Bladeren uit de vijver verwijderen: Tips voor het voorkomen en verwijderen!

Bladeren uit vijver verwijderenBladeren in de vijver, hoe kun je ze het beste verwijderen en is dit wel nodig? In dit artikel vertellen we je meer over het verwijderen van bladeren uit de vijver en hebben we enkele handige tips om bladeren in de vijver te voorkomen en te verwijderen.

Voor veel vijverliefhebbers zijn bladeren in de vijver een grote ergernis. Het heeft het invloed op de kwaliteit van het water en in een vijver met veel bladeren op het wateroppervlak zie je nog nauwelijks vissen en waterplanten.

Waarom bladeren verwijderen in de vijver?

Bladeren in de vijver zorgen na verloop van tijd voor een sliblaag op de bodem. Wanneer er jaar na jaar bladeren in de vijver blijven liggen, wordt deze sliblaag steeds dikker. De sliblaag op de bodem zorgt er voor dat het water in de vijver voedselrijker wordt. Dit heeft als gevolg dat er algen in je vijver gaan groeien.

De algen zorgen voor een groene waas op het water, waardoor een vijver er al snel onverzorgd uitziet. Bovendien kun je de vissen niet meer zien, omdat ze onder een groene waas van algen zwemmen.

Veel algensoorten belemmeren de groei van zuurstofplanten in je vijver. De groei van zuurstofplanten is belangrijk om vissen in leven te kunnen houden.

Een andere reden waarom bladeren uit de vijver worden verwijderd, is omdat een vijver met bladeren op het water oppervlak er onverzorgd uitziet. Dankzij de vele bladeren in de vijver kun je de vissen en waterplanten niet meer zien.

Bladeren uit vijver halen

Er zijn verschillende manieren om bladeren uit de vijver te halen. De beste manier is afhankelijk van de plek waar de bladeren liggen. Wil je de bladeren van het wateroppervlak halen dan kun je een andere methode toepassen dan het verwijderen van bladeren op de bodem.

Wateroppervlak

Een handige manier om bladeren van het oppervlak te halen is met behulp van een schepnet. In een vijver kun je in herfst enkele keren per week met behulp van een schepnet de bladeren uit de vijver scheppen. Door dit enkele keren per week te doen, zorg jij er voor dat je vijver er netjes bij ligt en voorkom je dat de bladeren naar de bodem gaan zakken wat voor slibvorming zorgt.

Voor het verwijderen van bladeren op het wateroppervlak kan een telescopische schepnet erg handig zijn. Deze is uitschuifbaar waardoor je met een schepnet wat verder de vijver in kunt om bladeren te verwijderen. Een goede schepnet is de Hozelock vijvernet voor blad en algen. Deze schepnet net heeft een kleine maaswijdte waardoor het blad niet uit het net kan vallen. Ook algen zijn met deze schepnet eenvoudig te verwijderen.

De Hozelock schepnet heeft een telescopische steel en is uitschuifbaar tot 180 centimeter.

Bladeren uit vijver halen

Bestel direct!

Vijverbodem

Het schoonmaken van de vijverbodem is noodzakelijk als het water te voedingsrijk is. Meestal komt dit door een sliblaag op de bodem die ontstaat door ingewaaide bladeren, plantenresten van waterplanten en uitwerpselen van vissen.

Het schoonmaken van vijverbodem kan een flinke klus zijn en is niet iets wat je ieder jaar hoeft uit te voeren. Gemiddeld wordt een vijverbodem schoongemaakt als de sliblaag 3 tot 4 centimeter dik is.

Om de vijverbodem te kunnen reinigen moet je het water uit de vijver laten. Dit kun je doen met behulp van deze dompelpomp. Belangrijk is dat je een tijdelijk verblijf voor vissen en waterplanten zoekt als je de vijver gaat leegpompen. Het beste tijdstip om de vijver schoon te maken is in maart of in oktober.

Wanneer de vijver leeg is, kun je het slib van de bodem scheppen. Belangrijk is om er op te letten dat je niet met scherp gereedschap het vijverfolie beschadigd. Hierdoor kan je vijver lek raken. Is je vijverfolie aan vervanging toe dan is dit meteen een goed moment om de vijverfolie te vervangen. Heb je vijverfolie van PVC dan moet dit gemiddeld om de 10 jaar vervangen worden, omdat het folie poreus is geworden.

Vervolgens kun je de vijver vullen met leidingwater. Dit kun je mengen met Colombo GH+ zodat het vijverwater de juiste kwaliteit krijgt.

Wanneer de waterkwaliteit weer op orde is, kun je de vissen terugplaatsen.

Bladeren in de vijver voorkomen

Er zijn een aantal manieren om bladeren in de vijver te voorkomen. De beste manier maken we onderstaand voor je duidelijk.

Vijvernet

Een goede manier om bladeren in de vijver te voorkomen is door een net over de vijver te plaatsen. Voor de meeste kleine vijvers is dit prima te doen. Een vijvernet zorgt er voor dat de bladeren op het net vallen. Dankzij de wind zullen de bladeren weer van het net waaien en kun je ze makkelijker ruimen.

Waar je bij een vijvernet op moet letten is dat deze de juiste afmeting moet hebben, zodat deze je vijver volledig bedekt. Ook de maaswijdte van het net is iets waar je op moet letten. Deze moet niet te groot zijn, zodat kleinere bladeren alsnog in je vijver vallen.

Bij de meeste vijvernetten worden pinnen meegeleverd waarmee je de vijvernet kunt bevestigen. Het advies is om de vijvernet straks te spannen, zodat de bladeren van het net kunnen waaien.

Voor je de vijvernet gaat plaatsen is het verstandig om de vijver bladvrij te maken. Een vijvernet plaatsen net voor dat de bladeren van de bomen gaan vallen is ook een slimme optie.

Naast dat een vijvernet bladeren in de vijver voorkomt, is het ook een goede manier om reigers te weren. Dankzij het net kunnen reigers niet meer bij de vissen en zullen ze een andere plek uit gaan zoeken om aan hun voedsel te komen.

Je beleefd vaak meer plezier aan een vijver zonder net. Daarom kiezen veel mensen er voor om het net alleen in de herfst en/of winter over de vijver te laten. In het voorjaar worden de meeste netten weer verwijderd, zodat waterplanten weer kunnen groeien en jij van je vissen kunt genieten.

Een vijvernet heb je al voor enkele 10tjes bij bol.com. Het voordeel van een vijvernet bestellen bij bol.com is dat je een grote keuze hebt uit verschillende netten. Zo zit er vast een net bij met de juiste afmetingen die je kunt plaatsen over je vijver.

Klik hier voor het aanbod vijvernetten op bol.com

 

 

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>