Carex snoeien: Wanneer en hoe snoei ik mijn Carex?

Een van de meest toegepaste grassen, is de Carex. De meeste variëteiten blijven wintergroen, waardoor de sierwaarde van de plant ook in de winter behouden blijft. Toch kan het zijn dat de sierwaarde na verloop van tijd minder wordt, bijvoorbeeld wanneer de Carex bruine bladranden gaat vertonen. Om de Carex in jouw tuin weer te laten stralen moet je de Carex snoeien.

Wanneer en hoe je dit het beste kunt doen vertel ik je in dit artikel. In ieder geval is het belangrijk dat je dit op het juiste moment doet, zodat de Carex geen vorstschade oploopt in de winter.

Carex snoeien

Over Carex

De Carex valt onder de categorie ‘grassen’ en is een van de meest aangeplante siergrassen in de particuliere tuin. Carex bestaat uit diverse variëteiten, enkele bekende variëteiten zijn:

  • Carex morrowii ‘Ice Dance’
  • Carex morrowii ‘Variegata’
  • Carex oshimensis

De Carex staat erom bekend dat deze weinig onderhoud vraagt en goed te combineren is met hogere solitaire heesters en vaste planten. In het artikel ‘Carex combineren’ vertel ik je hier meer over.

Het voordeel van Carex is dat deze een plantvak binnen enkele jaar dicht kan laten groeien. Hierdoor hoef je na enkele jaren nauwelijks onkruid te wieden. Carex is een erg makkelijke plant als je graag een onderhoudsvriendelijke tuin wilt hebben.

Wanneer Carex snoeien?

De Carex is een plant waarbij het niet persé noodzakelijk is om deze jaarlijks te snoeien. Toch snoeien veel mensen de Carex jaarlijks, omdat de plant hierdoor nieuw loof gaat aanmaken. Dit loof ziet er weer groen en fris uit, waardoor de plant ook weer een gezonde uitstraling krijgt. Een Carex kan na verloop van tijd bruine bladranden krijgen. Soms kun je het bruine loof wegplukken met de hand, maar vaak is snoeien een betere oplossing.

Nu vraag je jezelf misschien af wanneer nu de beste tijd is om Carex te snoeien? De beste om Carex te snoeien is in het voorjaar in de maanden maart tot mei. Wanneer je Carex voor de winter of tijdens de winter terugsnoeit, is deze wat gevoeliger voor vorst. Doordat het loof weg is, beschermt deze de plant niet meer. Ik raad je daarom aan om na de vorst de Carex te snoeien.

Een ander voordeel van het snoeien vroeg in het voorjaar, is dat de plant dan weer spoedig gaat uitlopen. Snoei je de plant voor de winter dan kijk je de hele winter tegen een kale plantvak aan. Door te snoeien in het voorjaar vervult de plant zijn functie als wintergroene siergras.

Mocht je de plant willen vermeerderen of verplanten in jouw tuin. Dan is het voorjaar hiervoor ook de beste tijd. Tegelijkertijd kun je dan ook de siergrassen snoeien.

Tijdens het snoeien is er nog één ding waar je rekening mee kunt houden. De Carex morrowii bloeit in april/mei met geelachtige bloemaren. Je zou er voor kunnen kiezen om de Carex na de bloei te snoeien. Snoei je de Carex al in maart dan bloeit de Carex hoogstwaarschijnlijk niet.

Hoe Carex snoeien?

Het snoeien van de Carex is geen moeilijke klus. Om succesvol te kunnen snoeien heb je het juiste gereedschap en scherp gereedschap nodig. De Carex staat erom bekend dat het loof zich soms lastig laat snoeien, wanneer het gereedschap niet scherp is.

Vanaf maart is de beste tijd om Carex te snoeien. Wanneer je jouw Carex bekijkt, merk je misschien dat er wat bruine bladeren aan de plant zitten. Deze kun je handmatig wegplukken, waardoor een snoeibeurt niet persé noodzakelijk is.

Wanneer bijna alle bladeren bruine randen vertonen, kun je het beste de Carex volledig terug snoeien. Dit kun je het beste doen met een snoeischaar of een handheggenschaar. Wanneer deze niet scherp zijn, laat de Carex zich lastig snoeien en komen er lelijke randjes aan de bladeren. Daarom controleer ik altijd bij het snoeien of het gereedschap scherp is. Zo niet dan maak ik deze weer scherp met slijpsteen. Het scherp maken van gereedschap kun je eenvoudig zelf doen.

Wanneer het gereedschap scherp is, kun je aan de slag. Je snoeit de Carex dan tot enkele centimeters boven de grond terug. Snoei je de Carex met een handheggenschaar dan kun je deze in een ‘bolletje’ knippen. Dit ziet er vaak net wat netter uit. Voor het mooiste beeld, kun je alle planten op één gelijke hoogte snoeien.

Na het snoeien loopt de Carex weer na enkele weken uit met frisgroene bladeren. Hier heb je de hele zomer dan weer plezier van.

Bemesten na de snoei

Wat je na het snoeien ook niet moet vergeten is om de Carex te bemesten. De plant zal zich hierdoor beter en sneller herstellen na de ingreep. Het snoeien kun je het beste doen met siergrasbemesting. Deze siergrasbemesting kun je toepassen in de periode maart t/m juni. Na juni is het aan te raden om geen bemesting meer te geven. De plant moet zich dan kunnen voorbereiden op de winter.

Bestel siergrasbemesting

Controleren op uitval

Het kan soms zijn dat Carex niet meer te herstellen is door te snoeien. Bijvoorbeeld wanneer de plant flinke droogte schade heeft opgelopen. Je zou dan kunnen overwegen om hiervoor een nieuwe planten terug te zetten, zodat de border alsnog dichtgroeit. Het herstellen van het plantvak kan op twee manieren.

Scheuren

In het voorjaar kun je de aanwezige Carex scheuren. Dit wil zeggen dat je de aanwezig plant opsplitst in meerder planten. Deze verjongde planten kun je terug zetten in de border, zodat het plantvak weer dichtgroeit.

Nieuwe planten kopen

Een andere optie is om nieuwe planten te kopen. Nieuwe Carex planten heb je al gratis bij je thuis bezorgd. Hierdoor hoef je niet meer naar een tuincentrum of kwekerij.

Bekijk het aanbod Carex

 

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>