DCM Gazon Pur werkt het tegen mos? Review & ervaringen

DCM gazon Pur is dit het ideale product om van mos in je gazon af te komen en om je gazon van voldoende voedingstoffen te voorzien. Dit artikel bevat een review en maakt de gebruikerservaringen van dit product inzichtelijk aan de hand van voor- en nadelen.

Voor we hier op ingaan is het eerst goed om te weten wat voor soort meststof DCM Gazon Pur nu eigenlijk is. En als je het gaat toepassen wat is dan de dosering per vierkante meter? Het bovenstaand wordt ook allemaal duidelijk in dit artikel.

DCM Gazon Pur review

Wat is DCM Gazon Pur?

Wie regelmatig in de tuin werkt of in het tuincentrum komt, kent vast het merk DCM. DCM is een leverancier van onder andere verschillende voedingstoffen voor je tuin. Of het nu gaat om meststof voor je gazon of meststof voor je groentetuin, DCM heeft een groot aanbod verschillende meststoffen voor iedere type gazon en beplanting.

Eén van de meststoffen die DCM verkoopt is DCM Gazon Pur. Deze meststof is niet zomaar een meststof want naast dat deze meststof je gazon van genoeg voeding voorziet, zorgt dit product ook dat het mos langzaam afsterft. Het is dus een 2- in -1 product.

DCM Gazon Pur is een organische meststof. Dit wil zeggen dat de meststof is gemaakt van dierlijke en plantaardige grondstoffen met een natuurlijke oorsprong. Een organische meststof heeft een lange werking en staat beter aanbevolen dan kunstmest.

Kunstmest is minder goed voor het milieu. Hiernaast heeft kunstmest vaak een kortere werking. Op gazons merk je dat kunstmest na het strooien, zorgt voor een explosieve groei van het gras. Dit zorgt er vaak voor dat je 2 a 3 keer in de week moet maaien. Bij een organische meststof is deze werking veel geleidelijker en groeit het gras minder hard.

DCM Gazon Pur heeft samenstelling van 8-4-20 (3) NPK (MG). N staat voor stikstof wat zorgt voor de groei van het gras. P staat voor fosfor. Fosfor zorgt voor de wortelgroei van het gras. K staat voor Kalium zorgt voor het versterken van het gazon. Tevens zorgt het voor sterkere grasmat. (MG) staat voor Magnesium dit zorgt voor een groene kleur van de grasmat.

Sommige mensen denken dat ze geen kalk meer hoeven te strooien als DCM Gazon Pur gebruiken. Kalk strooien is juist wel nodig want dit zorgt voor de juiste pH-waarde voor de groei van gras. Het gazon wordt minder zuur, waardoor er ook minder mos gaat groeien. 

Wanneer toepassen?

DCM Gazon Pur kun je twee keer per jaar toepassen. De eerste bemestingsgift vindt plaats in de periode april t/m juni. Het beste kun je dit enkele weken voor het verticuteren toepassen.

Door vooraf DCM Gazon Pur aan te brengen sterft het mos af binnen enkele weken af. Het mos wordt bruin en/of zwart van kleur. Ga je vervolgens verticuteren dan wordt al dit dode materiaal verwijderd uit je gazon.

Wanneer je geen DCM Gazon Pur gebruikt voor het verticuteren, blijft er altijd nog wat (levend) mos in het gazon zitten.

Een tweede bemestingsgift toepassen kan in de periode juli t/m oktober. Vaak zie je dat deze meststof in het najaar wordt toepast vanwege het hoge Kaliumgehalte. Dit zorgt er voor dat het gazon sterker wordt en beter bestand is tegen de winter.

Dosering

De dosering van DCM gazon pur is 0,6 tot 1,2 kilogram per 10 vierkante meter. DCM Gazon Pur wordt in verschillende hoeveelheden verkocht. Voor kleine gazons volstaat een verpakking van 1,5 kilogram. Voor de wat grotere gazons heb je een verpakking van 20 kilogram nodig.

