14

Carex snoeien: Wanneer en hoe snoei ik mijn Carex?

Carex snoeienEen van de meest toegepaste siergrassen, is Carex. De meeste variëteiten blijven wintergroen, waardoor de plant ook in de winter sierwaarde heeft.  Helaas krijgt de wintergroene Carex vaak bruine bladranden. Om weer frisgroene bladeren te krijgen, is het noodzakelijk om Carex te snoeien.

In dit artikel vertel ik je hoe je Carex moet snoeien en wanneer je dit het beste kunt doen. Het is bij  Carex in ieder geval belangrijk dat je over het juiste gereedschap beschikt wat ook nog eens scherp is.

Over Carex

Carex valt onder de categorie ‘siergrassen’ en is een van de meest aangeplante siergrassen in de particuliere tuin. Carex bestaat uit diverse variëteiten, enkele bekende variëteiten zijn:

 • Carex morrowii ‘Ice Dance’
 • Carex morrowii ‘Variegata’
 • Carex oshimensis

Carex staat erom bekend dat deze weinig onderhoud vraagt en goed te combineren is met hogere solitaire heesters en vaste planten. In het artikel ‘Carex combineren’ vertel ik je hier meer over.

Het voordeel van Carex is dat deze een plantvak binnen enkele jaar dicht kan laten groeien. Hierdoor hoef je na enkele jaren nauwelijks onkruid te wieden. Carex is een erg makkelijke plant voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

Wanneer Carex snoeien?

Carex is een plant waarbij het niet persé noodzakelijk is om deze jaarlijks te snoeien. Toch snoeien veel mensen Carex jaarlijks, omdat de plant hierdoor nieuw loof gaat aanmaken. Dit loof ziet er weer groen en fris uit, waardoor de plant ook weer een gezonde uitstraling krijgt. Carex krijgt in de winter vaak bruine bladranden. Deze verdwijnen alleen door de plant te snoeien.

Nu vraag je jezelf misschien af wanneer nu de beste tijd is om Carex te snoeien? De beste tijd om Carex te snoeien is in het voorjaar in de maanden maart tot mei. Wanneer je Carex vóór de winter of tijdens de winter terugsnoeit, is deze wat gevoeliger voor vorst. Doordat het loof weg is, beschermt deze de plant niet meer. Ik raad je daarom aan om na de vorst de plant te snoeien.

Een ander voordeel van het snoeien vroeg in het voorjaar, is dat de plant dan weer snel gaat uitlopen. Snoei je de plant vóór de winter dan heeft deze in de winter geen sierwaarde meer.

Mocht je de plant willen vermeerderen of verplanten in jouw tuin. Dan is het voorjaar hiervoor ook de beste tijd. Tegelijkertijd kun je dan ook de siergrassen snoeien.

Tijdens het snoeien is er nog één ding waar je rekening mee kunt houden. Carex morrowii bloeit in april/mei met geelachtige bloemaren. Je zou er voor kunnen kiezen om Carex na de bloei te snoeien. Snoei je Carex al in maart dan bloeit de Carex hoogstwaarschijnlijk niet.

Hoe Carex snoeien?

Het snoeien van Carex is geen moeilijke klus. Om succesvol te kunnen snoeien heb je het juiste gereedschap nodig. Carex staat er om bekend dat het loof zich soms lastig laat snoeien, wanneer het gereedschap niet scherp is.

Het snoeien van Carex kun je het beste doen met een handheggenschaar. Het snoeien met een handheggenschaar heeft als voordeel dat je de plant in een bolvorm kunt snoeien. Je snoeit Carex het beste tot enkele centimeters boven de grond. Voor een mooi beeld kun je al je Carex planten op een gelijke hoogte snoeien.

Een handheggenschaar die je hiervoor kunt gebruiken is de Gardena handheggenschaar. De handheggenschaar heeft de volgende voordelen:

 • De handheggenschaar is scherp;
 • Maakt het mogelijk om de plant als een ‘bolletje’ terug te snoeien;
 • Het snoeien gaat een stuk sneller dan met een snoeischaar!

Carex snoeien

Bestel hier voordelig!

Bemesten na de snoei

Wat je na het snoeien niet moet vergeten is om de Carex te bemesten. De plant zal zich hierdoor beter en sneller herstellen na de ingreep. Het bemesten kun je het beste doen met siergrasbemesting. Deze siergrasbemesting kun je toepassen in de periode maart t/m juni.

Bestel siergrasbemesting

Controleren op uitval

Het kan soms zijn dat Carex niet meer te herstellen is door te snoeien. De plant kan schade hebben opgelopen door vorst en droogte. In dit geval raad ik je aan om nieuwe planten terug te zetten, zodat de border alsnog dichtgroeit. Het herstellen van het plantvak kan op twee manieren.

Scheuren

In het voorjaar kun je Carex scheuren. Dit wil zeggen dat je de plant opsplitst in meerdere planten. De planten kun je vervolgens terugzetten in de border, zodat het plantvak weer dichtgroeit.

Nieuwe planten kopen

Een andere optie is om nieuwe Carex planten te kopen. Je hebt ongeveer 5 tot 9 planten per vierkante meter nodig.

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Riet schreef:

  Mijn man vind dat je de Carex niet hoeft te snoeien .Het blad gaat nu weer bruin worden . Wat moet ik doen?

  • Thijs schreef:

   Beste Riet,

   Carex hoef je niet persé ieder jaar te snoeien. Als de bladeren bruin worden, dan is dit wel een goede manier om er voor te zorgen dat de plant weer frisgroene bladeren krijgt.
   Als je de Carex niet wilt snoeien, misschien lukt het dan om de bruine bladeren weg te plukken?

 • Arrie schreef:

  Varex buchananii mag je die snoeien?

 • Lia van de Wouw schreef:

  Mijn ice dance planten hebben dorre punten, wsch door vorst, an ik die er ongestraft af snoeien?

 • roger werbrouck schreef:

  wat als ze in de zon staan? verkleurt het blad of aarden ze er niet?
  Dank bij voorbaat

 • Sheila schreef:

  Goedendag,
  mijn Carex Morrowii Irish Green (nog wel in pot, dus niet in de volle grond geplaatst) is totaal bruin geworden. Is deze nog te redden?
  Alvast bedankt.

 • Katrien schreef:

  Hoi Thijs,
  Onze Carex is nu gelig en niet meer mooi vol groen. Ook zitten er in sommige nog een uitgebloeide “bloem”. Kunnen we hem nu nog snoeien? Dus zo eind juni nog?
  Gr Katrien

  • Thijs schreef:

   Beste Katrien,

   Het is mogelijk om de Carex te snoeien. Normaal gesproken wordt de Carex iets eerder gesnoeid, zodat je er later in het voorjaar en in de zomer meer plezier van hebt. Nu is het ook mogelijk om de Carex te snoeien.

 • >