Brede elektrische grasmaaier of toch een brede accu grasmaaier?

Brede grasmaaierBen je op zoek naar een brede elektrische grasmaaier of een brede accu grasmaaier? In dit artikel licht ik aan je toe waarom een brede grasmaaier erg handig is en vaak wordt gekozen door mensen met een middelgroot tot groot gazon. Verder wordt in dit artikel ook duidelijk wat de voor- en nadelen zijn van een elektrische grasmaaier en een accu grasmaaier. Veel mensen geven de voorkeur aan één van deze type grasmaaier waarbij de accu grasmaaier steeds populairder wordt.

Tot slot heb ik voor je een selectie gemaakt van brede grasmaaier die door gebruikers hoog staan aangeschreven en wellicht ook voor jouw gazon geschikt zijn. Benieuwd welke grasmaaier dit zijn? Lees dan verder in dit artikel!

Waarom een brede grasmaaier?

In het grote aanbod grasmaaier zitten best wat verschillen. Eén van deze verschillen is de maaibreedte van de grasmaaiers. Je hebt smalle grasmaaier met een breedte tot 28 centimeter maar ook grasmaaiers met een breedte van meer dan 43 centimeter.

Veel mensen die een grasmaaier aan gaan schaffen, hebben geen idee welke maaibreedte ze moeten aanschaffen en wat de voor- en nadelen van een brede grasmaaier zijn.

Het grootste voordeel van een brede grasmaaier is dat je in een korter tijdsbestek het gazon kunt maaien in vergelijking met een smalle grasmaaier. Door een brede grasmaaier hoef je minder vaak op en neer te lopen met de grasmaaier waardoor je aanzienlijk wat tijd bespaart als je een groot of middelgroot gazon hebt.

Een nadeel van een brede grasmaaier kan zijn dat de grasmaaier wat groter is en hierdoor wat meer ruimte inneemt. Desondanks is dit voor veel mensen geen problemen en maakt een brede grasmaaier het maaien van het gras een stuk aangenamer.

Voor- en nadelen van een accu grasmaaier

Een accu grasmaaier is een grasmaaier die tegenwoordig steeds meer wordt aangeschaft. De grasmaaier kent de volgende voor- en nadelen.

Voordelen

 • Maakt weinig geluid
 • Je hebt geen elektriciteitskabel nodig;
 • De machine heeft weinig onderhoud nodig;
 • Milieuvriendelijker dan een benzine grasmaaier.

Nadelen

 • Een accu moet regelmatig worden opgeladen;
 • De grasmaaier is wat zwaarder dan een elektrische grasmaaier;
 • Qua prijs is de accu grasmaaier wat duurder dan een elektrische grasmaaier.

Voor- en nadelen van een elektrische grasmaaier

Ondanks dat een accu grasmaaier steeds populairder wordt voor het maaien van een gazon, wordt de elektrische grasmaaier nog vaak gebruikt. Dit zijn de voor- en nadelen van een elektrische grasmaaier.

Voordelen

 • Handig voor kleine en middelgrote tuinen;
 • Maakt weinig geluid;
 • Eenvoudig te gebruiken;
 • Vaak voordeliger dan een benzine grasmaaier of accu grasmaaier

Nadelen

 • Je bent afhankelijk van een stroompunt;
 • Tijdens het maaien kan de verlengkabel in de weg liggen.

Welke brede grasmaaier kopen?

Als je op zoek bent naar een brede grasmaaier dan heb je de keuze uit enkele type grasmaaiers. De onderstaande grasmaaiers hebben een grote maaibreedte en zijn hierdoor wellicht voor jou geschikt.

Stiga SLM 540 AE accu-grasmaaier

De Stiga SLM 540 AE is een grasmaaier die werkt op een accu. De grasmaaier is voornamelijk geschikt voor een gazon tot ongeveer 350 vierkante meter. Het prettige aan deze grasmaaier is dat deze weinig geluid maakt. Hierdoor ervaar jij en je buren minder geluidshinder als je aan het grasmaaien bent.

