Druiven beschermen tegen wespen en andere insecten: Dit is de beste oplossing!

Druiven beschermen tegen wespenBen je op zoek naar een manier om druiven te beschermen tegen wespen en andere insecten? In dit artikel vertel ik je welke manieren goed werken om wespen op je druiven te voorkomen en welke manieren je beter niet kunt toepassen.

Een veel voorkomend probleem bij druiven is dat ze worden aangevreten. Zijn het niet de vogels dan zijn het wel wespen die je druivenstruik weten te vinden. Dit is een grote ergernis voor veel mensen die hun druiven willen consumeren.

Waar veel mensen zich ook aan ergeren is dat vaak veel wespen in de omgeving van de druivenstruik zijn. Dit is niet prettig wanneer je een zitplek vlakbij je druivenstruik hebt.

Na het lezen van dit artikel weet jij welke manier je het beste kun toepassen om je druiven te beschermen!

Is het noodzakelijk om je druiven te beschermen?

Het beschermen van druiven is niet altijd noodzakelijk. Afhankelijk van het weer is de kans aanwezig dat de overlast van wespen meevalt. Heb je een druivenstruik met veel druiven dan is het misschien wel niet erg als er enkele druiventrossen worden aangetast.

Ervaar jij wel overlast van wespen, doordat dat ze je druiven beschadigen of wil je het liefst zoveel mogelijk druiven plukken, dan is het treffen van maatregelen tegen wespen de beste oplossing!

Beste manier om druiven te beschermen tegen wespen

Om je druiven te beschermen tegen wespen kun je diverse maatregelen nemen. Onderstaand licht ik de beste maatregelen aan je toe.

Fruithoes

Eén van de beste manieren om druiven te beschermen tegen wespen en andere insecten is door het plaatsen van fruithoezen. Een fruithoes werkt niet alleen tegen wespen maar houdt ook vliegen, larven en vogels weg van de druiven.

Wellicht dat je nog nooit gehoord hebt van een fruithoes, daarom een korte toelichting wat een fruithoes precies is. Een fruithoes is een hoes wat gemaakt is van zacht polypropyleen vlies die je over de druiven kunt plaatsen. De hoes is water en luchtdoorlatend wat ideaal is voor de ontwikkeling van druiven.

Wanneer je een fruithoes over druiventrossen plaatst, dan is de ervaring dat de druiven beter rijpen omdat de temperatuur in de fruithoezen hoger ligt. Het gevolg hiervan is dat de suikergehalte van de druiven stijgt.

Het beste kun je de fruithoes plaatsen net voor dat de druiven beginnen met rijpen. Wanneer druiven nog niet rijp zijn, zullen wespen er vanaf blijven. Vervolgens laat je de fruithoezen hangen tot je de druiven kunt oogsten. Het ophangen van de fruithoezen is misschien arbeidsintensief maar je beschermt hiermee wel je druiven!

De fruithoezen hebben een afmeting van 30 x 40 centimeter en zijn hierdoor groot genoeg voor druiventrossen. Het bevestigen van een fruithoes kan met bindstrips.

Het prettige van fruithoezen is dat je ze meerdere jaren kunt gebruiken, wanneer je ze na het oogst droog opbergt.

Veel mensen kopen hun fruithoezen bij Biogroei. Biogroei is een webshop dat zich richt op de verkoop van biologische en natuurvriendelijke producten voor in de tuin. Bij Biogroei worden fruithoezen verkocht per 50 stuks.

Bestel direct!

Verwijderen wespennest

Heb je veel last van wespennesten rondom je druivenstruik? De kans is aanwezig dat er een wespennest in de buurt zit. Een wespennest zit meestal niet in een druivenstruik maar kan bijvoorbeeld zitten in een overkapping, garage of dak van je woning.

In het geval van een wespennest zou je de wespennest kunnen verwijderen. In het artikel ‘Beste wespenspray’ vertel ik je welke wespenspray je het beste kunt gebruiken om wespen in wespennesten te bestrijden.

Ga je zelf aan de slag met het bestrijden van wespen, zorg er dan voor dat je veilig te werk gaat. Een shirt met lange mouwen en een broek met lange broekspijpen is zeker aan te raden als je niet over een veiligheidspak beschikt.

Is het wespennest erg groot of durf je het zelf toch niet aan, dan kun je een wespenbestrijder inhuren.

Ophangen nep wespennest

Een andere methode die ook werkt is het ophangen van een nep wespennest. Groeit je druivenstruik over een pergola dan kan dit wellicht een goede optie zijn om wespen uit de buurt te houden.

Een nep wespennest die vaak wordt toegepast in de tuin of op het terras is de Waspinator. Deze wespennest is gemaakt van stof en voorzien van een trekkoord om de wespennest af te sluiten. Om de wespennest echt te laten lijken, moet je deze opvullen. Dit kan bijvoorbeeld met krantenpapier. Vervolgens hang je de nest op.

Het effect van een nep wespennest is dat dit de meeste wespensoorten uit de buurt houdt. Wespen denken dat er al een wespenkolonie zit en blijven hierdoor uit de buurt om geen gevecht uit te lokken. Wanneer je een nep wespennest ophangt, blijven wespen zeker 6 meter uit de buurt.

Een nep wespennest wordt regelmatig gebruikt op horecaterrassen om wespen uit de buurt van gasten te houden. In je tuin kun je de nep wespennest ook ophangen. Dit kan bijvoorbeeld aan een pergola, parasol of boom.

Waar je bij een nep wespennest rekening mee moet houden, is dat het voornamelijk wespen uit de buurt houdt. Vele andere insecten zullen zich niets van de wespennest aantrekken. Een nep wespennest ophangen is een goede optie als je voornamelijk last hebt van wespen. In het artikel over de nep wespennest vertel ik je hier meer over.

Druiven beschermen tegen wespen

Bestel direct!

Manieren die iets minder goed werken

Er zijn nog enkele manieren die wel eens worden gebruikt om vraat aan druiven te voorkomen. Onderstaande maatregelen hebben onvoldoende effect of werken niet. Deze kun je dus beter niet toepassen.

Wespenvanger

Een manier die wel eens wordt toepast, maar die je wellicht niet volledig het gewenste effect geeft is een wespenvanger. Een wespenvanger kun je vullen met vloeistof. Op deze vloeistof komen wespen af die vervolgens in een wespenvanger worden gelokt waar ze niet meer uitkomen.

Een wespenvanger neemt een gedeelte van de wespen weg, maar wespen zullen nog steeds je druiven aantasten omdat deze druiven ook een zoete geur hebben.

Net

Over druivenstruiken wordt wel eens een net aangebracht. Eén net werkt prima om vogels van de druiven te houden, maar wespen weten vaak alsnog hun weg naar de druiven te vinden. Voor wespen is een net dus niet de beste oplossing.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>