2

Blauwe hortensia’s: Hoe krijg ik mijn hortensia blauw?

De meeste hortensia’s zijn rood, roze of wit van kleur. De kleur blauw zie je minder vaak in tuinen. Dit heeft meestal als reden dat de grond niet zuur genoeg is. Wist je dat jij er zelf voor kunt zorgen dat jouw hortensia blauw wordt? Wil jij de uitdaging aangaan om blauwe hortensia’s te krijgen, lees dan verder in dit artikel.

Blauwe hortensia's

Blauwe hortensia’s

De ideale bodem voor blauwe hortensia’s

Veel hortensia soorten hebben de mogelijkheid om van kleur te veranderen als de pH-waarde van de grond veranderd. Soorten die dit kunnen zijn de Hydrangea macrophylla en een aantal soorten van de variëteit Hydrangea serrata. Houd er rekening mee dat dit niet bij alle soorten lukt!

Onder neutrale omstandigheden tussen de pH waarde 5,5 en 6,5 behoud de hortensia zijn normale kleur. Ga je de pH waarde verhogen door bijvoorbeeld kalk te strooien, dan zal je zien dat de hortensia roze blijft of naar roze veranderd.

Het verkleuren naar de kleur blauw kan door de bodem zuurder te maken en metaalionen toe te voegen. Een pH waarde van 5 is hiervoor geschikt. Wanneer je wilt weten of je bodem zuur genoeg is, kun je dit eenvoudig zelf checken met behulp van een pH-meter.

Bodem zuurder maken met tuinturf

De grond zuurder maken kan met behulp van tuinturf. Tuinturf kun je eenvoudig verspreiden tussen de hortensia’s en lichtjes inwerken met bijvoorbeeld een hark. Het beste tijdstip om dit te doen is net na de winter.

Metaalionen of blauwmaker toevoegen

Naast het zuurder maken van de grond is het belangrijk om metaalionen aan de bodem toe te voegen. Dit kan met een blauwmaker die beschikt over kali-aluin en aluminium sulfaat.  Per plant voeg je ongeveer 10 tot 50 gram blauwmaker toe. De hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van de plant.

Zorg ervoor dat het blad van de hortensia niet wordt geraakt. Het toevoegen van de blauwmaker kan door de blauwmaker rondom de plant te strooien. Vervolgens geef je de hortensia water, waardoor de blauwmaker wordt opgenomen in de bodem.

Meer informatie over blauwmakers en een overzicht van de prijzen? Klik hier

Bemesten

In de periode juli t/m maart is bemesten nauwelijks nodig. Buiten deze maanden kun je de hortensia een klein beetje bemesten. Door te bemesten zullen de bloemen iets groter worden.

Water geven

Een ‘fout’ die regelmatig wordt gemaakt wanneer een hortensia blauw moet worden, is dat er water wordt gegeven met leidingwater. In leidingwater zit kalk. Dit zorgt ervoor dat de bodem kalkrijker wordt. Dit is juist niet wat we willen als een hortensia blauw moet worden. Mocht de hortensia water nodig hebben dan kun je dit het beste doen met regenwater.

Meer tuintips ontvangen? 

Ontvang nu het tijdschrift Tuinseizoen en profiteer van de actie (ruim 40% korting op de winkelprijs). Ook een leuk idee om dit iemand cadeau te doen!

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Frank schreef:

  Hallo,

  Is het mogelijk om de hortensia water te geven via grondwater, waarbij de kleur blauw, paars of wit behouden blijft? Ik doe dat namelijk wel altijd, want in droge periodes is regenwater niet altijd voorhanden.

  Met vriendelijke groet,

  Frank

  • Thijs schreef:

   Beste Frank,

   De hortensia kun je beregenen met grondwater. De kleur wit en paars zullen behouden blijven. Voor blauwe hortensia’s is dit onzeker. Grondwater bevat teveel ionen die onder andere de zuurgraad van de bodem kunnen beïnvloeden.

   Misschien is het een idee om voor de blauwe hortensia’s regenwater op te vangen in bijvoorbeeld een regenton?

   Met vriendelijke groet,
   Thijs

 • >