Blauwe vaste planten: Deze planten passen in jouw tuin!

Ben je op zoek naar blauw bloeiende vaste planten? In dit artikel worden een aantal ‘blauwe vaste planten’ toegelicht die wellicht geschikt zijn voor jouw border. Het voordeel van de kleur blauw is dat deze prima te combineren is met andere kleuren planten in de tuin.

Ga je planten kopen? Bekijk dan eerst of ze qua standplaats en hoogte passen in jouw tuin.  In dit artikel wordt informatie gegeven over de bloeitijd, hoogte en de standplaats van de blauw bloeiende vaste planten.

Blauwe vaste planten

Blauwe vaste planten

Waarom ‘blauwe vaste planten’ in de tuin?

Blauw bloeiende vaste planten laten zich goed combineren met veel andere kleuren planten. Daarom worden ze in veel borders toegepast.

De kleur blauw wordt in de tuinbranche ook wel een koele kleur genoemd. Het combineert goed bij een witte achtergrond, maar kan ook als contrast worden aangeplant tussen de kleuren rood, geel en oranje.

Er zijn maar weinig vaste planten die echt blauw bloeien. Daarom is een blauw bloeiende vaste plant best bijzonder. Vaste planten die violetachtige bloeien, worden dan ook wel eens ‘blauwe vaste planten’ genoemd.

De plek waar je vaste plant in de border neerzet is meestal afhankelijk van een aantal factoren, zoals de standplaats, hoogte en andere aanwezige planten.

Meestal is het zo dat de vaste planten die laag blijven, vooraan in een border worden geplant. De hogere soorten zie je meestal wat verderop in de border.

Laagblijvende blauwe vaste planten

De onderstaande vaste planten zijn laagblijvende vaste planten . Ze worden niet hoger dan 60 centimeter. Door op de link/naam van de plant te klikken, wordt een afbeelding + prijsoverzicht weergegeven.

Calamintha nepeta ‘Blue Cloud’ – Steentijm

De Calamintha nepeta ‘Blue Cloud’ is een echte zomerbloeier. In de maanden juli en augustus bloeit deze plant opvallend lichtblauw. Niet alleen de bloei van deze plant is opvallend. De prettige geur van deze plant blijft zeker ook niet onopgemerkt.

Het liefst groeit deze plant op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats die niet te nat is. In een border komt deze plant goed tot zijn recht wanneer deze in een groep wordt aangeplant. Het advies is om ongeveer 6 tot 9 planten per vierkante meter aan te planten. De hoogte die de plant bereikt is ongeveer 40 centimeter.  Aan de rand van een border komt deze plant goed tot zijn recht!

Centaurea montana – Korenbloem

De Centaurea montana of korenbloem is familie van de korenbloem die in de natuur voorkomt. In juni komt deze plant in bloei en krijgt blauwe bloemen met een paars hartje. De hoogte die de plant bereikt is ongeveer 50 centimeter. Het liefst groeit deze plant in de zon of halfschaduw op een droge grond.

De korenbloem is een plant die thuis hoort in een zomerborder. De aanbevolen planthoeveelheid is ongeveer 6 tot 9 stuks op een vierkante meter.

Brunnera macrophylla  – Kaukasiche-vergeet-mij-nietje

Ben je op zoek naar een plant waarbij het blad ook sierwaarde heeft? De Brunnera macrophylla is z’on plant. Het blad is grijsgroen en dat staat mooi bij de opvallende blauwe bloemen die al in maart verschijnen.  Door de vroege bloeiperiode die van maart t/m juni duurt, is de Brunnera een plant die al vroeg in het voorjaar voor een blauwe kleur in de tuin zorgt.

De plant is zeer winterhard en kan daarom goed op plekken staan die in de winter veel kou moeten doorstaan. Het liefst staat de plant in een normale tot natte grond. De aanbevolen hoeveelheid planten per vierkante meter is 6 tot 9 stuks.

Geranium ‘Orion’ – Ooievaarsbek

Een langbloeiende vaste plant is de Geranium ‘Orion’. Er zijn veel soorten Geraniums in allerlei kleuren. De Geranium ‘Orion’ is één van de weinig blauwbloeiende Geraniumsoorten. In de maanden mei t/m augustus biedt deze met zijn uitbundige bloei een dankbare tuinplant.

De plant groeit op alle grondsoorten en bereikt een hoogte van ongeveer 60 centimeter. De aanbevolen hoeveelheid planten per vierkante meter is 6 tot 9 stuks. Bij het aanplanten moet je rekening houden dat ze plant breed kan groeien. Plant de Geranium dan ver genoeg van de stoeprand of grasrand. Hiermee voorkom je dat de plant een pad gaat belemmeren.

