Bladluizen op rozen bestrijden: Dit zijn de beste middelen!

Bladluizen op rozen bestrijdenLast van bladluizen op je rozen? In dit artikel geef ik je enkele tips hoe je bladluizen op rozen kunt voorkomen en kunt bestrijden. Helaas zijn bladluizen een veel voorkomend probleem bij rozen en is het van belang om actie te ondernemen om van de luizen af te raken. Bladluizen hebben namelijk een negatief effect op de ontwikkeling en groei van de plant. In het ergste geval overleefd de plant het niet.

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je bladluizen kunt herkennen en wat je kunt doen om bladluizen te voorkomen of te bestrijden. Hopelijk ben je er op tijd bij en geniet je over enkele weken weer van prachtige gezonde rozenstruiken in je tuin.

Hoe herken je bladluizen op rozen?

Er zijn een heleboel bladluizen die in de tuin voorkomen. De meest bekende bladluizen zijn de bladluizen die groen, wit of zwart van kleur zijn.

Bij rozen kom je vaak de zwarte bladluis tegen. Deze bladluis zit op de bladeren of wil zich ook nog wel eens vestigen op de bloemknoppen. De bladluizen zijn erg klein maar goed met het blote oog te zien.

De luizen zorgen voor een kleverige afscheiding op de plant. Dit wordt honingdauw genoemd. Honingdauw is erg zoet en mieren zijn er doel op. Wanneer de rozenstruik onder bladluizen zit dan zal je hier vaak ook mieren aan treffen die van het zoete honingdauw snoepen.

Wat zijn de gevolgen van bladluizen op rozen?

Bladluizen hebben een negatief effect op de ontwikkeling van rozen. Ze kunnen er voor zorgen dat de bladeren omkrullen en vergroeien. Hiernaast worden ook bloemen en de bloemstengels aangetast. Door de aantasting van bladluizen zal je rozenstruik minder goed groeien. De plant wordt uiteindelijk geel en gaat uitdrogen. In sommige gevallen overleefd de plant het niet.

Bladluizen op rozen bestrijden

Het bestrijden van rozen kan op verschillende manieren. De onderstaande twee manieren zijn de manieren die ik meestal zelf toe pas. Beide manieren werken succesvol om van de luizen af te raken.

Leaf insects bladinsecten concentraat

Eén van de manieren om van bladluizen af te raken is door het product Leaf insects bladinsecten concentraat aan te brengen van het merk Organifer. Het product heeft een indirecte en preventieve werking tegen bladluizen. Naast bladluizen is het product ook geschikt voor andere type luizen. Het product is ook te gebruiken tegen spint in rozen.

Het middel kun je aanbrengen op de rozen met behulp van een drukspuit of plantenspuit. Het middel wordt vervolgens opgenomen door de plant waardoor de weerbaarheid van de rozenstruik beter wordt en er een afweersysteem ontwikkeld. Binnen een vrij korter periode verdwijnen de bladluizen.

Organifer Leaf Insects Concentraat is een milieuvriendelijk product en kan worden toegepast in de siertuin, moestuin, terras of balkon. Wanneer je van ecologisch tuinieren houdt, is dit een ideaal product.

Wil je de luizen preventief bestrijden dan kun je het middel aanbrengen als het blad begint uit te lopen. Wil je het middel aanbrengen om de aanwezige luizen te bestrijden, houdt er dan rekening mee dat het middel ongeveer 4 weken werkt. In de meeste gevallen ben je binnen deze periode van de bladluizen af. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je na 4 weken een vervolg behandeling doen.

Voor een goed effect is het belangrijk dat je de juiste dosering gebruikt. Je moet ongeveer 25 ml concentraat oplossen in 10 liter water als je het middel gaat aangieten. Wil je het middel gaan spuiten dan los je 25 ml concentraat op in 5 liter water.

Bestrijding met aaltjes

Een andere optie is om de bladluizen te bestrijden met aaltjes. Aaltjes zijn natuurlijke vijanden van bladluizen. Wanneer je deze uitzet op de rozenstruik gaan ze vrijwel direct op jacht naar hun prooi en eten alle bladluizen die ze tegenkomen op. Binnen 2 á 3 weken zie je het resultaat dat vrijwel alle bladluizen zijn verdwenen.

De aaltjes die ik meestal gebruik zijn afkomstig van Biogroei. Biogroei is een specialist die zich bezig houdt met verkopen van biologische bestrijdingsproducten. De aaltjes van Biogroei worden ook wel Chrysopa genoemd en worden geleverd in een handige strooikoker.

Wellicht dat je nog nooit hebt gehoord van Chrysopa. De laatste jaren wordt dit product steeds vaker gebruikt en werkt net zo goed als de inzet van lieveheersbeestjes tegen bladluizen. In vergelijking met lieveheersbeestjes hebben ze namelijk een beter effect bij grote oppervlakten. Bovendien zijn ze voordeliger.

Wil je graag meer weten over Chrysopa? Bekijk de onderstaande video of lees hier de beschrijving.

Bladluizen op rozen natuurlijk bestrijden

Zelf ben ik er voorstander van om bladluizen op rozen natuurlijk de bestrijden. De bovenstaande producten die ik regelmatig gebruik Organifer Leaf Insects Concentraat en Chrysopa zijn allebei producten die milieuvriendelijk zijn. Bovendien zijn ze niet schadelijk voor (huis)dieren.

Waarom komen de luizen op jouw rozen?

Bladluizen komen het meest voor op rozen die verzwakt zijn. Meestal zijn dit de rozen die iets te kort komen zoals water of voedingstoffen. Bladluizen weten deze verzwakte plant snel te vinden en zich te verspreiden over de plant. Bladluizen zul je minder snel aantreffen op gezonde planten. Deze planten zijn een stuk weerbaarder.

Om er voor te zorgen dat je minder snel last krijgt van bladluizen is goede verzorging van de rozen erg belangrijk. Zet de rozen op een standplaats waar deze het liefste staat (zon) en zorg er voor dat de vochtbehoefte optimaal is en dat de plant niet te nat of te droog staat.

Wat je ook niet moet vergeten is om de rozenstruik jaarlijks enkele keren te bemesten. Het bemesten van de rozenstruik is iets wat vaak wordt vergeten en wat uiteindelijk zorgt voor een plant wat zwakkere plant die gevoelig is voor luizen.

Het bemesten van de rozenstruik kan met behulp van rozenmest. Afhankelijk van de meststof breng je dit ongeveer om de 3 maanden aan in het groeiseizoen (maart t/m oktober).

Welke plant helpt tegen bladluizen?

Bladluizen heb een hekel aan planten met een sterke geur. Een plant die vaak wordt aangeplant rondom rozen is lavendel. De plant voorkomt niet alleen bladluizen op rozen maar is ook erg goed te combineren. Een roze of rode rozenstruik staat prachtig bij paarsblauwe lavendelplanten.

Ben je nog op zoek naar een plant om je rozenstruik mee te combineren, overweeg dan eens om lavendel aan te planten.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>