Bladeren opruimen of niet? Dit is wat je moet weten!

Bladeren opruimenBladeren opruimen doe je dit nu wel of niet? Veel tuinliefhebbers hebben hier een verschillende mening over. De ene tuinliefhebber heeft liever een bladvrije tuin terwijl de andere tuinliefhebber graag blad in de tuin heeft omdat dit beter is voor veel insecten en verschillende dieren. Tevens beschermt het blad diverse planten tegen vorst.

In dit artikel vertellen we je wat meer over het ruimen van blad en wat voor jou een verstandig keuze is. Als je blad gaat ruimen hebben we enkele handige tips hoe je dit eenvoudig kunt doen, zodat het sneller gaat en jou minder inspanning kost.

 

Blad opruimen of niet?

Rond september / oktober beginnen veel bomen hun bladeren te verliezen. Het is een periode waar sommige tuinliefhebbers flink aan de slag gaan met een bladblazer of bladhark terwijl andere tuinliefhebbers de bladeren in de tuin laten vallen en het (voorlopig) gewoon laten liggen. De beste optie is eigenlijk afhankelijk van de ondergrond waarop de bladeren liggen. Onderstaand vertellen we je hier meer over.

Beplanting

Bladeren in de beplanting kun je gerust laten liggen. Het biedt bescherming voor koude winters en voor dieren zoals egels. Zo overwinteren egels graag onder een hoop bladeren. Je kunt ze natuurlijk ook helpen met een egelhuis.

Planten kunnen prima tegen een laag bladeren. Je moet er alleen op letten dat het bladerdek niet dikker dan 10 centimeter wordt. Planten zouden dan kunnen verstikken.

Verharding

Bladeren op verharding worden in de meeste tuinen geruimd. Het wordt vaak als storend ervaren en bij een regenbui kunnen de bladeren glad worden waardoor de kans op uitglijden aanzienlijk groot is.

Gazon

Enkele blaadjes op het gazon is voor de kwaliteit van de grasmat geen probleem. Het wordt een ander verhaal wanneer er een dik bladerdek over de grasmat komt te liggen. Het gras zal dan verstikken en er ontstaan kale plekken in het gras die je later weer moet herstellen met snelkiemend graszaad.

Vijver

Bladeren in de vijver moet je zo snel mogelijk verwijderen. Wanneer bladeren in de vijver liggen, komt er een rottingsproces op gang. Dit kan schadelijk zijn voor de kwaliteit van het vijverwater en hiermee ook voor het leven in de vijver.

Bladeren in de vijver kun je verwijderen met een schepnet. Je kunt bladeren in de vijver ook voorkomen door een net over de vijver te spannen. Na de herfst zou je het net weer kunnen verwijderen, zodat je in het voorjaar weer volop van je vijver kunt genieten.

Dakgoot

Vaak zien we bladvrij maken van de tuin meer aandacht krijgt dan het bladvrij maken van de dakgoten. Toch is het bladvrij houden van de dakgoten erg belangrijk om lekkages en verstoppingen te voorkomen. In de herfst is het daarom aan te raden om de dakgoot regelmatig te reinigen. Last van hoogtevrees of een te intensieve klus? Het reinigen van een dakgoot kan ook gewoon vanaf de grond. In het artikel dakgoot reinigen zonder ladder vertellen we je hier meer over.

Wanneer bladeren opruimen?

Bladeren kun je vrijwel het gehele jaar ruimen. Uitzondering is in de vorstperiode. De bladeren zitten dan vastgevroren aan de ondergrond. Wil je profiteren van de bladeren die in je border liggen dan doe je er goed aan om de bladeren pas aan het begin van het voorjaar te verwijderen. Het bladerdek dient dan als een beschermlaag voor de planten en insecten.

Een andere reden waarom bladruimen in het voorjaar aan te raden is, is om dieren niet uit hun winterslaap te halen. Egels kunnen bijvoorbeeld onder een laag bladeren een winterslaap houden. Wanneer jij ze stoort in de winter met bladruimen, zullen ze het vaak niet overleven.

Heb je een natuurlijke border dan kun je er ook voor kiezen om de bladeren te laten liggen en de natuur zijn werk te laten doen.

Bladeren op de verharding en het gazon kun je het beste meerdere keren in de herfst verwijderen. Zo is het slim om te voorkomen dat er een dik bladerdek op je gazon ontstaat die voor verstikking van het gazon kan zorgen.

Bladeren opruimen met welk gereedschap?

Het ruimen van bladeren kan met verschillende gereedschappen. Onderstaand lichten we enkele gereedschappen toe waarmee je bladeren kunt ruimen.

