Camelia beschermen tegen vorst: Met deze tips bescherm je de Camelia

De Camelia beschermen tegen de vorst is aan te raden bij aanhoudende en strenge vorst. De Camelia is een plant die vrij gevoelig is voor kou en daarom ook het liefst op een beschutte plek staat. Niet alle Camelia´s staan op een beschutte plek, waardoor ze jouw hulp nodig hebben. Hoe je de Camelia kunt beschermen tegen vorst lees je in dit artikel.

Camelia beschermen tegen vorst

Over Camelia

De Camelia is een prachtig bloeiende plant, welke tientallen variëteiten heeft. Zo bloeit de Camelia in de kleuren, rood, wit, paars of roze. De bloeitijd van de Camelia vindt afhankelijk van de soort plaats in het voorjaar of in de winter. In de winter zien veel tuinen er maar saai uit. Niet als de Camelia in de tuin staat. Je kunt enkele maanden lang genieten van de bloei.

Standplaats Camelia

De juiste standplaats en bodem voor de Camelia is erg belangrijk. Het liefst groeit de plant in een wat zuurdere bodem. Daarom zie je ze ook vaak groeien bij bosgronden. Heb je een Camelia op een kalkrijke standplaats staan, dan doe je er goed aan om jaarlijks tuinturf aan te brengen. Deze strooi je rondom de wortels van de plant.

Het liefst staat de Camelia op een halfschaduwrijke standplaats. Enkele uren zon verdraagt deze plant prima, maar liever niet de hele dag. Hiernaast staat de Camelia niet graag in de koude wind. Geef de Camelia daarom een beschutte standplaats.

Toch is er bij het kiezen van de standplaats nog een ding waar je rekening mee moet houden. De plant moet bij voorkeur niet op een standplaats komen te staan in de volle ochtendzon. Als het heeft gevroren en de ochtendzon schijnt op de knoppen, dan kunnen de knoppen te snel opwarmen. Het gevolg is dat de bloemknoppen van de plant vallen en de Camelia niet of nauwelijks gaat bloeien.

Vorstschade Camelia herkennen

Heeft je Camelia vorstschade opgelopen, dan kun je dit aan een aantal dingen herkennen. Zo kan de Camelia bruine bladeren krijgen of haar bladeren verliezen. Vaak bevriezen ook alleen de bloemknopen. De Camelia bloeit na een bevroren bloemknoppen niet of een stuk minder dan normaal.

Twijfel je of jouw Camelia de vorst heeft overleefd? Gelukkig is dit vaak het geval. Om dit voor de zekerheid te checken, kun je met een mesje of snoeischaar een stukje van de bast wegschrapen. Heeft het wegschrapen deel een groene kleur dan is de plant nog in leven. Bij een bruine kleur is de plant of tak dood.

Manieren om de Camelia te beschermen tegen vorst

Vorstschade aan de Camelia voorkomen is mogelijk als je de juiste maatregelen neemt. Dit kan op de onderstaande manieren.

Binnen zetten

Je Camelia binnen zetten kan alleen als deze in een kuip staat. Hiernaast moet je binnen (in een tuinkas, garage of schuur) ook nog ruimte hebben om de plant enkele maanden te stallen.

Wanneer je jouw Camelia binnen gaat zetten moet je er voor zorgen dat het niet te warm wordt. De beste temperatuur is tussen de 5 en 12 graden Celsius. Zet je Camelia dus niet een ruimte waar de verwarming regelmatig aan staat. Hierdoor raakt de plant van slag en is de plant vatbaarder voor ziekten en schimmels.

Thermobeschermhoes

De meeste Camelia’s staan in de volle grond. Hierdoor kun je ze niet tijdelijk binnen zitten. Daarom wordt de Camelia vaak beschermt met een thermobeschermhoes. Een thermobeschermhoes is beschermhoes die licht, lucht en waterdoorlatend is. Hierdoor verstikt de plant niet wat bij noppenfolie wel het geval is.

Voor je een thermobeschermhoes gaat kopen moet je eerst even de afmetingen van de Camelia en of andere vorstgevoelige planten opmeten of inschatten. Dit doe je door de hoogte en de diameter van de plant te meten.

Zelf heb ik mijn beschermhoezen bij Biogroei besteld. Biogroei is een leverancier in biologische producten voor de tuin. Naast de Camelia gebruik ik de beschermhoezen ook om mijn olijfbomen en oleanders te beschermen.

De beschermhoes die ze verkopen hebben ze in 3 formaten.

  1. Voor een de water kleinere planten verkopen ze een thermobeschermhoes met de afmetingen 80 cm breed en 100 cm hoog. De omtrek van de hoes is 160 cm. Dit wil zeggen dat de thermobeschermhoes geschikt is voor planten met een diameter tot 50cm.
    Bij het bestellen van deze formaat ontvang je twee thermobeschermhoezen. Deze beschikken over een trekkoord, waardoor je deze makkelijk om de plant aan kunt brengen. Vanwege het trekkoord blijft deze thermobeschermhoes ook erg goed zitten.
  2. Een wat grotere formaat is de beschermhoes met een breedte van 120 cm en een hoogte van 180 cm. De omtrek van deze beschermhoes bedraagt 240 cm en is hierdoor geschikt voor planten met een diameter tot 76 cm.
    Net als bij de kleinste formaat krijgt je twee beschermhoezen geleverd, welke je met koord kunt afsluiten. Hiernaast beschikt de thermobeschermhoes ook over een rits. Dit vind ik zelf erg prettig
  3. Wanneer je een wat grotere formaat Camelia hebt is het grootste formaat beschermhoes waarschijnlijk geschikt. Deze beschermhoes heeft een breedte van 200cm en een hoogte van 240cm. De omtrek is 400 cm en hiermee geschikt voor planten met een diameter tot 128cm.
    Bij de bovenstaande beschermhoezen ontvang je twee stuks. Bij de grootste formaat krijg je één beschermhoes, mits je er meerdere besteld natuurlijk. De beschermhoes heeft een trekkoord en een rits.

Bekijk hier de beschermhoezen bij Biogroei

 

 

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>