1

Buitenkraan beschermen tegen vorst: Met deze manieren bevriest jouw buitenkraan niet!

Buitenkraan beschermen tegen vorst

De zomer is weer voorbij en het koude weer is opkomst. Voor je tuin betekent dit dat je een aantal maatregelen moet treffen voor dat het gaat vriezen. Een van deze maatregelen is de buitenkraan beschermen tegen vorst. Wanneer je dit niet doet, bestaat er een kans dat je waterleiding of buitenkraan kapot vriest.

In dit artikel leggen we uit welke maatregelen je kunt treffen om de buitenkraan te beschermen tegen vorst. Zo kun je een beschermkapje plaatsen over de buitenkraan of een vorst vrije buitenkraan aanschaffen.

Bestel hier voordelig een beschermhoes voor je buitenkraan!

Waarom buitenkraan afsluiten?

Het afsluiten van de buitenkraan in vorstperiodes is erg belangrijk. Zo voorkom je een bevroren of gesprongen waterleiding. Het is al regelmatig voor gekomen dat waterleidingen zijn gesprongen en dat woningen of tuinen hierdoor onder water zijn komen te staan. De kosten van de schade kan hierdoor hoog oplopen.

Een buitenkraan loopt een groter risico op schade bij vorst dan kranen in huis. Het bevriezen van een buitenkraan kan al bij lichte vorst gebeuren dus wees op tijd met afsluiten en wacht niet tot de eerste nachtvorst!

Helaas wordt de buitenkraan beschermen tegen vorst regelmatig vergeten. Om dit niet te vergeten, kun je jaarlijks in oktober/november op de agenda zetten dat je de buitenkraan moet afsluiten. Zo voorkom je de kans op schade.

Onderstaande video laat zien wat er gebeurt als je de buitenkraan niet of vergeet af te sluiten.

Hoe sluit ik de buitenkraan af?

Met de onderstaande 3 stappen kun jij jouw buitenkraan beschermen tegen vorst!

Stap 1: Als eerste moet je de afsluitkraan dichtdraaien. Deze afsluitkraan zit tussen de buitenkraan en de hoofdkraan. Bij veel woningen zit deze afsluitkraan in de waterput of onder het aanrecht.

Stap 2: De tweede stap is het opendraaien van de buitenkraan en de aftapkraan. Hierdoor loopt al het water uit de leiding en kan deze niet kapot vriezen.

Stap 3: Draai de aftapkraan dicht. De buitenkraan kun je open laten staan. Heb je in de winter toch buiten water nodig dan kun je de aftapkraan opendraaien. Vergeet deze na gebruik van de kraan niet dicht te draaien. Zorg er tevens voor dat de waterleiding leeg is.

Vorstvrije buitenkraan

Steeds meer mensen kiezen voor een vorstvrije buitenkraan. Een vorstvrije buitenkraan is uitgerust met een lange spindelas. Deze spindelas zorgt dat de watertoevoer aan de binnenkant van de spouwmuur wordt afgesloten. Zo kan de buitenkraan en de waterleiding dus niet meer bevriezen!

De BONFIX vorstvrije gevelkraan is een buitenkraan die vaak wordt aangesloten. Het is een buitenkraan die je zelf eenvoudig kunt aansluiten. Heb je een instructie nodig hoe je deze buitenkraan moet aansluiten? Bekijk dan de onderstaande instructievideo.

Wanneer een vorstvrije buitenkraan?

Een buitenkraan wordt voornamelijk in de zomer vaak gebruikt. In de winter kun je de buitenkraan ook wel eens nodig hebben. Het is dan vaak wel een gedoe om steeds de aftapkraan open en dicht te draaien. In de winter kan een buitenkraan makkelijk zijn om bijvoorbeeld dieren te voorzien van water of om je auto of mountainbike te wassen.

Buitenkraan vorstbeveiliging

Wanneer je geen vorstvrije buitenkraan hebt en je huidige buitenkraan wilt beschermen, kun je ervoor kiezen om een vorstbeveiliging over de kraan te plaatsen. Hiervoor kun je het beste de onderstaande vorstbeschermer gebruiken. Deze biedt volgens de verkoper 100% vorstgarantie!

De hoes is eenvoudig aan te brengen en voorkomt een heleboel schade als je deze op tijd om je buitenkraan aanbrengt! De vorstbeschermer is van sterk materiaal, waardoor beschermen tegen vorst elk jaar weer mogelijk is met deze vorstbeschermer.

Buitenkraan beschermen tegen vorst

Bestel direct!

Verwarmingslint

Een verwarmingslint is een soort snoer die onder andere waterleidingen en buitenkranen vorst vrij kan houden. Het systeem werkt op elektriciteit en heeft een ingebouwde thermostaat. De ingebouwde thermostaat zorgt er voor dat het verwarmingslint wordt ingeschakeld bij een minimum aantal graden Celsius. Wanneer de temperatuur onder het minimum temperatuur komt, wordt het verwarmingslint automatisch ingeschakeld.

Het verwarmingslint kan op spiraalvormige wijze om de leidingen worden aangebracht. Vervolgens kan om de buis, buisisolatie worden aangebracht.

Bekijk hier het aanbod verwarmingslint.

Vergeet ook niet je planten te beschermen tegen de vorst

Als je van plan ben om je buitenkraan te beschermen tegen de vorst. Kijk dan ook even of er planten in jouw tuin zijn die beschermd moeten worden tegen de vorst. De vorstgevoelige planten kun je binnen zetten in je garage of tuinkas of je kunt de planten beschermen met een thermobeschermhoes.

In het artikel potplanten beschermen tegen de vorst leggen wij je uit hoe je dit het beste kunt doen.

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

  • balletpak schreef:

    Dank u voor het artikel, het is heel goed uitgelegd!

  • >