Campanula portenschlagiana – Klokjesbloem

Ben je op zoek naar een blauw bloeiende vaste plant die erg laag blijft? De Campanula portenschlagiana wordt maar 15 centimeter hoogt. Hierdoor is deze plant zeker geschikt om als bodembedekker aan te planten!  De plant is zeer winterhard en intrek bij bijen en vlinders. De bloeiperiode is in juni en juli. Wil je de bloeiperiode wat rekken, verwijder dan de uitgebloeide bloemetjes.

De plant komt het best tot zijn recht bij een standplaats in de zon of halfschaduw. Aan de bodem worden weinig eisen gesteld, waardoor deze plant een makkelijker groeier is. De aanbevolen hoeveelheid planten per vierkante meter is ongeveer 6 tot 9 stuks.

Pulmonaria angustifolia ‘Blaues Meer’ – Longkruid

De Pulmonaria angustifolia ‘Blaues Meer’ is een vroege bloeier. De bloeitijd van de plant is begin maart tot mei. De kleur van de bloemen zijn lichtblauw en geven een bijzonder effect in je tuin.  Met een hoogte van 25 centimeter is deze plant een laagblijvende vaste plant.

Het mooiste komt de plant tot zijn recht in een zonnige tot halfschaduwrijke omgeving met een wat vochtige grond. De plant is goed bestand tegen vorst en blijft zelfs in de winter half wintergroen. Ga je de planten aanplanten? Houd dan rekening met ongeveer 6 tot 9 planten per vierkante meter.

Veronica spicata ‘Blue’ – Ereprijs

De Veronica spicata ‘Blue’ bloeit in de maanden juni tot augustus in een paarsblauwe kleur. Verwijder je na de bloei de uitgebloeide bloemen, dan krijgt de plant een tweede bloei. Het is dus een plant waar je lang plezier van kunt hebben.

De hoogte die plant bereikt is ongeveer 50 centimeter. Voor een goede groei en bloei verlangt deze plant een standplaats in de zon tot halfschaduw.

Bij het aanplanten gebruik je per vierkante meter ongeveer 6 tot 9 planten.

Hogere blauwe vaste planten

De onderstaande planten bereiken een hoogte van meer dan 100 centimeter. Vanwege deze hoogte worden ze vaak achteraan of in het midden van een border geplant.

Echinops bannaticus ‘Taplow Blue’ – Kogeldistel

De Echinops bannaticus ‘Taplow Blue’ is vaste plant die een hoogte kan bereiken van ongeveer 100 centimeter. Het liefst staat deze plant op een zonnige standplaats in normale omstandigheden.  De bloei vindt plaats van juli t/m begin oktober. De bloei van deze plant bestaat uit blauwe bollen, vandaar de naam kogeldistel.

Het mooiste is om deze plant in een groep aan te planten. De aanbevolen hoeveelheid planten is 6 tot 9 stuks per vierkante meter. De plant kan ook gebruikt worden als snijbloem.

Kogeldistel

Kogeldistel

Aconitum napellus – Monninkskap

De Aconitum napellus valt in een border op vanwege zijn donkerblauwe bloei die in juni/juli plaatsvindt. De plant wordt 125 centimeter hoog en wordt daarom vaak achterin een border geplant. Het beste groeit deze plant op een zonnige locatie in normale tot natte tuingrond.

Bij het aanplanten kun je uitgaan van ongeveer 6-9 planten per vierkante meter. Houdt er rekening mee dat deze plant giftig is.

Delphinium pacific giant ‘Blue Bird’ – Delphinium

De Delphinium pacific giant ‘Bue Bird’ is een echte blikvanger in de tuin vanwege zijn hoogte en opvallende bloei. De plant wordt ongeveer 150 centimeter hoog en bloeit in de maanden juni en juli.

Het liefst staat de plant op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats in normale grond. Het is aan te raden om de Delphinium in groepjes aan te planten. Per vierkante meter plant je 6 tot 9 planten.

Online vaste planten bestellen

Vaste planten kopen kan bij een tuincentrum of online. Steeds meer mensen kiezen er voor om planten online te bestellen. Binnen enkele dagen worden de planten netjes bij je thuisbezorgd en kun je aan de slag om ze aan te planten.

Het online kopen van vaste planten heeft de volgende voordelen:

Online planten bestellen heeft de volgende voordelen:

  • Bezorging in Nederland en België. Je hoeft zelf geen transport te regelen.
  • Lage bezorgkosten (vaste planten kun per pakketpost gestuurd worden).
  • Tijdbesparing doordat je niet meer naar een tuincentrum hoeft
  • Je bestelling kan geleverd worden ook als je niet thuis bent.
  • Geen teleurstellingen meer dat planten niet op voorraad zijn bij je bezoek aan een tuincentrum.
  • Je krijgt groeigarantie op je bestelde planten.
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>