Beste opvouwbare kruiwagen: Dit zijn de beste opvouwbare kruiwagens van 2020

Wat zijn de beste opvouwbare kruiwagens? In dit artikel lichten we aan je toe wat de beste opvouwbare kruiwagens zijn en waar je bij de aankoop van een opvouwbare kruiwagen op moet letten.

In veel tuinen is een kruiwagen onmisbaar. Het is handig om groenafval, planten en misschien wel grond mee te vervoeren. Er is echter een nadeel aan een kruiwagen. Bij veel mensen neemt een kruiwagen veel ruimte in beslag in je tuin, garage of tuinhuis.

Met een opvouwbare kruiwagen is dit probleem verleden tijd, omdat je deze kruiwagen compact kan opbergen. Vooral voor tuinwerkzaamheden zijn er steeds meer mensen die kiezen voor een opvouwbare kruigen. Maar wat is nu een opvouwbare kruiwagen en zijn deze kwalitatief wel goed?

Beste opvouwbare kruiwagen

Wat is een opvouwbare kruiwagen?

Kruiwagens heb je in allerlei soorten en maten. De meeste kruiwagen die we kennen zijn van metaal en/of van kunststof. Deze materialen staan er om bekend dat ze sterk zijn. Echter is het nadeel dat kruiwagens van metaal of kunststof niet opgevouwen kunnen worden.

De laatste jaren is hier een goed alternatief voor op de markt gekomen. Dit is een opvouwbare kruiwagen die je na gebruik in elkaar kunt klappen, zodat deze zeer weinig ruimte in beslag neemt.

Meestal bestaan deze kruiwagen uit een frame van metaal en bak van polyester. Door de bak van polyester te maken, maakt dit mogelijk om de kruiwagen op te vouwen.

Enkele voordelen van een opvouwbare kruiwagen zijn:

 • Neemt weinig ruimte in beslag;
 • Makkelijk te vervoeren in de auto;

Waar is een opvouwbare kruiwagen voor geschikt?

Een opvouwbare kruiwagen is alleen geschikt voor de wat lichtere tuinwerkzaamheden. Doordat het materiaal wat minder stevig is dan een kruiwagen van kunststof of metaal kun je bepaalde zware werkzaamheden niet met de opvouwbare kruiwagen uitvoeren. Onderstaand laten we je enkele werkzaamheden zien die je wel en niet met de opvouwbare kruiwagen kunt uitvoeren.

Werkzaamheden die geschikt zijn

Onderstaande werkzaamheden zijn geschikt:

 • Bladeren ruimen;
 • Snoeiafval of maaisel ruimen;
 • Onkruid vervoeren;
 • Planten vervoeren.

Naast dat een opvouwbare kruiwagen geschikt is voor tuinwerkzaamheden, gebruiken veel mensen deze kruiwagen ook voor andere dingen zoals speelgoed voor kinderen of het vervoeren van boodschappen vanuit de auto naar de woning.

Werkzaamheden die niet geschikt zijn

Enkele zwaardere werkzaamheden waarvoor een opvouwbare kruiwagen niet is geschikt zijn:

 • Vervoeren van stenen;
 • Vervoeren van grond.

Waar moet je op letten bij het kopen van een opvouwbare kruiwagen?

Het kopen van een opvouwbare kruiwagen is niet iets wat je dagelijks doet. Graag vertellen we je enkele dingen waar je bij de aankoop rekening mee kunt houden. Door hier over na te denken, is de kans op een miskoop kleiner en voorkom je dat de kruiwagen bepaalde functionaliteiten niet heeft.

Aantal liters

Voor je een kruiwagen gaat kopen, is het goed om na te denken hoe groot de bak moet zijn. Hoe groter de bak hoe meer bladeren, gras of snoeiafval je hiermee kunt vervoeren. Een gangbare inhoud is een inhoud van ongeveer 54 liter.

Belastbaarheid

Snoeiafval, blad of gras heeft in een kruiwagen weinig gewicht. Toch kan het goed zijn om even te kijken naar de belastbaarheid van de kruiwagen. De meeste kruiwagens hebben een belastbaarheid van 30 tot 70 kilogram. Ga je bladeren, gras of snoeiafval met de kruiwagen vervoeren dan is de verwachting dat het gewicht in de kruiwagen niet veel hoger gaat worden dan 30 kilogram.

Ga je naast tuinafval ook andere dingen met de kruiwagen vervoeren, zoals boodschappen of kachelhout, dan kan een hogere belastbaarheid dan 30 kilogram soms wel handig zijn.

Luchtband of massieve band?

Opvouwbare kruiwagen worden verkocht op luchtbanden en op massieve banden. De ervaring met luchtbanden is dat dit vaak comfortabeler rijdt. Het nadeel van luchtbanden is dat deze lek kunnen raken. Het voordeel bij een massieve band is dat je nooit een lekke band kunt krijgen.

