2

Beste woelvork met verkruimelaar van 2021

Beste woelvorm met verkruimelaarIn dit artikel vertellen we je wat de beste woelvork met verkruimelaar is die je kunt gebruiken voor je (moes)tuin. Zodra de temperaturen weer beginnen op te lopen, gaan we vaak aan de slag met het losmaken van de grond in de (moes)tuin. In dit losse grond kunnen planten beter wortelen en is makkelijker om nieuwe planten aan te planten.

Veel tuinliefhebbers voeren dit klusje uit door de tuin te spitten met een spade. Dit is een intensieve klus voor je rug en eigenlijk ook helemaal niet goed voor het bodemleven in je tuin. Door het spitten verstoor je namelijk het bodemleven.

Gelukkig kunnen we het losmaken en luchten van de bodem ook op een goede manier uitvoeren, zodat het bodemleven niet verstoord wordt. Dit kan met behulp van een woelvork.

Bestel hier direct de beste woelvork!

De voordelen van een woelvork

In veel (moes)tuinen is de woelvork een gereedschap die we steeds vaker zien. Dit komt omdat de woelvork een perfect hulpmiddel is om de grond los te maken en te luchten. Het losmaken en luchten van de grond kan ook door te spitten maar het spitten is zoals je misschien wel weet een intensieve klus en lichamelijk best wel zwaar.

Ga je aan de slag met een woelvork dan merk je dat dit minder belastend is voor je rug dan wanneer je gaat spitten. Een ander voordeel van een woelvork is dat deze de bodem niet ‘omdraait’ zoals dit bij spitten wel het geval is. Door te spitten wordt het aanwezige bodemleven in de grond verstoord terwijl dit bij een woelvork niet het geval is.

Een ander voordeel van een woelvork is dat deze de grond kan verkruimelen. Tijdens het spitten wil bij bepaalde grondsoorten opeengehoopte stukken grond achterblijven die je na het spitten nog moet verkruimelen. Bij het gebruik van een woelvork met verkruimelaar heb je hier geen last van!

Als je kijkt waarmee je de meeste vierkante meters in een korte tijd kunt bewerken dan werkt een woelvork een stuk sneller dan het spitten van het oppervlak.

Hoe werkt een woelvork?

Een woelvork kun je gebruiken door de woelvork rechtop in de grond te zetten. Daarna ga je met een voet op het voetstuk staan waardoor de tanden van de woelvork in de grond zakken. Vervolgens ga je een stap achteruit staan en trek je aan de steel tot deze in een hoek van ongeveer 45 tot 60 graden staat.

Nadat je dit gedaan hebt herhaal je deze handeling elke keer. In de onderstaande video wordt duidelijk hoe de woelvork precies werkt.

Waar moet een woelvork aan voldoen?

Wanneer je een woelvork gaat kopen, dan zijn er enkele eisen die je hier aan kunt stellen. Onderstaand licht ik er enkele aan je toe waar je bij de aankoop van een woelvork rekening mee kunt houden.

Verkruimelaar

Er zijn woelvorken die over een verkruimelaar beschikken. Ik raad je aan om te kiezen voor een woelvork met verkruimelaar. Een verkruimelaar zorgt er voor dat dat er geen grote kluiten grond achterblijven nadat dat je een stuk grond hebt bewerkt.

Het meeste effect bereik je hier mee op zand- en leemgrond.

Aantal tanden

De meeste woelvorken bestaan uit 4 of 5 tanden. Meestal is het zo hoe meer tanden de woelvork heeft hoe breder het bewerkingsoppervlak is.

Waar je wel even rekening mee moet houden is dat hoe breder het bewerkingsoppervlak is hoe zwaarder het werken is met de woelvork. Ik raad je daarom aan om een woelvork te kiezen van 4 a 5 tanden.

Handvaten L-profiel

Wanneer de handvaten in een L-profiel staan zijn deze veel steviger en kun je hiermee veel meer kracht zetten dan bij gebogen handvaten.

Beste woelvork met verkruimelaar

In winkels en op internet worden diverse soorten woelvorken aangeboden. Ze verschillen in prijs maar ook in kwaliteit. Op internet zijn veel slechte reviews te lezen over woelworken die niet de gewenste kwaliteit behalen mede doordat er onderdelen krombuigen. Meestal zijn deze woelvorken voordelig in de aanschaf.

Wie jarenlang plezier wil hebben van een woelvork dan doe je er goed aan om te investeren in een goede kwaliteit woelvork. Ga je hier op de juiste manier mee om dan kun je er tientallen jaren mee werken. Onderstaand wordt een goede kwaliteit woelvork aan je toegelicht.

Woelvork Biogroei

De woelvork van Biogroei is de beste woelvork op de markt die ook nog eens zeer scherp is geprijsd. Biogroei is een leverancier in diverse natuurvriendelijke tuinproducten die er vooral zijn om ziekten en plagen in je tuin te voorkomen. In het assortiment hebben ze ook een aantal gereedschappen.

De woelvork van Biogroei is ontwikkeld aan de hand van vele testen met tuinverenigingen en tuinliefhebbers. Na veel tips is uit eindelijk de beste woelvork ontwikkeld.

De woelvork van Biogroei is er op gericht om het actieve bodemleven in de grond zo min mogelijk te storen. Met de woelvork is het mogelijk om de grond los te maken of om compost in te werken. Met deze woelvork wordt compost ongeveer een handvuist diep in de grond verwerkt.

Wanneer je de woelvork van Biogroei wilt aanschaffen, dan kun je de keuze maken uit een woelvork met of zonder verkruimelaar. Heb je een zand of leemgrond waar tijdens het bewerken van de grond veel kluiten grond op het oppervlak blijven, dan raad ik je aan om te kiezen voor de woelvork met verkruimelaar.

De afmetingen van de woelvork zijn 134 centimeter hoog, 44 centimeter breed en 29 centimeter diep. De woelvork heeft 5 tanden. Het voordeel van deze tanden is dat deze zijn gemaakt van vlakstaal. Hierdoor zijn deze tanden veel sterker dan wanneer deze zijn gemaakt van rondstaal.

Het gewicht van deze woelvork is 10,4 kilogram. Dankzij de handvaten met een L-profiel zijn deze extra sterk in vergelijking met een gebogen profiel.

Beste woelvorm met verkruimelaar

Bestel direct!

Waar woelvork kopen?

Wij zochten voor je uit waar je deze woelvork van Biogroei het voordeligst kunt kopen. Biogroei biedt deze woelvork aan op haar website en op bol.com. Bij het vergelijken van de prijzen viel het op dat de woelvork iets duur is op bol.com dan wanneer je deze direct besteld via de website van Biogroei. Op beide websites wordt de woelvork gratis verstuurd.

Bestel direct bij Biogroei!

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Jolanda van Wanrooij-van Kessel schreef:

  Beste Thijs,

  Is een woelvork alleen geschikt voor een moestuin of is het ook goed om ermee in de borders (tussen de bloemen/planten) mee te werken?
  Hoor t graag,
  Hartelijke groet, jolanda van

  • Thijs schreef:

   Beste Jolanda,

   Een woelvork kan ook in de border worden gebruikt. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat de woelvork best breed is, waardoor je moeilijker tussen de planten kunt komen.

   Verder vinden niet alle planten (bijv. Rhododendrons) het prettig als je met een woelvork aan de slag gaat / of spitten.

 • >