Welk doek voor tegen het hekwerk? Dit zijn de beste!

Doek voor hekwerkBen je op zoek naar een doek voor tegen het hekwerk te plaatsen voor meer privacy of beschutting? In dit artikel vertel ik je waar je op kunt letten als je een doek gaat aanschaffen en welke doeken het beste zijn.

Een doek wordt regelmatig geplaats om meer privacy te creëren of om uit de wind te kunnen zitten. Het doek wordt daarom ook wel privacydoek of windbreekdoek genoemd. Naast de beste doeken voor te bevestigen tegen een hekwerk, wordt in dit artikel ook duidelijk waar je de betreffende doek kunt aanschaffen en wat deze kost. Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel welke doek voor jou hekwerk of schutting het meest is geschikt.

Waarom een doek tegen het hekwerk plaatsen?

Het plaatsen van een doek aan het hekwerk kan verschillende redenen hebben. Onderstaand vertel ik je de meest voorkomende redenen.

Meer privacy

Een veel gehoorde reden om een doek aan het hekwerk te bevestigen is om meer privacy te creëren. Door het plaatsen van een doek kun je niet of nauwelijks door het hekwerk heen kijken.

We zien dat een doek ook vaak geplaatst wordt bij hekwerken waarbij Hedera/klimop is aangeplant. Het kan namelijk enkele jaren duren voor dat het hekwerk volledig met Hedera is dichtgegroeid. Om toch uit het zicht in de tuin te kunnen zitten, plaatsen veel mensen een doek tegen het hekwerk.

Ben je op zoek naar tips hoe je sneller een vollere hederahaag kunt krijgen? In het artikel ‘Hedera haag sneller dicht laten groeien’ vertel ik je er meer over.

Beschutting

Het plaatsen van een doek tegen het hekwerk zorgt er ook voor dat je uit de wind kunt zitten. Het doek breekt de wind waardoor het minder snel koud wordt. Dit maakt het aangenamer om buiten te zitten.  Sommige doeken geven ook beschutting tegen de zon.

Beste doeken voor hekwerk

Onderstaand hebben we een selectie gemaakt van de beste doeken voor het bevestigen aan een hekwerk. Wanneer je één van de onderstaande doeken in huis haalt weet je dat je een goed product aanschaft.

Winddoek 50 meter

Heb je flink wat meters hekwerk dan is wellicht deze winddoek geschikt van 50 meter. Het winddoek heeft een hoogte van 180 centimeter wat bij veel hekwerken voldoende is. Het doek is verkrijgbaar in de kleuren zwart of donkergroen.

Gebruik van dit doek komt veel voor bij de volgende situaties:
– Beschutting tegen wind
– Inkijk voorkomen
– Schaduwdoek in de pergola

Het doek is UV-bestendig en gemaakt van polypropyleen. De windreductie is ongeveer 80%.

Relaxdays zichtbreeknet 2m hoog zwart

De Relaxday zichtbreeknet voorkomt inkijk en biedt bescherming tegen wind en stof. Het doek is gemaakt van HPDE en is zeer stevig. Het bevestigen van het doek gaat eenvoudig met behulp van de meegeleverde tie-wraps. De dichtheid van het materiaal is 90% waardoor de reductie van wind zeer hoog is.

Het doek heeft een hoogte van 2 meter en is verkrijgbaar in diverse lengtes. De kleur van het doek is antraciet.

Relaxdays zichtbreeknet 180cm groen

Wanneer een hoogte van 200 centimeter net te hoog is, dan is deze zichtbreeknet van 180 centimeter wellicht geschikt.

Het zichtbreeknet is geschikt voor het reduceren van wind, zonlicht en inkijk van buren of voorbijgangers. Het doek is Uv-bestendig en ook geschikt tegen alle weersomstandigheden. Hierdoor gaat het doek jarenlang mee.

Het doek is verkrijgbaar in verschillende lengtes. Het advies is om altijd een wat langer doek te bestellen dan dat je in eerste instantie hebt opgemeten. Wanneer je 2% extra bij de gemeten lengte optelt, heb je altijd voldoende.

Het doek beschikt over ogen en wordt geleverd met tie-wraps om het doek te kunnen bevestigen.

Hoe doek aan hekwerk vastmaken?

Het bevestigen van een doek aan het hekwerk is vrij eenvoudig. Om dit te kunnen heb je een doek nodig die aan de boven- en onderzijde is voorzien van kleine openingen/ogen om de enkele centimeters. Met behulp van deze openingen kun je een tie-wrap plaatsen om het doek te bevestigen aan het hekwerk.