Een ander voordeel is dat de grasmaaier weinig onderhoud vraagt in vergelijking met een benzine grasmaaier. Dit bespaart je aanzienlijk op de onderhoudskosten.

De SLM 540 AE is handig in gebruik en eenvoudig vooruit te duwen tijdens het maaien. Hiernaast is de machine wendbaar waardoor het makkelijk is om rondom obstakels te manoeuvreren. De maaibreedte van deze grasmaaier bedraagt 38 centimeter.

Deze grasmaaier wordt verkocht met en zonder accu. Wanneer je nog niet over de juiste accu beschikt is mijn advies om een grasmaaier inclusief accu aan te schaffen. Dit is meestal voordeliger dan wanneer je de accu los koopt.

STIHL RMA 443 VC Accu-grasmaaier

Als het op om tuinmachines gaat dan is het merk STIHL misschien wel een van de bekendste merken. Naast heggenscharen, kettingzagen hebben ze ook enkele grasmaaiers ontwikkeld. Een van deze grasmaaiers is de STIHL RMA 443 VC accu-grasmaaier.

De accu grasmaaier is handig in gebruik en makkelijk hanteerbaar. Zelfs voor hellingen is deze grasmaaier geschikt.

De grasmaaier is ontwikkeld voor middelgrote gazons en heeft een maaibreedte van 41 centimeter. De opvangbak heeft een inhoud van 55 liter waarin je veel gras kunt opvangen. Wat erg handig is aan deze grasmaaier is de Eco modus die je op deze grasmaaier kunt instellen. Hiermee kun je de motorvermogen aanpassen waardoor de accu minder snel leeg raakt.

Powerplus POWPG12040 elektrische grasmaaier

Deze Powerplus POWPG12040 is een elektrische grasmaaier met een maaibreedte van maar liefst 46 centimeter. Hiermee kun je in een vrij korte tijd een gazon maaien omdat je minder vaak op en neer hoeft te lopen met de grasmaaier.

Met de maaibreedte van 46 centimeter en een opvangbak van 60 liter is deze grasmaaier ook geschikt voor grote gazon (tot 800 vierkante meter).

Het opvangen van het gras in een opvangbak is niet persé noodzakelijk want deze grasmaaier beschikt ook over een mulchfunctie. Hiermee wordt het gras verhakselt en blijft het op het gazon liggen. Het voordeel hiervan is a

Goed om te weten is dat je op deze grasmaaier maar liefst 5 jaar garantie krijgt!

Waarom gras maaien?

Voor een goede kwaliteit grasmat is het belangrijk om in het groeiseizoen het gazon vrijwel wekelijks te maaien. Het maaien zorgt er niet alleen voor dat je grasmat er strak uit ziet. Het zorgt er ook voor dat er voldoende licht onderin de grasmat kan komen. Hierdoor heb je minder snel last van kale plekken en vorm je door het maaien een dichte zoden.

Een ander voordeel van het regelmatig maaien is dat onkruid zich minder snel in het gazon gaat ontwikkelen. Sommige onkruiden verdwijnen door het gazon met regelmaat te maaien. Het onkruidplantje raakt door het maaien uitgeput waardoor deze niet meer in het gazon verschijnt.

Wanneer moet ik gras maaien?

Wanneer en tot welke maand je gras moet maaien is afhankelijk van het weer. Gemiddeld gezien begin je in maart/april met de eerste maaibeurt van het seizoen. De laatste maaibeurt is in oktober/november. In een zachte winter kan het nodig zijn om het gras nog eens in december te maaien.

Belangrijk bij de laatste maaibeurt is dat je het gras niet te kort maait. Het gazon gaat op deze manier sterker de winter in. In het artikel ‘gazon winterklaar maken’ geef ik je enkele tips hoe je het gazon sterk de winter in kunt laten gaan.

Het maaien van het gras doe je in de periode maart t/m november meestal wekelijks. In droge periodes kan het zijn dat het gras want minder hard groeit waardoor je minder vaak hoeft te maaien. Ook in het najaar neemt het frequentie van het maaien af.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>