Bladhark

De manier die het meest wordt gebuikt om bladeren te ruimen is een bladhark. Bladharken heb je in verschillende soorten en maten. Zo zijn er harken die kunststoftanden en metalentanden hebben. De ene bladhark is grof en breed en geschikt om grote oppervlaktes gazon mee te harken. Om bladeren tussen de beplanting te verwijderen is een smallere bladhark geschikter.

Op bol.com is een groot aanbod bladharken beschikbaar. Uit ruim 80 verschillende soorten is er vast een bladhark die bij je past.

bladeren opruimen

 

 

Bekijk hier het aanbod bladharken!

Golden gark

Een gereedschap wat misschien nog niet zo bekend is, maar wel ideaal is om bladeren te ruimen is een Golden gark.

Een Golden gark is een gereedschap dat een riek en hark ineen is. Je kunt hiermee dus harken maar ook bladeren opscheppen. Hierdoor heb je maar één stuk gereedschap nodig en hoef je niet meer te bukken om de bladeren van de ondergrond af te halen.

In het artikel ‘Golden Gark’ vertellen we je meer over dit gereedschap en welke tuinklussen je hier nog meer mee uit kunt voeren.

Liever direct een Golden Gark bestellen?

Bladeren opruimen

Klik hier voor het aanbod!

Bladblazer

Het verwijderen van bladeren met een bladblazer is een snelle oplossing om je bladeren bij elkaar te blazen. Het kost minder energie dan het bij elkaar harken van bladeren en ook op lastige plekken zoals grind krijg je de bladeren prima weggeblazen.

Toch zijn bladblazers niet voor iedereen de favoriete manier. Veel bladblazers werken op benzine en geven hierdoor een lawaai. Een goed alternatief hiervoor is een bladblazer op accu die een stuk minder geluid maakt.

Een goede bladblazer is de Stihl accubladblazer.

Bladeren opruimen

Bekijk de prijs van deze bladblazer!

Wat doen met bladeren?

Ben je van plan om de bladeren in jouw tuin op te ruimen dan zijn er een aantal dingen die je met de bladeren kunt doen.

GFT-bak

De bladeren mogen worden afgevoerd in je GFT-bak. Heb je een tuin met veel bomen dan zul je merken dat de GFT-bak erg snel vol komt te zitten met bladeren. Hierdoor kun je niet alle bladeren in je tuin afvoeren.

Bladkorven gemeente

Veel gemeentes plaatsen in de openbare ruimte bladkorven waarin je bladeren kunt deponeren. Deze bladkorven zijn meestal alleen bedoeld voor bladeren en niet voor tuinafval zoals takken en snoeiafval. De bladkorven worden meestal wekelijks geleegd.

Er zijn ook gemeentes die in de herfst vaste ophaaldagen hebben. Het blad mag je langs de weg op een hoop leggen waarna deze hoopjes met een zuigmachine worden opgezogen.

Afvoeren naar milieustraat

Een andere manier om van bladeren af te raken, is om ze af te voeren naar de milieustraat. Dit is erg handig wanneer de bladeren niet in de GFT-bak passen. De kosten van het afvoeren van bladafval naar een milieustraat verschilt per gemeente. Er zijn gemeentes waar het afvoeren van groenafval gratis is.

Verwerken in eigen tuin

In sommige bostuinen is het mogelijk om de bladeren in eigen tuin te verwerken. De bladeren die in je tuin op de bestrating en gazon vallen, kun je ruimen en verplaatsen naar het bos. Zo biedt het blad waarde voor dieren en insecten en geeft het voeding voor bomen.

Een ander voordeel is dat je het blad niet hoeft af te voeren in de GFT-bak of naar de milieustraat.

Composthoop

Wil je iets nuttigs doen met de bladeren dan zou je de bladeren kunnen composteren. Je kunt thuis zelf een compost hoop maken of een compostbak aanschaffen die het proces van composteren versneld.

Zo kun je met deze compostbak binnen enkele maanden compost maken die je later in je eigen tuin kunt verwerken. Dit komt het bodemleven in je tuin te goede, geeft de planten voeding en maakt het mogelijk dat de bodem het water in een droge periode beter vast kan houden. Hierdoor verdrogen je planten minder snel.

Mulchen

Een manier wat misschien nog niet heel bekend is, is het mulchen van bladeren. Er zijn bladblazers die het blad opzuigen en fijn mulchen. Het fijn gemalen blad kun je aanbrengen tussen de beplanting. Het fijn gemalen blad wordt uiteindelijk compost wat weer goed is voor de planten.

Het voordeel van mulchen is dat het blad niet meer storend is in je tuin. Bovendien hoef je het niet af te voeren.

Het mulchen van bladeren kan bijvoorbeeld met deze bladblazer.

 

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>