Beste schoffel 2021: Bekijk de top 3!

Beste schoffelIn dit artikel vertel ik je wat de beste schoffel is om onkruid te wieden. Schoffels heb je in allerlei soorten en maten. Graag vertel ik je hier wat meer over, zodat je weet welke schoffel het beste bij je past. Wist je dat je op kleigrond beter een andere schoffel kunt gebruiken dan op zandgrond?

Verder wordt in dit artikel duidelijk wat een schoffel ongeveer kost en waar je deze kunt aanschaffen. In dit artikel geef ik je ook enkele tips hoe je met schoffelen het beste resultaat kunt bereiken. Hierbij is het voornamelijk van belang dat je op het juiste moment gaat schoffelen.

Na het lezen van dit artikel weet je welke schoffel het beste bij je past en welke je aan kunt schaffen.

Waarom een goede schoffel belangrijk is

Een goede schoffel is erg belangrijk. In combinatie met een goede schoffeltechniek zorg je er voor dat het onkruid wordt los geschoffeld, zodat deze kan verdrogen in de zon of dat je het onkruid eenvoudig uit kan harken.

Voor een goed resultaat is het daarom belangrijk dat de schoffel scherp is. Regelmatig kom ik in de praktijk schoffels tegen die niet scherp zijn en waarmee tijdens het schoffelen niet de gewenste kwaliteit wordt behaald. In dit geval is het slijpen van de schoffel een optie of je kunt een nieuwe schoffel aanschaffen. Meestal zijn de nieuwe schoffels vlijmscherp en bereik je een goed resultaat tijdens het schoffelen.

Een goede schoffel maakt voor jou het schoffelen minder zwaar. Je hoeft namelijk minder kracht te zetten tijdens het schoffelen. De meeste schoffels beschikken over een steel met een kruk. Een kruk is een soort handvat waarmee je meer kracht kunt uitoefenen.

Waar op letten bij aankoop

Ga je een schoffel kopen, dan zijn er verschillende dingen waar je rekening mee kunt houden. Onderstaand lichten we enkele factoren aan je toe waar je bij de aankoop rekening mee kunt houden.

Soort schoffel

Schoffels heb je in verschillende soorten. De meeste voorkomende schoffels zijn een rechthoekige schoffel, een hartvormige schoffel en hak. De rechthoekige schoffel wordt veel in zandgrond gebruikt en je kunt hiermee in korte tijd een groot oppervlak mee schoffelen. Met deze schoffel maak je steeds op en neer gaande bewegingen.

Een trekschoffel, ook wel hak genoemd, wordt voornamelijk gebruikt in kleigrond.  Deze schoffel breng je aan in de grond en trek je naar je toe. Op deze manier hak je het onkruid los van de ondergrond. Met een hartvormige schoffel kun je makkelijk tussen planten schoffelen.

Over het algemeen worden de rechthoekige schoffel en de trekschoffel het meest gebruikt.

Breedte

Je zou ook eens naar de breedte van de schoffel kunnen kijken. De meest voorkomende breedtes die worden verkocht zijn 12, 14, 16, 18 of 20 centimeter. Meestal is het zo, hoe breder de schoffel hoe meer oppervlak je in een kort tijdsbestek kunt schoffelen. Het nadeel van een brede schoffel is dat je moeilijker tussen de planten kunt schoffelen.

In een border of moestuin wordt daarom vaak een smalle schoffel gebruikt. De kans dat je hiermee planten beschadigd is een stuk kleiner.

Met of zonder steel

Er worden diverse schoffels aangeboden. Je kunt een schoffel aanschaffen zonder steel of een schoffel met steel. Mocht je nog geen schoffelsteel hebben, dan raad ik je aan om een schoffel met schoffelsteel te kopen.

Een schoffelsteel heeft de juiste lengte en beschikt over een kruk waardoor je tijdens het schoffelen meer kracht kunt zetten. Wanneer je nog op zoek bent naar een schoffelsteel, dan is deze wellicht geschikt.

Ik zie ook wel eens dat mensen een bezemsteel gebruiken om te schoffelen. Deze steel is niet voorzien van een kruk. Het schoffelen gaat hierdoor iets moeizamer.

Materiaal

Wanneer je een schoffel gaat kopen, raad ik je aan om een schoffel te kopen die is gemaakt van verzinkt staal. Verzinkt staal roest niet, waardoor de schoffel erg lang mee gaat. Bovendien is een schoffel van verzinkt staal erg sterk, waardoor je er jarenlang plezier van kunt hebben.

Beste schoffel

Wij zochten voor je uit wat de beste schoffels zijn. Onderstaand hebben we een top 3 weergegeven.

Eurotool schoffel

Ben je op zoek naar een schoffel die geschikt is voor zandgrond? Wellicht is deze Eurotool schoffel voor jou geschikt. De schoffels is gesmeed en heeft een breedte van 14 centimeter. De schoffel wordt geleverd inclusief steel welke een lengte van 170 centimeter heeft.

