Echinacea purpurea – Rode zonnehoed: verzorging, combineren en kopen

De Echinacea purpurea of Rode zonnehoed is een dankbare tuinplant. De vaste plant komt in veel tuinen voor en geeft een prachtige bloei in de zomermaanden. Heb je de plant in de tuin staan dan krijg je jaarlijks veel bijen en vlinders. Die zijn er namelijk dol op.

Echinacea purpurea laat zich goed combineren met andere planten. Heb je een vaste plantenborder? Dan hoort de Echinacea purpurea hier zeker thuis!

Echinacea purpurea

Bloeitijd Echinacea purpurea

De Echinacea purpurea staat in bloei van juli t/m september. De plant krijgt grote bloemen die roze van kleur zijn. De bladeren van de plant zijn groen. De plant is niet wintergroen maar wel winterhard. Dit zorgt er voor dat de plant het volgend seizoen weer uit zal lopen.

Hoogte

De hoogte van de Echinacea kan variëren tussen de 70 en 100 centimeter. De hoogte is vaak afhankelijk van diverse factoren zoals bemesting, zonlicht en vocht.

Standplaats

De Nederlandse naam van de Echinacea is zonnehoed. Zoals de naam het misschien al zegt komt de plant het beste tot zijn recht in de zon. Verder heeft de plant graag voedzame grond. Het is belangrijk om er voor te zorgen dat de plant niet te nat komt te staan. De plant zal het dan erg slecht doen.

Bemesting

Voor een beheerste groei en diepgroene bladeren is het verstandig de Echinacea jaarlijks te bemesten met een vaste plantenmeststof. DCM heeft voor vaste planten en bodembedekkers een speciale meststof ontwikkeld die de planten voorziet van voldoende voeding.

Om 10 vierkante meter te bemesten gebruik je 1 tot 1,5 kilogram meststof. Geef vervolgens de beplanting water en je hebt snel resultaat!

Vermeerderen

Het vermeerderen kan door zaaien in het voorjaar of door middel van wortelstek in de winter. Het zaad kun jezelf uit de bloemhoofdjes halen. Tussen februari en juli kun je de Echinacea het beste zaaien.

De makkelijkste manier om de plant te vermeerderen is door middel van scheuren. Scheuren kan het beste door de plant eerst uit te graven. Vervolgens steek je met een schop de plant in meerdere kleine stukken. Deze kleine stukken kun je vervolgens aanplanten op de gewenste plek. Zorg ervoor dat je de planten tijdens de aanplant goed aandrukt en hierna voldoende water geeft.

De plant regelmatig verjongen is goed voor de plant. Hierdoor zal de plant frisser ogen en beter groeien en bloeien.

Snoeien

Eind september is de Echinacea uitgebloeid. Je kunt de plant dan tot de grond terugsnoeien. Het is ook mogelijk om de plant niet te snoeien en de hele winter te laten staan. De zaaddozen vormen een bron van voedsel voor allerlei tuinvogels.

Laat je de stengels in de winter staan dan kun je ze vroeg in het voorjaar afknippen voor dat de Echinacea gaat uitlopen.

Combineren

Echinacea purpurea laat zich goed combineren met andere vaste planten. Het is eigenlijk een plant die niet mag missen in een vaste plantenborder. Vanwege zijn bloei en positieve bijdragen aan de biodiversiteit zie je dat deze plant ook steeds meer in het openbaar groen wordt toegepast. Onderstaand een aantal planten waarmee de Echinacea goed te combineren is.

Geranium – ooievaarsbek

Geranium of ooievaarsbek is een vaste plant met een bodembedekkende groeiwijze. Er zijn verschillende variëteiten geraniums in verschillende kleuren. Te denken valt aan de kleuren, roze, paars, wit en blauw.

Nepeta – kattenkruid

Nepeta of kattenkruid is een vaste plant die erg in trek is bij bijen. Het is een plant die van het voorjaar t/m het najaar bloeit in de kleur paarsblauw. De bekendste soorten zijn Nepeta faassenii ‘Senior’, Nepeta faassenii ‘Six Hills Giant’ en Nepeta faassenii ‘Walkers Low’.

Salvia nemorosa – salie

Salvia nemorasa of salie is een echte zomerbloeier. Het is een opvallende plant die blauw bloeit. Wanneer je na de bloei de uitgebloeide bloemaren wegknipt, geeft de Salvia nog een tweede bloei in de late zomer.

Sedum spectabile – herfstsleutel

Ben je op zoek naar een vaste plant die in het najaar bloeit? Dan is de Sedum spectabile of herfstsleutel een geschikt plant. Van augustus t/m oktober bloeit de plant roze of wit (afhankelijk van de variëteit).

Wanneer de plant is uitgebloeid, kun je wachten om de uitgebloeide schermen af te knippen. In de winter is het een mooi gezicht wanneer er sneeuw op de schermen ligt.

Echiniacea purpurea kopen

Echinacea purpurea plant je ongeveer 6 a 9 stuks op een vierkante meter. De planten zijn online te bestellen en kunnen binnen enkele dagen bij jou thuis worden bezorgd.

Bestel direct!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>