Steunpoten

Opvouwbare kruiwagens worden verkocht met of zonder steunpoten. Bij een kruiwagen met steunpoten is de kruiwagen vergelijkbaar met de ‘normale’ kruiwagens die we kennen. De handvatten zitten net boven kniehoogte waardoor je niet ver hoef te bukken om de steunpoten van de grond af te tillen, waardoor je de kruiwagen kunt verrijden.

Sommige mensen kiezen liever voor een kruiwagen zonder steunpoten. De bak van de kruiwagen kun je dan op de grond leggen waardoor het blad of maaisel alleen maar in de kruiwagen hoeft te harken. Het nadeel is wel dat je diep moet bukken om de handvaten van de grond af te halen, zodat je de kruiwagen kunt verrijden.

Om ergonomisch te kunnen werken, zou je altijd gebruik kunnen maken van een Golden Gark. Dit is een product waarmee je zonder te bukken bladeren en maaisel in de kruiwagen kunt doen. In het artikel over de Golden Gark, lees je meer over dit handige tuingereedschap.

Beste opvouwbare kruiwagen

Wat zijn nu de beste opvouwbare kruiwagens? Ondanks het aanbod van opvouwbare kruiwagens nog beperkt is, hebben we wel een selectie kunnen maken van de beste opvouwbare kruiwagens. Onderstaand laten we je zien wat de beste opvouwbare kruiwagens zijn en wat de ervaringen van gebruikers over dit product.

Relexdays opvouwbare kruiwagen

Eén van de opvouwbare kruiwagen die het meest wordt verkocht is deze kruiwagen van Relexdays. De kruiwagen heeft in inhoud van 56 liter en is eenvoudig op te vouwen. Met behulp van klittenband kun je deze kruiwagen veilig opbergen.

Een handige functionaliteit van deze kruiwagen is het handvat. Deze is prettig bij het transporteren van de kruiwagen maar je kunt hiermee ook de kruiwagen ophangen aan de wand. In veel kleine schuurtjes en tuinhuizen werkt dit erg ruimtebesparend!

De afmetingen van de kruiwagen zijn 66 x 64 x 112 centimeter (hxbxd). Het gewicht van de kruiwagen is 5,3 kilogram. De belastbaarheid van de kruiwagen is 30 kilogram.

Zoals eerder al in dit artikel aangegeven is een opvouwbare kruiwagen alleen geschikt voor lichte tuinwerkzaamheden.

Ervaringen gebruikers

Wat vinden gebruikers nu eigenlijk van dit product? Wij zochten het voor je uit. Op bol.com scoort dit product uit 8 beoordelingen 4,4 van de maximaal 5 te behalen sterren. Maar liefst 5 mensen geven deze kruiwagen de hoogst haalbare beoordeling. Enkele ervaringen gebruikers van deze kruiwagen zijn:

 • Neemt weinige ruimte in beslag;
 • Ideaal voor lichte tuinwerkzaamheden;
 • Het is een voordeel dat de massieve band niet lek kan raken;
 • Een gebruiker geeft aan dat kruiwagen van matige kwaliteit en instabiel is. Deze gebruiker geeft in zijn beoordeling aan dat hij hier grond mee heeft vervoerd. Hiervoor is deze kruiwagen dus niet geschikt!

Beste opvouwbare kruiwagen

Bekijk de prijs!

Wheeleasy opvouwbare kruiwagen

Sommige mensen kiezen liever voor een opvouwbare kruiwagen zonder steunpoten. Is dit bij jou het geval dan is deze Wheeleasy opvouwbare kruiwagen wellicht geschikt.

Deze kruiwagen kun je op gelijke hoogte met de grond leggen, waardoor je het afval zo in de kruiwagen kunt harken. Hierdoor hoef je het afval niet meer op te scheppen om in de kruiwagen te doen. Eén nadeel bij deze kruiwagen kan zijn dat je wat dieper moet bukken om de kruiwagen van de grond af te tillen.

Het maximale laadgewicht van de kruiwagen is 70 kilogram. De kruiwagen bestaat uit een metalen frame een polyester doek. De afmetingen van deze kruiwagen zijn. 94 x 27,3 x 11,4 centimeter.

Ervaringen gebruikers

Wat vinden gebruikers nu van deze kruiwagen? Wij zochten het voor je uit en kwamen de volgende ervaringen tegen:

 • Makkelijk op te bergen;
 • Prijzig maar de moeite zeker waard;
 • Het afval schuif je zo in de kruiwagen.

Beste opvouwbare kruiwagen

Bekijk de prijs!

Waar is een opvouwbare kruiwagen te koop?

Een opvouwbare kruiwagen is een product wat je (nog) niet vaak in winkels tegenkomt. Sommige tuincentrum of bouwmarkten verkopen dit product maar het merendeel van deze type winkels heeft dit product niet op voorraad.

Dit is een van de redenen waarom het product vaak online wordt besteld. Het aanbod opvouwbare kruiwagens is niet heel groot maar er zijn zeker een aantal goede kruiwagens te koop. De grootste keuze uit opvouwbare kruiwagens heb je bij bol.com.

Bekijk het aanbod hier!

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>