4

Picea pungens – blauwspar: Verzorging, combineren, soorten en kopen

De Picea pungens of blauwspar is een opvallende boom die in veel tuinen als eyecatcher wordt aangeplant. De blauwe kleur die ook in de winter aanwezig is, zorgt er voor dat de plant erg populair is bij tuinliefhebbers.

De blauwspar heb je in verschillende variëteiten (soorten) . De grootste verschillen tussen deze variëteiten zijn de kleur en de groeiwijze. In dit artikel wordt ingegaan op de verschillende soorten blauwsparren en de verzorging hiervan.

Blauwspar

Blauwspar

Hoogte

Een blauwspar kan behoorlijk hoog worden, namelijk 10 á 15 meter. Houd hier rekening mee als je de boom in je tuin gaat aanplanten. Het duurt wel tientallen jaren voor dat de boom deze hoogte bereikt.  Een dwergspar wordt na tientallen jaren niet hoger dan 140 centimeter.

Bloeiwijze

De blauwspar krijgt mannelijke en vrouwelijke kegels. Deze vrouwelijke kegels kunnen het grootst worden. Soms wel tot 10 centimeter lang. De kegels kunnen voor liefhebbers als decoratie worden gebruikt.

Standplaats

De blauwspar staat het liefst op een plaatst in de volle zon of halfschaduw. Verder is het belangrijk dat de boom normale tuingrond heeft dat niet te nat is.

Wil je dat de boom volledig kan uitgroeien, zorg er dan voor dat boom voldoende ruimte heeft om te groeien. Hierbij is het slim om de boom niet te dicht bij een terras of bebouwing te zetten.

Snoeien blauwspar

De boom hoeft niet of nauwelijks gesnoeid te worden. Het enige wat je kunt doen is eventueel een tak inkorten om de symmetrische vorm van de boom te behouden.  Voor het inkorten van een tak, kun je het beste een takkenschaar gebruiken.

Een vraag die regelmatig wordt gesteld, is of de boom ingekort kan worden omdat deze te hoog is geworden. Het inkorten van een blauwspar is af te raden omdat je de vorm van de boom hiermee aantast.

Ben je van plan om takken flink te korten, snoei deze dan terug tot de stam. Om eventuele infecties te voorkomen, kun je de wond insmeren met wondbalsem.

Combineren

De blauwsparren die kunnen uitgroeien tot hoge bomen, zijn lastig te combineren met vaste planten, omdat wortels veel vocht kunnen wegtrekken. Een dwergblauwspar is prima te combineren met andere planten, zoals bodembedekkers en laagblijvende heesters.

Het mooiste is om voor een lage beplantingssoort te kiezen, waardoor de dwergblauwspar goed tot uiting komt.

Soorten blauwsparren

De blauwspar kent meerdere variëteiten. De grootste verschillen tussen deze variëteiten zijn de kleur en de groeiwijze.

Veel blauwsparren ogen blauwgrijs. Een aantal variëteiten zijn speciaal gekweekt om de fel blauwe naalden. Deze fel blauwen naalden geven de boom het hele jaar een bijzonder gezicht. Zelfs als de boom onder sneeuw zit.

Een ander groot verschil tussen de variëteiten is de groeiwijze. Zo zijn er blauwsparren die in een kegelvorm, bolvorm of treurvorm groeien. Heb jij een kleine tuin en wil je graag een blauwspar? Kies dan voor een variëteit die langzaam groeit.

Een andere optie is om de boom te vervangen voor een nieuwe blauwspar wanneer deze te hoog wordt. Dit laatste wordt regelmatig gedaan in de wat kleinere tuinen.

Hieronder worden veel verkochte variëteiten van de blauwspar toegelicht.

Picea pungens ‘Glauca globosum’

De Picea pungens ‘Glauca globosum’ behoort tot de dwergblauwsparren en wordt niet hoger dan 1,40 meter. Het is een trage groeier, waardoor het wel even duurt voor dat hij deze hoogte heeft bereikt.

Het bijzondere van deze blauwspar is dat deze in het begin groeit als een bolvorm. Naarmate de blauwspar ouder wordt, groeit deze kegelvormig.

Picea Pungens ‘Oldenburg’

De Picea Pungens ‘Oldenburg’ behoort tot de lage blauwspar soorten en bereikt een hoogte van ongeveer 3,50 meter. De kleur van de naalden zijn blauwgrijs en de boom groeit kegelvormig.

Picea pungens ‘Glauca’

De naalden van de Picea pungens ‘Glauca’ zijn grijsgroen tot felblauw. De boom groeit kegelvormig en bereikt ongeveer een hoogte van 10 meter.

Kopen

Ben je van plan om een blauwspar aan te schaffen dan kan dit in een tuincentrum maar ook online! Bestel je de boom online, dan wordt deze binnen enkele dagen bij je thuis geleverd. Het voordeel is dat je zelf geen moeite hoeft te doen voor het transport en je bespaart hiermee tijd.

Bekijk het aanbod blauwsparren!

Kerstboom

De blauwspar kan ook worden gebruikt als kerstboom. Houd er wel rekening mee dat de naalden van blauwspar meer prikken dan bij een normale kerstboom.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Dirk schreef:

  Onze 3 jaar oude blauwspar heeft naalduitval vanuit de stam (bruin kleurig), naar het einde toe weer blauw.
  Hoe kan ik dit verhelpen?
  Bij voorbaat dank.

  • Thijs schreef:

   Beste Dirk,

   Normaal verkleurt een blauwspar niet zo snel bruin en laat ook niet zo snel zijn naalden vallen. Vaak komt dit voor wanneer de blauwspar te weinig water krijgt. Zou dit het probleem kunnen zijn?

   Voor de zekerheid zou je het eens na kunnen vragen bij de winkel of webshop waar je deze hebt gekocht.

 • Mieke schreef:

  Wil de boom weg halen heeft hij veel wortels?

 • >