Beste zaagbroek voor je zaagklus!

Beste zaagbroekOm veilig te kunnen werken met een kettingzaag is het aan te raden om gebruik te maken van een zaagbroek. In dit artikel wordt duidelijk wat de beste zaagbroek tijdens het werken met een kettingzaag is.

Het werken met een kettingzaag is een klus waarbij het altijd blijft op letten. De meeste ongelukken gebeuren door mensen die snel even iets willen zagen met een kettingzaag en hierbij niet de moeite nemen om een zaagbroek aan te trekken. Je hoeft maar even niet op te letten of een terugslag te krijgen van de kettingzaag en de zaag zit in je been. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

Naast de beste zaagbroek wordt in dit artikel ook duidelijk hoe een zaagbroek precies werkt, waar je op moet letten als je een zaagbroek gaat aanschaffen, wat een zaagbroek kost en waar je deze het beste kun aanschaffen.

Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel waarom een zaagbroek zo belangrijk is en schaf je er zelf ook één voor je met een kettingzaag gaat werken.

Waarom een kettingzaagbroek?

De meeste zaag ongelukken gebeuren onverwacht. Even snel een struik snoeien of kachelhout door midden zagen. Je hoeft maar even niet op te letten en je hebt zo een flinke snede in je been. Gelukkig gaat het werken met een kettingzaag meestal goed. Maar tijdens het zagen zul je regelmatig merken dat je terugslag krijgt van de kettingzaag. Heb je de zaag even niet goed vast of verwacht je de kracht van de terugslag niet dan gaat het als snel mis.

Een kettingzaagbroek zorgt er voor dat de schade aan je been enigszins wordt beperkt of voorkomen. Dit is afhankelijk van de klasse van de zaagbroek.

Hoe werkt een zaagbroek?

Een zaagbroek is gevuld met een prop taaie vezels. Wanneer je met de kettingzaag in de broek zaagt, loopt de ketting dankzij de vezels vast. Hiermee voorkom je dat je door je broek zaagt en je been ernstig beschadigd.

Hoe meer vezels er in de zaagbroek zitten hoe beter je dankzij de zaagbroek beschermt bent. Wanneer de zaagbroek beschadigd is, raden we aan om direct een nieuwe aan te schaffen. Een beschadigde zaagbroek kan niet meer de beschermingsfunctie vervullen waardoor je alsnog gevaar loopt tijdens het zagen.

In de onderstaande video zie je het effect van een zaagbroek en wordt duidelijk waarom je nooit zonder zaagbroek met een kettingzaag aan de slag moet gaan!

Beste zaagbroek

Onderstaand zijn de beste zaagbroeken weergegeven. Deze zaagbroeken zorgen er voor dat je veilig aan het werk kunt met een kettingzaag.

IP Protection BasePro 1RG1 Kettingzaag tuinbroek

De IP Protection BasePRo 1RG1 kettingzaag tuinbroek is een broek die voldoet aan klasse 1. De broek is verkrijgbaar in diverse maten en beschikt aan de binnenkant over 6 frontale beschermingslagen. De kleur van deze zaagbroek is antraciet/zwart/Fluo oranje.

Aan de buitenkant is de zaagbroek voorzien van een borstbovenstuk met zak met verticale ritssluiting.

De broek die CE EN 381-5 gecertificeerd is, zit erg comfortabel en is licht van gewicht.

Beste zaagbroek

Bestel direct!

Sip BasePro 1RP1 kettingzaagbroek

Heb je liever geen overall als zaagbroek, dan zou je kunnen kiezen voor deze Sip BasePro 1RP1 kettingzaagbroek. De broek bestaat aan de binnenkant uit 65% polyester en 35% katoen. Hiernaast is de broek voorzien van 6 beschermingslagen.

De broek beschikt verder over een lendenbovenstuk met lussen voor bretellen, een gulp met ritssluiting en diverse zakken.

De broek voldoet aan veiligheidsklassen 1 en is voorzien van het EN 381-5 certificaat.

Beste zaagbroek

Bestel direct!

Sip BasePro 1RQ1 kettingzaagbroek – HiVis Oranje

Ben je op zoek naar een opvallende zaagbroek? Wellicht is deze zaagbroek geschikt. Door de fel oranje kleur van de zaagbroek ben je goed zichtbaar.

De zaagbroek beschikt over 6 beschermingslagen en diverse zakken voor het opbergen van spullen en de bougiesleutel van de kettingzaag.

De zaagbroek voldoet aan veiligheidsklasse 1

Beste zaagbroek

Bestel direct!

Waar op letten bij aankoop?

Wanneer je een zaagbroek gaat aanschaffen, zijn er allerlei aandachtspunten waar je op kunt letten. Onderstaand zijn de meest belangrijkste toegelicht.  