Weet jij hoe groot jouw gazon is? Dan kun je in het onderstaand overzicht zien welke verpakking(en) je nodig hebt.

  • 1,5 kg voor gazons tot 20 vierkante meter
  • 3,0 kg voor gazons tot 40 vierkante meter
  • 10 kg voor gazons tot 125 vierkante meter
  • 20 kg voor gazons tot 250 vierkante meter

DCM Gazon Pur Review

Zelf gebruik ik regelmatig DCM Gazon Pur om gazons te bemesten en om het mos dood te krijgen. In de onderstaande review lees je mijn ervaring met dit product.

Bij het openen van een verpakking DCM Gazon Pur valt direct op dat korreltjes vrij klein zijn. Kleiner dan de kunstmestkorrels die je misschien bent gewend. Dat de korreltjes vrij klein zijn, heeft enkele voordelen. Kleine korrels worden sneller opgenomen door de bodem. Bovendien gaat het gelijkmatig verdelen een stuk makkelijker.

Het gelijkmatig verdelen van de mestkorrels is bij Gazon Pur erg belangrijk. Je ziet hierdoor minder kleurverschillen in het gazon en het zorgt er voor dat al het mos in je gazon wordt aangetast. Een strooiwagen kan je nog beter helpen om de korrels gelijkmatig te verdelen.

Het aanbrengen van deze meststof kan het beste tijdens regenachtig weer. Dit versnelt het opnemen van de meststof. Heb je te maken met een droge periode dan is het verstandig om de beregening aan te zetten.

Na enkele dagen zie je dat de meststof zijn werk doet. Het gras gaat beter groeien en het gras wordt ook groener van kleur. Sommige mensen schrikken toch wel van de verkleuring van het mos. Zeker als er erg veel mos in het gazon staat, is je gazon eerder geel/zwart van kleur dan groen.

Het mos is na ongeveer 3 weken volledig geel/zwart verkleurd. Hierdoor is het aan te raden om na 3 weken het gazon te verticuteren met een verticuteermachine.

Door te verticuteren wordt al het dode materiaal en de viltlaag verwijderd. Het verwijderen van de viltlaag zorgt er op den duur voor dat het gazon beter zijn voedingstoffen op kan nemen.

Veel meststoffen staan erom bekend dat ze tijdens het strooien vlekken op de tegels veroorzaken. Het voordeel van DCM Gazon Pur is dat deze meststof geen vlekken op de bestrating achterlaat.

De werking van deze meststof is ongeveer 100 dagen. In vergelijking met kunstmest zorgt deze meststof niet voor een explosieve groei. Dit zorgt er voor dat je geen extra maaibeurten hoeft uit te voeren.

Onderstaand een video over DCM Gazon Pur.

 

Wat kost DCM Gazon Pur?

De kosten voor DCM Gazon pur verschillen per verpakking. Wel is het zo dat een verpakking van 20 kilogram in verhouding een stuk voordeliger is dan een verpakking van 1,5 kilogram. De meststof is meerdere jaren houdbaar als je de meststof op een droge en koele plek bewaard.

Een verpakking van 20 kilogram kost ongeveer 42 euro. Een verpakking van 1,5 kilogram kost ongeveer 14 euro. Een zakvan 20 kilogram is dus flink voordeliger.

Bekijk de aanbieding DCM Gazon Pur

Gebruikerservaringen

Of een product aan te raden is, kun je vaak herleiden uit de gebruikerservaringen die op internet te vinden zijn. Een aantal gebruikerservaringen heb ik voor je verzameld aan de hand van voor- en nadelen. Over het algemeen zijn de meeste gebruikerservaringen erg positief.

Voordelen

  • Makkelijk aan te brengen;
  • Veroorzaakt geen vlekken op de bestrating;
  • Naast bemesting een indirecte werking op het bestrijden van mos.

Nadelen

  • Verticuteren is meestal aan te raden, omdat het dode mos in het gazon blijft zitten;
  • Duurder dan kunstmest.
Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>