De schoffel is ideaal om te schoffelen in de border of in een moestuin. Door zijn breedte van 14 centimeter kun je er prima mee tussen planten schoffelen.

Beste schoffel

Bestel direct!

Gardena combisysteem schoffel

De Gardena schoffel past op een combisysteem van Gardena. De schoffel heeft een breedte van 18 centimeter en is erg praktisch. De schoffel heeft rondom een scherpe rand waardoor de schoffel zonder al te veel moeite onkruid los schoffelt.

Waar je even rekening mee moet houden, is dat je de schoffel alleen kunt gebruiken op een Gardena combisysteem. Misschien dat je deze al in huis hebt. Anders kun je er een los bij bestellen. Er wordt geadviseerd om minimaal een steellengte van 150 centimeter te kiezen. De ideale lengte van de steel is afhankelijk van jouw lichaamslengte. Bekijk hier de Gardena combisysteem stelen.

Handig om te weten is dat je met de steel 80 combinaties kunt maken. Zo kun je op de steel bijvoorbeeld een hark of drietand koppelen. Op de schoffel krijg je maar liefst 25 jaar garantie.

Beste schoffel

Bestel direct!

Talentools hak verzinkt compleet

Ben je op zoek naar een schoffel voor kleigrond? Met de hak, ook wel trekschoffel genoemd is dit geen probleem. De schoffel is gemaakt van verzinkt staal waardoor de schoffel niet roest en een lange levensduur heeft. De breedte van de schoffel is 16 centimeter. Wat erg handig is bij deze schoffel, is dat deze inclusief steel wordt geleverd. De steel heeft een lengte van 160 centimeter.

Beste schoffel

Bestel direct!

Wat kost een schoffel?

Een schoffel kost meestal tussen de 20 en 60 euro. De prijs is afhankelijk van de kwaliteit van de schoffel en of deze met of zonder steel wordt aangeboden. Wanneer je nog geen schoffelsteel hebt, raad ik je aan om een schoffel inclusief steel te kopen. Dit is voordeliger dan wanneer je beide los van elkaar moet kopen.

Een schoffel is een investering waar je tientallen jaren plezier van kunt hebben. Natuurlijk moet je wel goed met je schoffel omgaan. Na gebruik moet je de schoffel goed schoonmaken en eventuele grondresten verwijderen. Verder is het aan te raden om de schoffel binnen op te bergen.

Waar kopen?

Een schoffel kun je kopen in een tuincentrum, Welkoop of in een bouwmarkt. Het online bestellen van een schoffel kan natuurlijk ook. Veel mensen bestellen hun schoffel online op bol.com. Het voordeel van bol.com is het grote aanbod schoffels en ander tuingereedschap.

Door het grote aanbod kun je de schoffels in prijs met elkaar vergelijken. Bovendien laten veel kopers een beoordeling achter, zodat je kunt zien wat de kwaliteit van de schoffels is.

Bekijk het aanbod op bol.com!

Hoe bereik je met schoffelen het beste resultaat?

Ben je van plan om te gaan schoffelen, dan heb ik nog een aantal tips waar je rekening mee kunt houden voor een goed resultaat.

Schoffelen voor dat onkruid gaat zaaien

Ik raad je aan om vroeg in het voorjaar al te beginnen met schoffelen. Doe je dit niet dan gaat het onkruid zaad vormen, wat zich in jouw tuin gaat verspreiden. Het gevolg hiervan is dat je het hele seizoen last hebt van onkruid.

Door vroeg in het voorjaar al te beginnen met schoffelen, zorg je er voor dat het zaad zich niet kan verspreiden. Je hebt hier het hele jaar plezier van, omdat er minder onkruid groeit.

Schoffelen tijdens droge weersomstandigheden

Verder raad ik je aan om te schoffelen tijdens droge weersomstandigheden. Door droge weeromstandigheden drogen de wortels van het onkruid uit, waardoor het onkruidplantje doodgaat.

Bij het schoffelen tijdens regenachtig weer is de kans vrij groot dat het onkruidplantje weer aangroeit. Het schoffelen heeft dan weinig effect gehad. Wil je toch schoffelen tijdens een regenachtige periode, dan kan het slim zijn om de border uit te harken en de dode onkruidresten te verwijderen.

Het nadeel van uitharken van de border tijdens natte weersomstandigheden, is dat je ook veel grond mee harkt.

Onkruid tussen bodembedekkers en vaste planten schoffelen of plukken?

Schoffelen is niet altijd de beste manier om onkruid uit je border te verwijderen. Ga je schoffelen tussen bodembedekkers en vaste planten, dan is de kans groot dat je ondergrondse uitlopers beschadigd van de plant. De border groeit hierdoor minder snel dicht, waardoor je meer last krijgt van onkruid.

Om onkruid te verwijderen tussen bodembekkers en vaste planten, kun je het beste onkruid plukken.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>