Crocosmia: soorten, verzorging, combineren en kopen

Crocosmia ook wel montbretia genoemd, is een prachtige tuinplant voor in de zomer en najaar. De plant staat bekend om zijn felgekleurde bloemen welke aan de lange aren verschijnen. Officieel is de Crocosmia een bolgewas maar deze wordt vaak als een vaste plant behandeld.

In dit artikel geven wij je meer informatie over het verzorgen, combineren en kopen van de Crocosmia. Wist je dat je Crocosmia in verschillende variëteiten en kleuren hebt? Enkele van deze variëteiten laten wij zien in dit artikel!

Crocosmia

Over Crocosmia

De Crocosmia heeft afhankelijk van de soort een bloeiperiode van ongeveer juli t/m oktober. Deze bloei vindt plaats in meerdere kleuren. De meest voorkomende kleur is rood of oranje.

Het beste komt de Crocosmia tot zijn recht op een plek in de zon of halfschaduw. Een goed doorlatende droge grond is ideaal voor de ontwikkeling van de plant. De gemiddelde hoogte die de plant bereikt ligt tussen de 60 en 100 centimeter.

Tip: Heb je in de tuin een plek waar planten moeilijk groeien door droogte? Probeer dan eens op deze plek Crocosmia te planten.

Soorten

De Crocosmia kent diverse variëteiten. Enkele van deze variëteiten worden onderstaand toegelicht.

Crocosmia ‘Lucifer’

De Crocosmia ‘Lucifer’ is één van de meest voorkomende Crocosmia soorten. De plant bloeit van juni t/m september en krijgt prachtige roodoranje bloemen.  De plant kan ongeveer 1 meter hoog worden. Klik hier voor meer informatie over deze plant.

Crocosmia ‘Emily McKenzie’

De Crocosmia ‘Emily McKenzie’ lijkt veel op de Crocosmia ‘Lucifer’ maar heeft geeloranje bloemen. De bloeitijd is van juni t/m september. De hoogte die de plant bereikt is ongeveer 60 centimeter. Klik hier voor meer informatie over deze plant.

Crocosmia ‘George Davidson’

De Crocosmia ‘George Davidson is oranje van kleur en wordt iets hoger dan de Crocosmia ‘Emily McKenzie’. De hoogte die de plant bereikt is ongeveer 90 centimeter. In juni t/m september kun je van de prachtige bloemen genieten. Klik hier voor meer informatie over deze plant.

Verzorging

Crocosmia is een plant die na enkele jaren redelijk winterhard is. De eerste jaren na de aanplant heeft de plant bescherming nodig tegen de vorst. Dit kun je doen door de plant af te dekken met een vliesdoek of door de plant te bedekken met blad.

Staat de plant op een vochtige plek dan is het beter om in de winter de knol uit de grond te halen. Deze kun je vervolgens droog, donker en koel bewaren. In het voorjaar na de vorst (maart-april) kun je de knol weer terug planten in de grond.

Als je de plant tijdens de winter in de grond laat zitten, kun je het blad aan de plant laten zitten. Dit geeft de plant extra bescherming. Wel is het mogelijk alvast de uitgebloeide bloemen af te knippen. In het voorjaar zal de plant opnieuw uitlopen en kun je aan het einde van de zomer weer genieten van een prachtig bloeiende plant.

Combineren

De Crocosmia is prima te combineren met diverse planten. Enkele plantensoorten waarmee de plant prima te combineren is, worden onderstaand toegelicht.

Pennisetum – Lampenpoetersgras

Lampenpoetersgras combineert erg goed met Crocosmia. Wanneer de Crocosmia rond september is uitgebloeid, nemen de aren van de lampoetersgras de sierwaarde over. Een variëteit van de lampenpoetersgras die zich prima laat combineren met Crocosmia is de Pennisetum alopecurioides ‘Hameln’. Deze soort wordt ongeveer 50 tot 70 centimeter hoog.  Bij het planten van de Pennisetum kun je rekening houden met ongeveer 6 tot 9 planten op een vierkante meter.

Meer weten over de verschillende soorten lampenpoetersgras en de verzorging hiervan? Lees hier ons artikel.

Verbena bonariensis – Ijzerhard

De verbena bonariensis is een vaste planten die rond juli begint met bloeien en in oktober pas uitgebloeid raakt. De hoogte die deze plant ongeveer kan bereiken is ongeveer 150 centimeter. Vaak zie je dat de verbena tussen groepen Crocosmia wordt geplant.

Meer weten over Verbena bonariensis? In dit artikel lees je hier alles over.

Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ – Zonnehoed

De Rudbeckia fulgia ‘Goldsturm’ is een geel bloeiende vaste plant die aan het einde van de zomer pas begint te bloeien. De plant die een hoogte van ongeveer 60 centimeter bereikt, is geschikt voor in een zomerborder. Bij het aanplanten, plant je ongeveer 6 tot 9 planten op een vierkante meter.

Dahlia’s

Dahlia’s en Crocosmia combineren erg goed. Een dahlia is een knolgewas en staat het liefst in de volle zon. Plant je een Dahlia in de schaduw dan groeit de plant erg slap. Enkele uren schaduw per dag is niet erg voor de plant als deze de rest van de dag in de volle zon staat.

Houd er rekening mee dat Dahlia’s niet winterhard zijn. Voor het gaat vriezen, kun je de knollen van de Dahlia uit de grond halen. Na de vorstperiode rond maart/april kun je de knollen weer planten in de grond. De plant zal dan in de zomer prachtig bloeien.

Interesse in Dahlia’s of andere bloembollen? Bloembollen.nl heeft een groot aanbod.

Kopen

Bij het kopen en aanplanten van Crocosmia kun je het beste 6 tot 9 planten per vierkante meter aanhouden. Deze planten kun je kopen bij een tuincentrum maar ook bij een online plantenwebshop. Het online kopen van planten wordt overigens steeds vaker gedaan.  Belangrijk is dan wel dat je dit doet bij een betrouwbare leverancier die goede kwaliteit planten levert.

Tuinplant.nl is een voorbeeld van een betrouwbare leverancier. Dit bedrijf heeft naast een aantal tuincentrums ook een webshop waar veel planten op online worden besteld. Grote bestellingen worden door een eigen bezorgdienst bij je thuis bezorgd. Kleiner formaat planten (in P9 potjes) worden in de meeste gevallen als pakketpost bezorgd.

Wil je weten wat de bezorgkosten zijn bij Tuinplant.nl? Klik dan hier.

Bekijk hier het aanbod Crocosmia!

Voordelen online planten bestellen

Het online bestellen van planten heeft veel voordelen. Hieronder staan enkele voordelen.

  • De planten worden thuis bezorgd. Hierdoor hoef je geen transport te regelen (aanhanger of busje)
  • Je bespaart door het online bestellen tijd. Zo hoef je niet meer naar een tuincentrum te rijden.
  • Ben je niet thuis? Je kunt aangeven dat je bestelling door de bezorgdienst van Tuinplant.nl op een bepaalde plek wordt neergezet, bijvoorbeeld bij de voordeur of een plek in de tuin.
  • Het komt vaak voor dat planten niet meer op voorraad zijn bij je bezoek aan een tuincentrum. Door online te bestellen voorkom je teleurstellingen.
  • Je krijgt in veel gevallen groeigarantie!
Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>