1

Carex combineren: Weet jij al met welke planten?

Ideeën nodig om Carex morrowii te combineren met andere planten? In dit artikel vertel ik je welke planten de ideale match vormen met de Carex morowii.

Carex morrowii, ook wel Zegge genoemd, is een plant die zich makkelijk laat combineren met andere planten. Zo combineert Carex goed met planten in verschillende hoogtes en verschillende kleuren. Vaak zien we ook dat Carex als bodembedekker of als onderbeplanting wordt aangeplant. Een plantvak met Carex groeit makkelijk dicht zodat onkruid nauwelijks de kans krijgt om te groeien.

Carex snoeien

Over Carex

Wist jij dat er ruim 50 Carex variëteiten zijn? De bekendste soorten zijn Carex morrowii en Carex oshimensis. Deze soorten bestaan weer uit diverse variëteiten die elk weer net iets van elkaar verschillen in bladkleur of hoogte.

Veel Carex soorten zijn wintergroen waardoor ze in de winter veel sierwaarde leveren aan je tuin. In de winter worden veel tuinen kaal en zien ze er vaak maar saai uit. Door een wintergroene Carex aan te planten geef je jouw tuin in de winter toch wat meer kleur.

Soms komt het voor dat een wintergroene Carex toch bruin wordt. Door vroeg in het voorjaar Carex te snoeien, zorg je er voor dat nieuw loof wordt gevormd. In het artikel ‘Carex snoeien‘ vertel ik je hoe je dit het beste kunt doen.

Carex als bodembedekker

Carex is een perfecte plant om als bodembedekker aan te planten. Wanneer je voldoende planten per vierkante meter aanplant (7 tot 12 stuks), zorg je er voor dat een plantvak vrij snel dichtgroeit. Je hebt dan vrij weinig onderhoud aan je border, want onkruid krijgt nauwelijks de kans om te groeien.

Carex als onderbeplanting

Carex wordt ook vaak gebruikt als (bodembedekkende) onderbeplanting. Dit wil zeggen dat er in het plantvak met Carex diverse (solitaire)heesters zijn aangeplant. Door een heester in een plantvak met Carex te planten, zorg je voor wat meer hoogte en kleur in je tuin.

Carex combineren

Carex kun je combineren met veel planten. Onderstaand vertel ik je enkele planten waarmee Carex een perfecte match zorgt. Weet jij nog leuke planten om Carex mee te combineren? Laat het gerust weten in de reactie op dit artikel.

Nepeta – Kattenkruid

Als je een langbloeiende plant wil met veel kleur, dan doe je er goed aan om Nepeta aan te planten. Nepeta wordt ook wel kattenkruid genoemd want katten zijn er namelijk dol op. Bovendien leveren ze een positieve bijdragen voor bijen, vlinders en hommels.

Nepeta heb je in verschillende variëteiten. Zo wordt de Nepeta faassenii ‘Senior’ ongeveer 30 tot 40 centimeter hoog. Nepeta faassenii ‘Six Hills Giant’ wordt met een hoogte van 50 tot 70 centimeter een stuk hoger.

De Nepeta groeit het liefst op een zonnige standplaats. Hoe meer zon hoe langer en mooier de Nepeta zal bloeien. Wanneer de Nepeta rond eind juli uitgebloeid raakt, kun je de Nepeta weer een tweede bloei geven.

Meer weten over Nepeta? In het artikel over Nepeta faassenii vertel ik je alles over deze plant, zoals het onderhoud en combineren hiervan.

In mijn voortuin heb ik Nepeta ook met Carex gecombineerd. In de zomer is dit een prachtig gezicht. In de winter sterft Nepeta bovengronds af. Doordat ik naast de Nepeta, Carex heb staan, staat er toch nog wat groene beplanting in mijn voortuin.

Nepeta faassenii

Bestel deze plant!

Pennisetum – Lampenpoetsersgras

Een van mijn favoriete planten is Pennisetum. Ook deze plant is prima te combineren met Carex. Pennisetum heb je in verschillende variëteiten. De bekendste zijn misschien wel Pennisetum alopecurioides ‘Hameln’ (60-70 centimeter hoog) en Pennisetum alopecuriodes ‘Little Bunny’ (30 centimeter hoog).

De sierwaarde van deze plant zit voornamelijk aan het einde van de zomer en in de herfst. De Pennisetum bloeit dan met bloemaren die op een lampenpoetser lijken. Een lampenpoetser werd vroeger gebruikt om olielampen mee schoon te maken.

Het liefst groeit de Pennisetum op een standplaats in de halfschaduw of in de zon. Bij voorkeur in een goed doorlatende grond.

Meer weten over deze plant? In het artikel over de lampoetsersgras vertel ik je hier meer over.

Pennisetum combineren

Bestel deze plant!

Hamamelis mollis – Toverhazelaar

Carex is een goede plant om onder de toverhazelaar aan te planten. De toverhazelaar wordt namelijk een stuk hoger dan Carex.

De grootste sierwaarde van de toverhazelaar zit namelijk in de maanden januari en februari. De heester komt dan in bloei. De bloei valt dan extra op, omdat de toverhazelaar nog geen bladeren heeft.

De toverhazelaar heb je in verschillende variëteiten. Zo zijn er variëteiten die geel, oranje of rood bloeien. Wat ook mooi is aan de toverhazelaar is zijn bladverkleuring in de herfst. De groene kleur van het blad verkleurt in de herfst geel.

In het artikel over de toverhazelaar vind je meer informatie over deze plant.

Toverhazelaar

Bestel deze plant!

Witte hortensia

Een witte hortensia kun je met vele andere planten combineren. Carex is hier één van. Door de groene kleur van de Carex komen de witte hortensia’s net wat beter tot uiting.

Een witte hortensia staat het liefst op een plek in de halfschaduw. Een witte hortensia heb je in verschillende variëteiten. De Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ is misschien wel een van de bekendste.

Wil je een langbloeiende witte hortensia dan raad ik je aan om te kiezen voor de Hydrangea Forever & Ever.

Komt je witte hortensia in de zon te staan? Dan is het belangrijk om de hortensia te beschermen tegen de zon op hete dagen. De zon kan er voor zorgen dat de bloem en het blad eerder bruin verkleuren.

Witte hortensia

Bestel deze plant!

Planten bestellen

Er zijn verschillende manieren om planten te kopen. Zo kun je planten kopen bij een kweker of tuincentrum. Tegenwoordig worden planten ook steeds vaker online besteld. Dit heeft namelijk veel voordelen!

  • Het bespaart je tijd;
  • Informatie over elke plant valt online te lezen;
  • Planten worden bij je thuis bezorgd;
  • Je voorkomt dat planten niet op voorraad zijn bij je bezoek aan een tuincentrum.

Tuinplant.nl is een plantenwebshop met het grootste aanbod planten van Nederland. De bomen of planten kun je ophalen bij een van de tuincentrums of bij je thuis laten bezorgen tegen lage verzendkosten. Ook planten online bestellen?

Bekijk het aanbod planten!

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

  • Bram schreef:

    Heuchera palace purple ook een goede combi met Carex

  • >