. Een andere mogelijkheid is om onkruid te borstelen. Dit kan door met een (elektrische)borstel aan de slag te gaan.

TIP: Ga je onkruid bestrijden, probeer dit te doen voor dat het onkruid gaat uitzaaien. Hiermee voorkom je verdere verspreiding van het onkruid in de tuin.

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>