Maat

Wanneer je een zaagbroek gaat aanschaffen, is een goed passende zaagbroek belangrijk. Een zaagbroek die veel te groot is, is bijvoorbeeld onveilig omdat je hier eerder over kunt struikelen. De maten van een zaagbroek worden meestal aangegeven in de volgende maten:

 • S
 • M
 • L
 • XL
 • XXL

Klasse zaagbroek

Zaagbroeken worden aangegeven in klassen.  De klasse van een zaagbroek geeft aan hoe goed de zaagbroek beschermt is op basis van de snelheid van een lopende ketting.

De klasse verdeling is als volgt:

 • Klasse 0 = 16 m/s
 • Klasse 1 = 20 m/s (In het bos wordt voornamelijk klasse 1 gedragen)
 • Klasse 2 = 24 m/s
 • Klasse 3 = 28 m/s

Op professioneel niveau is vanaf klasse 1 verplicht om te gebruiken. De meeste zaagbroeken die worden verkocht zijn van klasse 1.

Soort bescherming

Bij een zaagbroek heb je de volgende bescherming:

 • Bescherming aan de voorkant;
 • Brede bescherming aan beide benen
 • Bescherming rondom je benen

Kies je voor de veiligste zaagbroek, dan kun je het beste kiezen voor een zaagbroek die volledig beide benen beschermt.

Broek of overall

Hier naast zou je nog kunnen kiezen voor een zaagbroek of een zaagoverall. Een zaagoverall is vooral in de wintermaanden meestal prettig omdat het lekker warm is. Bovendien beschikt een overall vaak over een borstzak waar in je dingen kunt opbergen. Je zou er over na kunnen denken wat jouw voorkeur heeft.

Zakken

Bij de aanschaf zou je kunnen letten of er zakken in de zaagbroek aanwezig zijn. Het kan wel eens handig zijn om hier dingen in op te bergen. In een zaagbroek zitten meestal aan beide zijden broekzakken. Bij een zaagoverall meestal ook op de borst.

Kleur

Zaagbroeken heb je in allerlei kleuren. Voor extra veiligheid zou je een zaagbroek kunnen aanschaffen met retro reflecterende strepen. Hierdoor val je ook op in het donker. Er zijn ook zagers die bewust kiezen voor een zaagbroek met een opvallende kleur, bijvoorbeeld oranje. Als je moet zagen in een gebied met veel bomen val je hierdoor beter op.

Wat kost een zaagbroek

Zaagbroeken heb je in allerlei prijsklassen. Je hebt zaagbroeken van enkele tientjes en zaagbroeken die meer dan 100 euro kosten. Wij raden je aan om niet voor de goedkoopste zaagbroek te gaan, maar voor een zaagbroek van goede kwaliteit. Dit betekent een zaagbroek van minimaal klasse 1.

De duurdere zaagbroeken bieden meestal een betere bescherming. Hiernaast zijn ze vaak ook lichter in gewicht in vergelijking met de goedkopere zaagbroeken. Bij een dagje werken met de kettingzaag is een lichte zaagbroek erg prettig en minder belastend.

Waar kopen?

Een zaagbroek kun je aanschaffen in diverse winkels en webshops. Zo kun je een zaagbroek kopen in winkels waarbij tuinbenodigdheden worden verkocht of shops die tuinmachines verkopen.

Online is het aanbod zaagbroeken een stuk groter dan in de winkel. Een platform waar regelmatig zaagbroeken worden verkocht is bol.com. Naast dat je bij bol.com zaagbroeken kunt bestellen, hebben ze hier ook andere benodigdheden voor het werken met een kettingzaag. Zo heb je in één bestelling alles in huis om met de kettingzaag aan de slag te gaan.

Bekijk het aanbod op bol.com!

Wat heb je nog meer nodig als je gaat zagen met een kettingzaag?

Wanneer je met een kettingzaag gaat werken heb je nog allerlei accessoires meer nodig naast een zaagbroek. Onderstaand zijn de benodigdheden toegelicht.

Handschoenen

Zaaghandschoenen bieden bescherming als je gaat werken met een kettingzaag. Wanneer je ketting afbreekt zijn je handen beter beschermt omdat er op zaaghandschoenen aan de bovenzijde bescherming zit.

Bovendien beschermen handschoenen je tegen scherpe takken. Bij het aanschaffen van zaaghandschoenen is het belangrijk dat je de juiste maat aanschaft en dat ze comfortabel zitten.

Zaaghelm met gehoorbescherming

Tijdens het zagen mag een goede zaaghelm met gehoorbescherming niet ontbreken. In het artikel ´beste zaaghelm´ wordt duidelijk wat de beste zaaghelmen zijn van dit moment.

Een zaaghelm beschermt je tegen zwiepende en vallende takken. Gehoorbescherming op de helm reduceert het geluid, zodat je oren geen schade ondervinden van het geluid van de kettingzaag.

Zaagschoenen

Zaagschoenen zorgen er voor dat je voeten beter beschermt zijn tijdens het werken met een kettingzaag. De meeste zaagschoenen zijn voorzien van een stalen neus waardoor je tenen zijn beschermd als hier takken op vallen.

Om de in de winter extra warme voeten te krijgen, zou je kunnen kiezen voor gevoerde zaagschoenen.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>