Dakmoerbei kopen, aanplanten en verzorging

Ben je op zoek naar een dakmoerbei? Een dakmoerbei kopen kan zowel online als bij een tuincentrum. In dit artikel wordt duidelijk waarom het een voordeel is om een dakmoerbei online te kopen. Verder wordt er ingegaan op de verzorging van de dakmoerbei en hoe je deze het beste kunt aanplanten.

Inmiddels is de dakmoerbei één van de populairste dakbomen in de particuliere tuin. Door zijn dichte bladstructuur zorgt de boom voor schaduw. Het is een ideale boom voor beschutting in de warme zomer.

Dakmoerbei

Dakmoerbei

Over de dakmoerbei

De moerbei is een boom die oorspronkelijk uit China komt. Het is een boom die breed groeit en een hoogte kan bereik van maar liefst 15 meter als deze vrijuit kan groeien. Een dakmoerbei haalt deze hoogte niet, omdat de boom wordt gekweekt als dakboom.

Bij het kweken van een dakboom wordt er een dakrek geplaatst op een hoogte van ongeveer 2,20 meter. Door vervolgens een aantal takken te leiden, worden de hoofdtakken ontwikkeld. Op deze manier ontstaat er een dakvorm.

Een dakmoerbei staat bekend om zijn grote groene bladeren die in najaar verkleuren naar een purperrode tot gele kleur. De boom verliest past laat in de herfst zijn blad.

De bloei van de boom bestaat uit mannelijke en vrouwelijke katjes. Aan een dakmoerbei kunnen vruchtjes komen. Dit is afhankelijk van de soort.  Deze eetbare vruchtjes lijken op frambozen en ze smaken zoet/zuur.

Houdt er rekening mee dat de vruchten op je terras of bestrating kunnen vallen. Dit kan zorgen voor vlekken op je terras of bestrating. Ben je opzoek naar een dakmoerbei zonder vruchten dan is de Morus platanifolia ‘Fruitless’ een boom die het meest is geschikt.

Vruchten moerbei

Vruchten moerbei

Standplaats

De moerbei staat het liefst op een plek in de zon of halfschaduw. De grond kan het beste vochtig zijn maar niet te nat!

Bemesten

Jaarlijks kun je de moerbei voorzien van gedroogde koemestkorrels. Dit product is 100% organisch en verbetert de bodemstructuur. Hierdoor ontwikkelt en groeit de boom beter.

Snoeien

In de wintermaanden kan de dakmoerbei het beste worden gesnoeid. Belangrijk is om dit niet in de vorstperiode te doen, hierdoor kan de boom schade oplopen. Het snoeien dient minimaal één  keer per jaar te gebeuren. Belangrijk bij het snoeien is dat je de hoofdtakken intact laat. De scheuten/takken die vanuit de hoofdtak omhoog groeien, kunnen tot aan de hoofddtak worden teruggesnoeid. Voor het snoeien kun je het beste een takkenschaar of snoeischaar gebruiken.

Er is ook nog een andere manier om de dakmoerbei te snoeien. Je kunt er voor kiezen om de scheuten deels terug te snoeien (dus niet tot aan de hoofdtak). De dakvorm blijft hierdoor wat dichter, waardoor de boom in de wintermaanden ook wat meer privacy geeft. Deze manier van snoeien kan eventueel ook in de zomermaanden worden toegepast.

Aanplanten

Bij het aanplanten van een dakmoerbei dien je rekening te houden dat het plantgat groot genoeg is. Ga er vanuit dat het plantgat 1/3 groter moet zijn dan de kluit.

Voor een snellere beworteling en groei van de boom is het verstandig om gebruik te maken van aanplantgrond en voldoende zwarte grond. De aanplantgrond kun je in het plantgat mengen met de bestaande grond. Door aanplant grond te gebruiken is de kans op uitval van de boom kleiner. Gebruik per boom minimaal één zak aanplantgrond van 40 liter.

Naast een goede groeiplaats voor de boom is het bovengronds belangrijk de boom te voorzien van boompalen en boomband. Dit zorgt er voor dat de boom stevig staat en niet snel schuin waait door harde wind.

Na ongeveer twee á drie jaar staat de boom stevig en kun je de boompalen verwijderen.

Onderstaande video laat zien hoe je een dakmoerbei moet planten.

Dakmoerbei kopen

Een dakmoerbei  kun je bestellen met kale wortel of in pot. Met een kale wortel is de boom vaak goedkoper dan in pot. Wel is het zo dat je de boom met een kale wortel of kluit alleen in de herfst t/m vroeg in het voorjaar kunt aanplanten.

Wil je de boom buiten deze periode aanplanten dan kan dit gewoon door een dakmoerbei in pot te bestellen.  De hoogte van de hoofdtakken van een dakmoerbei ligt rond de 220 centimeter. Dit zorgt er voor dat je eventueel prima onder de boom door kunt lopen.

Het aanschaffen van een dakmoerbei kan in een tuincentrum maar ook online! Wanneer je de boom online bestelt, wordt deze binnen enkele dagen bij je thuis geleverd.

Online planten bestellen heeft de volgende voordelen:

  • Bezorging in Nederland en België. Je hoeft zelf geen transport te regelen.
  • Tijdbesparing doordat je niet meer naar een tuincentrum hoeft
  • Je bestelling kan geleverd worden ook als je niet thuis bent.
  • Geen teleurstellingen meer dat planten niet op voorraad zijn bij je bezoek aan een tuincentrum.
  • Groeigarantie
Bestel direct!

Andere dakbomen die wellicht interessant zijn voor jouw tuin

Ben je op zoek naar een dakboom maar twijfel je of een dakmoerbei  moet kopen of toch een andere soort dakboom?  Bekijk dan eens onderstaande dakbomen die geschikt zijn voor in de particuliere tuin. Door op de link te klikken vind je meer informatie en een afbeelding van de betreffende boom.

Dakboom glansmispel

De sierwaarde van de glansmispel is dat de uitlopers rood zijn. Dit brengt wat meer kleur in je tuin. In de winter blijft het blad aan de boom behouden.

Dakboom plataan

Een plataan dakboom is een snelle groeier. De boom moet twee á  drie keer per jaar gesnoeid worden om zijn ‘platte’ vorm te behouden. Wanneer je de boom niet snoeit, kan de boom in één groeiseizoen wel uitschieters maken van wel drie meter. In de winter verliest de dakplataan zijn blad.

Dakboom moeraseik

De grootste sierwaarde van de moeraseik is zijn felrode blad in de herfst. In de winter laat dat moeraseik zijn blad vallen. Het snoeien van de moeraseik dient ongeveer één keer per jaar te gebeuren.

Dakboom sierpeer

De grootste sierwaarde van de sierpeer is de bloei in het voorjaar en de vruchten die hierna aan de boom komen. In de winter verliest de boom zijn blad, maar dat gebeurt wel laat in de herfst.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>