Dakgoot beschermen tegen bladeren: Hoe kun je dit het beste doen?

Dakgoot beschermen tegen bladerenHoe kun je het beste je dakgoot beschermen tegen bladeren? In dit artikel vertellen we je waarom het belangrijk is om je dakgoot tegen bladeren te bescheren en met welke hulpmiddelen je dit het beste kunt doen.

Zodra de bladeren van de bomen beginnen te vallen, beginnen de meeste mensen intensief met het verwijderen van bladeren in de tuin. Ook de dakgoot is in de herfstperiode iets wat je goed bij moet houden. Door bladeren kan de dakgoot namelijk verstopt raken en kunnen er lekkages ontstaan.

Woon je in een omgeving met veel bomen dan is het schoonmaken van de dakgoot in de herfst vrijwel wekelijks nodig om verstoppingen te komen. Wanneer bladeren eenmaal in de dakgoot liggen waaien ze er niet zomaar uit en moet jij aan de slag om ze uit de dakgoot te verwijderen. Dit kan een tijdrovende klus zijn als je heel wat meters dakgoot hebt.

Wist je dat je met enkele hulpmiddelen je dakgoot nooit meer bladvrij hoeft te maken? Zo hoef je niet iedere keer weer de ladder op te klimmen om je dakgoten schoon te maken. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder!

Waarom dakgoot beschermen tegen bladeren?

Een goed onderhouden dakgoot is belangrijk om lekkages te voorkomen. Veel lekkages in de dakgoot ontstaan door opeenhopingen van blad. Het water kan hierdoor niet meer verder stromen naar de afvoer waardoor de dakgoot overloopt. Tevens kan er blad in de afvoer komen waardoor ook deze verstopt raakt.

Een dakgoot die overloopt is niet alleen vervelend. Het kan ook zorgen voor zorgen dat delen in het dak of gevel schade oplopen en hierdoor een kortere levensduur hebben. Op den duur kan dit betekenen dat er dingen vervangen moeten worden, waardoor de kosten hoog op kunnen lopen. Door een verstopte dakgoot kan er ook water je huis binnen lopen.

De meeste mensen herkennen een verstopte dakgoot pas als het te laat is. Dit kun je herkennen aan een aantal factoren:

  • Zoals eerder al beschreven kan de dakgoot overlopen;
  • Er groeit onkruid in de dakgoot. Dit komt omdat er veel troep in de dakgoot zit waardoor onkruid gaat kiemen;
  • Een natte muur doordat water uit de dakgoot langs de muur naar beneden stroomt;
  • Veel vliegen en muggen boven de dakgoot. Ze vliegen boven stilstaand water.

Hoe dakgoot beschermen tegen bladeren?

Er zijn een aantal manieren om je dakgoot te beschermen tegen bladeren. De dakgoot schoonmaken is een optie maar wel een intensieve klus waar veel tijd in gaat zitten. Bovendien werk je op hoogte waar je ook op je eigen veiligheid moet letten. Een aantal manieren zorgen er voor dat je niet meer op hoogte hoeft te werken en je dakgoot zelf nooit meer schoon hoeft te maken.

Enkele manieren om je dakgoot te beschermen tegen bladeren worden onderstaand voor je opgesomd.

Dakgootegel

Een van de handige manieren is het plaatsen van een dakgootegel in de dakgoot. Wellicht dat je nog nooit van een dakgootegel hebt gehoord. Een dakgootegel is een soort borstel die meestal enkele meters lang is. Deze borstel hoef je alleen maar in de dakgoot te leggen. De borstel zorgt er voor dat bladeren niet in de dakgoot terecht komen maar naar beneden waaien.

Belangrijk bij een dakgoot is dat het water richting de afvoer kan stromen. Met een dakgootegel in de dakgoot kan dit gewoon en vormt dit geen belemmering.

Een dakgootegel kun je jarenlang in de dakgoot laten liggen zonder dat je hier omkijken hebt. Je dakgoot schoonmaken is hiermee verleden tijd.

Een andere functionaliteit van de dakgootegel is dat vogels niet meer onder je dakpannen kunnen komen. Voor de een is dit een voordeel. Ben je een vogelliefhebber dan is dit misschien een nadeel. Wil je toch een bijdragen leveren aan de nestgelegenheid van vogels dan zou je als alternatief nestkastjes kunnen plaatsen.

Door vogels onder de dakgoot te weren heb je geen last van vogelpoep onder het nest en voorkom je schade aan het dak.

In het artikel ‘ervaringen dakgootegel’ geven we je meer informatie over de dakgootegel en wat nu de ervaringen van gebruikers zijn. Wil je een dakgootegel aanschaffen dan hebben we in dit artikel enkele tips waar je op kunt letten.

Direct een dakgootegel bestellen?

Dakgoot beschermen tegen bladeren

Bekijk de prijs!

Gootdrain

Een andere optie is om een gootdrain in de dakgoot te plaatsen. Een gootdrain is een soort rooster wat je in de dakgoot kunt plaatsen. Bladeren vallen niet meer in de dakgoot maar vallen er overheen.

Gootdrains heb je verschillende diameters. Welke diameter je nodig hebt is afhankelijk van de breedte van de dakgoot. Je hebt 3 verschillende maten, namelijk M, L en XL. Onderstaand de afmetingen:

  • Medium 7-11cm, 3m lang
  • Large 11-15cm, 3m lang
  • Extra large 15-20cm, 2m lang

Om de functionaliteit goed te vervullen is het belangrijk dat de gootdrain niet te smal is. Bladeren zouden dan alsnog in de dakgoot terecht kunnen komen. Goed om te weten is dat de gemiddelde dakgoot ongeveer 12,5 centimeter breed is. Maat L is dus de meest verkochte maat.

Een voordeel van een gootdrain is dat het makkelijk te plaatsen is en relatief goed koop in de aanschaf is. Bovendien kun je de gootdrain op maat knippen zodat je deze passend kunt maken je in de dakgoot.

Dakgoot beschermen tegen bladeren

Bekijk de prijs!

Telescopische dakgootreiniger

Een andere optie om je dakgoot te beschermen tegen bladeren is om de bladeren handmatig te verwijderen. Meestal is dit een intensieve klus en moet je gebruik maken van een ladder. De klus kost best wat tijd en je loopt hiernaast ook nog een risico dat je van de ladder kunt vallen of dat de ladder door een gladde ondergrond weg kan schuiven.

Een alternatief hiervoor is om de dakgoot te reinigen met een telescopische dakgootreiniger. Een telescopische dakgootreiniger is een gereedschap met een uitschuifbare steel. Met dit gereedschap kun je de dakgoot schoonmaken vanaf de grond. Een ladder is dus niet meer nodig.

In het artikel ‘dakgootreiniger zonder ladder’ geven je wat meer informatie hoe dit gereedschap nu precies werkt en waarom dit handig is om te gebruiken.

Een telescopische dakgootreiniger is een gereedschap dat je nauwelijks in winkels of tuincentrums tegenkomt. Het product is nog niet heel erg bekend en wordt daarom vaak online verkocht. Zo is het product te koop op bol.com en zou je deze via de onderstaande button kunnen bekijken / bestellen.

Dakgoot beschermen tegen bladeren

Bekijk het product!
Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>