Dakgoot reinigen zonder ladder: Met deze hulpmiddelen is het mogelijk!

Je dakgoot reinigen zonder het gebruik van een ladder is ideaal wanneer je last hebt van hoogtevrees of wanneer je veiliger wilt werken. Het schoonmaken van een dakgoot is een klus dat enkele keren per jaar moet gebeuren. Zo beperk je de kans op verstoppingen en kan het water goed afgevoerd worden.

In dit artikel laat ik je zien hoe het schoonmaken van de dakgoot veel makkelijker kan dan je vooraf misschien gewend was. Hiernaast geef ik je ook enkele tips hoe je vuil in je dakgoot kunt voorkomen, zodat reinigen nauwelijks nodig is.

Dakgoot schoonmaken zonder ladder

Waarom dakgoot schoonmaken?

Het schoonmaken van een dakgoot is een klus dat vaak wordt vergeten of te weinig wordt gedaan. Voornamelijk in de herfst kan er veel blad in je dakgoot waaien. Hiernaast kan mos, wat van het dak valt, ook in de dakgoot vallen. Op den duur kan je dakgoot verstopt raken.

Naast dat je dakgoot verstopt kan raken, komt het ook wel eens voor dat de afvoer verstopt raakt. Het water loopt dan niet meer weg en de dakgoot stroomt over bij flinke regenbuien.

Het regelmatig schoonmaken van de dakgoot voorkomt schade en hoge reparatiekosten. Hiernaast voorkom je stankoverlast doordat de bladeren in de dakgoot gaan schimmelen. Door de dakgoot met enige regelmaat schoon te maken voorkom je ook ongedierte, zoals muizen, vliegen en marters.

Hoe vaak dakgoot schoonmaken?

Er is geen regel die zegt hoe vaak je jouw dakgoot schoon moet maken. De frequentie van het schoonmaken is veelal afhankelijk van de omgeving waar je woont en de maatregelen die je hebt getroffen om vuil in je dakgoot te voorkomen.

Woon je in een bosrijke omgeving of in een omgeving waarbij veel bomen dicht op het huis staan, dan kun je verwachten dat je jouw dakgoot enkele keren per jaar schoon moet maken. In de herfst moet dit misschien wel wekelijks om je dakgoot optimaal te laten functioneren.

Het reinigen van de dakgoot kun je zelf doen. Je kunt voor het reinigen ook een hovenier of een dakdekker inschakelen. De kosten voor het reinigen van de dakgoot kunnen dan hoog oplopen.

Bij sommige dakgoten worden maatregelen getroffen, zodat er nauwelijks vuil in de dakgoot kan komen.

Vuil in dakgoot voorkomen

Er zijn enkele manieren die er voor zorgen dat er nauwelijks vuil in je dakgoot komt. Deze manieren kun je makkelijk zelf uitvoeren. Het scheelt je veel werk omdat je de dakgoot niet meer met grote regelmaat hoeft te reinigen. Hiernaast is de kans op een ´onverwachte´ verstopping erg klein.

Eén van deze manieren wordt de laatste jaren steeds vaker toegepast vanwege de vele voordelen die dit product heeft. Welke manier dit is, licht ik hieronder aan je toe.

Dakgootegel

De dakgootegel is bij veel mensen nog niet bekend, maar heeft zijn dienst de afgelopen jaren bewezen. Op internet zijn namelijk veel positieve reacties te lezen over de dakgootegel.

De dakgootegel is een soort borstel welke je in de dakgoot kan leggen. Bladeren worden door de dakgootegel tegengehouden, terwijl water door de dakgootegel heen stroomt en wordt afgevoerd. Door de wind waaien de bladeren van de dakgootegel, waardoor je de dakgootegel niet schoon hoeft te maken..

De borstel kun je eenvoudig zelf aanbrengen en is beschikbaar in een lengte van 4 of 12 meter. Je kunt deze ook zelf op maat maken, zodat deze in jouw dakgoot past.

Onderstaande video laat zien hoe je de dakgootegel aanbrengt.

Voordelen van de dakgootegel:

+ Goedkoop in aanschaf;
+ Zelf makkelijk aan te brengen;
+ Jaarrond weinig onderhoud aan de dakgoot;
+ Je hebt geen ladder meer nodig na het aanbrengen van de dakgootegel.

Hiernaast kun je met de dakgootegel vogels onder de dakpannen voorkomen. Hiermee kun je de levensduur van het dak verlengen.

Dakgoot reinigen zonder ladder

Ben je nog niet in het bezit van een dakgootegel en ben je ook niet van plan om deze aan te schaffen, dan is er nog een andere manier die er voor zorgt dat je jouw dakgoot kan reinigen zonder ladder.

Dit kan met een telescopische dakgootschraper. De telescopische steel heeft een lengte van 2,5 meter, waardoor je de een dakgoot vanaf de grond kunt reinigen.

Met de voorgevormde dakgootschraper ga je vanaf de afvoer van de dakgoot naar de andere kant van de dakgoot. Al het afval schraap je hierdoor bij elkaar en kieper je met de schraper uit de dakgoot.

Wanneer de telescopische steel is ingeklapt, is deze niet veel groter dan de hark of een schoffel. Je kunt het gereedschap daarom eenvoudig opbergen bij het andere tuingereedschap.

Kun je nog wat tips gebruiken om het gereedschap netjes op te bergen in je garage of tuinhuis? In het artikel ‘Tuingereedschap ophangen’ geef ik je enkele tips hoe je dit het beste kunt doen.

 

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>