4

Dakplataan snoeien: Hoe en wanneer snoei ik mijn dakplataan?

Is het tijd om je dakplataan te snoeien en wil je graag weten hoe je dit moet doen? Zoals je misschien wel weet is de dakplataan een harde groeier. Een jaarlijkse snoeibeurt kan de dakplataan zeker gebruiken om zijn vorm te behouden.

In dit artikel vertel ik je graag hoe en wanneer je een dakplataan kunt snoeien. Het snoeien van een dakplataan is geen moeilijke klus maar je hebt wel het juiste gereedschap nodig om dit succesvol te kunnen doen.

Dakplataan snoeien

Wat is een dakplataan?

De dakplataan is oorspronkelijk een normale plataan. Jaren geleden kwamen kwekers op het idee om van deze boom een dakvorm te maken. Een groot succes want de vraag naar dakbomen wordt steeds groter. De zomers worden steeds warmer en (natuurlijke) beschutting is in deze periode vaak gewenst. Een dakboom geeft hierin een goede invulling. Vanwege zijn dakvorm en bladerdek zorgt deze boom voor veel schaduw.

Er zijn verschillende soorten dakbomen. Een van de meest voorkomende dakbomen is de dakplataan. Je kunt deze herkennen aan de grote handvormige bladeren die in het voorjaar en zomer groen van kleur zijn. De stam van de plataan is ook herkenbaar. Je ziet vaak dat de schors op de stam los laat. Dit is een natuurlijk proces en bij een plataan normaal. Geen reden om je zorgen te maken!

Wanneer snoeien?

Jaarlijks kan de dakplataan jonge scheuten maken die wel 3 meter hoog kunnen worden. De dakplataan is hierdoor een snelle groeier. Er zijn weinig dakbomen die zo snel groeien als de dakplataan. Dit vraagt om een snoeibeurt in de herfst/winter en zelf vaak ook al in de zomer.

Voor je gaat snoeien, moet je eerst meer weten over de groeiwijze van de dakplataan. De dakvorm van de plataan wordt gecreëerd door een aantal horizontale hoofdtakken. Meestal zijn dit 5 tot 9 takken per plataan. Vanuit deze hoofdtakken groeien verticale scheuten.

Dakplataan snoeien in de zomer

Het kan zijn dat je de dakplataan al graag in de zomer gesnoeid wilt hebben, omdat je de boom te groot vindt worden. Het snoeien is in de periode juni t/m augustus is zeker mogelijk. Er is wel een ding waar je even rekening mee moet houden. Een plataan geeft tijdens het snoeien in de zomer veel stof vrij. Hierdoor kun je last krijgen van je ogen en luchtwegen. Het is niet gevaarlijk maar wel vervelend.

Om overlast door stof te beperken, kun je er voor kiezen om de plataan te snoeien tijdens regenachtig weer. Er komt dan tijdens het snoeien minder stof vrij. Zelf maak ik tijdens het snoeien van de plataan gebruik van een veiligheidsbril en stofkapje. Hierdoor krijg ik geen last van mijn ogen en luchtwegen.

Dakplataan snoeien de herfst of winter

In de herfst of winter raad ik je aan om de dakplataan zeker te snoeien. Aan jou de keus of je dit doet voor het blad gevallen is of hierna.

In veel tuinen wordt de dakplataan in het begin van de herfst gesnoeid. Het blad zit dan nog aan de takken en kan inclusief de takken worden afgevoerd. Het voordeel hiervan is dat je in de herfst geen bladeren van de plataan hoeft te ruimen. Je buren zullen er vast ook blij mee zijn!

Een andere optie is om te wachten totdat het blad gevallen is. Je hebt hierdoor geen last van vrijkomend stof van de plataan en de takken zijn makkelijker op te ruimen.

Hoe snoeien

Het snoeien van de plataan is geen moeilijke klus. Toch zit er verschil tussen de zomersnoei en snoei in herfst of winter.

Zomersnoei

Vanwege de snelle groei van de dakplataan, kan het zijn dat je de boom al in de zomer wilt snoeien. Wil je graag de functie van schaduwboom behouden, dan moet je niet alle takken tot de hoofdstam afknippen. Er zit dan enkele weken geen blad meer aan de boom.

Ik raad je aan om de verticale takken (de takken die omhoog groeien) in te korten tot enkele (tientallen) centimeters boven de hoofdstam. Zo blijft er nog blad aan de boom zitten en biedt de boom in de zomer nog voor voldoende schaduw.

Onderstaande video laat zien hoe je de dakplataan in de zomer snoeit.

Herfst of winter snoei

Ga je de dakplataan in de herfst of winter snoeien, dan kun je de verticale takken terugsnoeien tot op de hoofdtak. Onderstaande video laat zien, hoe je te werk moet gaan.

Welk gereedschap heb ik nodig

Goed gereedschap is het halve werk. Bij het snoeien van een dakplataan komen de onderstaande gereedschappen goed van pas. Belangrijk is wel dat deze gereedschappen scherp zijn. Dit maakt het snoeien een stuk makkelijker en krijg je minder snel last van je handen. Moet je jouw snoeischaar of takkenschaar nog scherp maken? Dit kan je eenvoudig zelf doen met een slijpsteen.

Snoeischaar

Een snoeischaar komt bij het snoeien van de plataan goed van pas. De meeste takken van de plataan kun je het beste snoeien met een snoeischaar. Zelf gebruik ik hiervoor een Gardena snoeischaar die ik jaarlijks voor het snoeien weer scherp maak met een slijpsteen, hierdoor knip ik met gemak ook de wat dikkere takken door.

Takkenschaar

Zijn er takken waar je lastig bij kunt of zijn de takken te dik voor een snoeischaar? Een takkenschaar kan dan goed van pas komen. Er zijn zelf takkenscharen met een telescopische steel, zodat je de moeilijke bereikbare takken kunt snoeien.

Handzaag

Een handzaag is makkelijk voor de dikkere takken die je niet met een snoeischaar en takkenschaar kunt snoeien. Een dakplataan kan in één jaar tijd dikke takken vormen, waardoor een handzaag meestal goed van pas komt. Zelf gebruik ik een inklapbare snoeizaag van het merk Silky. Silky is een bekend merk als het gaat om snoeizagen. De zaag wordt niet snel bod en is erg sterk.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

 • Jeroom schreef:

  Snoei ik de opgaande takken tot tegen de liggende hoofdtak of laat ik een centimetertje staan?

  • Thijs schreef:

   Beste Jeroom,

   Je mag de takken tot tegen de hoofdtak terug snoeien. Vaak blijft er nog enkele millimeters tot 1 centimeter staan, omdat volledig terugsnoeien niet altijd mogelijk is.
   Dit is overigens geen probleem!

   Groetjes
   Thijs

 • Robin schreef:

  Elders lees ik dat de beste periode voor de hoofdsnoei februari is. Is het nu nog een goed idee om de opgaande takken te snoeien, nu de eerste vrieskoude er aan komt? Of wacht ik tot februari hiervoor?

 • >