Zorg er voor dat je bij het plaatsen het doek strak tegen het hekwerk bevestigd. Hierdoor zit het doek stevig tegen het hekwerk en gaat deze minder snel hangen. Zo functioneert het doek beter en is het mooier voor het oog.

Bij het bevestigen van het doek wil ik je als tip meegeven om zwarte kleur tie-wrap te gebruiken. Zo vallen de tie-wrap minder snel op en zijn ze geen door in het oog. Knip de tie-wrap na het plaatsen altijd af, zodat deze niet uitsteken.

Is het doek net te lang voor jouw hekwerk? Geen probleem het doek kun je altijd op maat knippen.

Waar op letten bij aankoop?

Wanneer je een doek voor tegen het hekwerk gaat aanschaffen, zijn er enkele aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden. De belangrijkste zijn onderstaand toegelicht.

Afmetingen

Voor je een doek gaat aanschaffen bepaal dan eerst wat de afmetingen van het doek moeten zijn. Hierbij moet je bepalen welke lengte het doek moet hebben en wat de hoogte van het doek moet zijn. Veel doeken hebben hoogte van 80, 100, 120, 150, 180 of 200 centimeter. De lengte van het doek varieert. Je hebt korte stukken van 5 meter maar ook rollen met wel 50 meter doek.

Kleur

De kleur is ook iets om over na te denken. Veel voorkomende kleuren zijn zwart, groen of grijs. Het voordeel van deze donkere kleuren is dat je vervuiling minder snel ziet.

Doorkijkend of niet doorkijkend

Bij sommige doeken is het mogelijk om door het doek heen te kijken. Dit heeft als voordeel dat je mensen vanaf een afstand aan ziet komen of dat je weg kunt kijken. Het nadeel is dat deze doeken iets minder geschikt zijn voor privacy omdat je wel personen door het doek kunt zien.

Wil je het doek voor meer privacy gebruiken? Kies dan een doek wat niet doorkijkend is.

Vlamvertragend

Veel doeken zijn vlamvertragend. Door een vonkje staat niet meteen je hele hekwerk in brand. Een vlamvertragende doek draagt bij aan de brandveiligheid in je tuin. Mijn advies is om altijd een doek aan te schaffen wat brandvertragend is.

Uv-bestendig

Als tip wil ik je meegeven om een doek aan te schaffen wat Uv-bestendig is. Dit voorkomt dat het doek gaat verkleuren door de zon. De uitstraling van het doek gaat bij verkleuring snel verloren.

Ogen

Bij het aanschaffen van een doek kun je er op letten of er ogen / openingen in het doek aanwezig zijn. Dit heeft als voordeel dat je het doek met tie-wraps kunt bevestigen aan het hekwerk en dat je de openingen niet zelf hoeft te maken met een stanleymes.

Beoordelingen

Veel kopers op bol.com laten een beoordeling achter bij het doek wat ze hebben aangeschaft. Op deze manier zie je wat gebruikers van het doek vinden. Op deze manier kun je de goede van de slechte doeken onderscheiden en is de kans op een miskoop een stuk kleiner.

Wat kost het?

De prijs van een doek is afhankelijk van de afmetingen van het doek. Zo betaal je meestal meer als het doek langer en hoger is.

Om je een indicatie te geven betaal je voor een rol van 50 meter met een hoogte van 1,80 ongeveer 150 tot 200 euro. Heb je voldoende aan kleine stukken, bijvoorbeeld een lengte van 6 meter dan betaal je ongeveer 20 tot 40 euro.

Heb je flinke lengte waar je doek aan wilt brengen dan is het voordeliger om een grote rol te kopen dan meerdere korte stukken.

Waar kopen?

Een doek voor tegen het hekwerk is te koop in diverse (web)winkels. In de onderstaande (web)winkels worden deze regelmatig verkocht.

Bol.com

Een platform waar veel doeken worden verkocht is bol.com. Het grote voordeel van bol.com is het grote aanbod. Zo heb je een keuze uit tientallen verschillende doeken. De doeken variëren in afmetingen, kwaliteit en in prijs. Op deze manier is de kans groot dat je bij bol.com het doek vindt wat past bij je verwachtingen.

Een ander voordeel bij bol.com is dat veel gebruikers een beoordeling achterlaten. Hierdoor zie je wat andere van het product vinden.

Bekijk het aanbod op bol.com!

Van Cranenbroek

Een doek zou je ook kunnen aanschaffen bij van Cranenbroek. Van Cranenbroek is een winkel met allerlei benodigdheden voor onder andere in de tuin. De winkelketen heeft enkele filialen waaronder ook een in België.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>