Eerste keer grasmaaien in het voorjaar + tips voor een goede start van het groeiseizoen

Vroeg in het voorjaar begint de temperatuur langzaam op te lopen. Dit betekent ook dat het gras weer begint te groeien. Maar wanneer kun je het beste voor de eerste keer grasmaaien in het voorjaar? In dit artikel geven we je hierop het antwoord.

Naast de eerste maaibeurt in het voorjaar moet het gras bemest en bekalkt worden. Misschien is een verticuteerbeurt ook wel geen overbodige luxe met al dat mos. Zo geef je jouw gazon in het voorjaar een goede start en heb je hier later in het jaar veel plezier van.

Eerste keer grasmaaien

Eerste keer maaien in het voorjaar

Het tijdstip van de eerste maaibeurt in het voorjaar is veelal afhankelijk van de weersomstandigheden. Is het vroeg in het voorjaar al redelijk warm voor de tijd van het jaar dan kan het nodig zijn om begin maart al het gras te maaien. Een koud voorjaar kan er toe leiden dat je pas vanaf april begint met grasmaaien.

Het is aan te raden om de eerste maaibeurt pas toe te passen als de vorstperiode voorbij is. Dit voorkomt dat het gras te kort wordt gemaaid, waardoor een late vorstperiode schade kan aanbrengen. Eventueel kun je ook voor kiezen om bij de eerste maaibeurt de messen op een hogere stand in te stellen.

In het voorjaar is er nog iets waar je even rekening mee moet houden. Wanneer het de afgelopen weken veel heeft geregend, kan het te nat zijn om te maaien. Beter kun je dan even wachten met grasmaaien. Dit voorkomt spoorvorming en andere schade aan het gazon.

Tijdens het maaien van het gras vroeg in het voorjaar, kunnen er proppen gras op het gazon blijven liggen. Gebruik je geen opvangbank? Ruim de proppen gras wel op, want dit kan zorgen voor gele en kale plekken in je gazon. De proppen gras zijn eenvoudig op te ruimen met behulp van een Golden Gark. In het artikel over de Golden Gark vertel ik je meer over dit handige gereedschap.

Bestel een Golden Gark

Maaien met regelmaat

Vanaf de eerste maaibeurt is het belangrijk om het gras met regelmaat te maaien. Dit kom ongeveer neer op 1 á 2 keer per week. Het regelmatig maaien van het gazon is juist goed. Het gras krijgt hierdoor meer licht, waardoor je gazon ook sterker wordt. Maai hierbij het gras op een hoogte van ongeveer 3 a 4 centimeter. Te kort maaien vergroot de kans op verbranding.

Rond oktober/november neemt de groei van gras af en hoef je het gras enkele maanden niet te maaien. Wil je weten tot wanneer je het gras kunt maaien? In het artikel ‘tot wanneer kan ik mijn gras maaien’ vertel ik je hier meer over.

Verticuteren

Tegelijkertijd met het uitvoeren van de eerste maaibeurt, kan het nodig zijn om het gras te verticuteren. Voor je gaat verticuteren moet je altijd eerst even het gazon maaien. Hierdoor krijgt het verticuteren een beter resultaat.

Het verticuteren kun je het beste uitvoeren in maart/april na de vorstperiode. Door te verticuteren verwijder je het mos en de viltlaag in het gazon. Het gazon zal na het verticuteren, bekalken en bemesten er binnen enkele weken weer prachtig bij liggen.

Na het verticuteren kunnen er kale plekken in het gazon ontstaan. Deze kun je het beste even opnieuw inzaaien met snelkiemend graszaad, zoals DCM Riparo plus. Laat je het inzaaien van kale plekken achterwegen, dan krijgt onkruid eerder de kans om zich te ontwikkelen.

Bemesten

Na het verticuteren heeft het gazon wat extra kracht nodig om te herstellen. Bemesting kan het gazon daarom zeker gebruiken. Door vroeg in het voorjaar te bemesten (maart-april), krijgt het gazon een frisgroene kleur en zal het gras beter groeien. Hiernaast wordt je gazon minder gevoelig voor ziektes en plagen.

Je gazon bemesten kan in het voorjaar met Vital Green. Deze meststof heeft maar liefst een werking van 100 dagen en hoeft daarom maar twee keer per jaar toegepast te worden. De tweede bemestingsronde vindt plaats in juni/juli. De onderstaande verpakkingen van Vital Green zijn beschikbaar.

  • 3 kg (geschikt voor oppervlakten tot 75 kg
  • 10 kg (geschikt voor oppervlakten tot 250 kg
  • 20 kg (geschikt voor oppervlakten tot 500 kg
Profiteer van de aanbieding en bestel Vital Green

Kalk strooien

Gras groeit het beste als de bodem de ideale pH-waarde heeft. Een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5 is voor gras ideaal. Vaak zien we dat een bodem niet de ideale pH-waarde heeft voor gras.

De bodem is dan te zuur, waardoor de ideale groeiomstandigheden voor mossen ontstaan. De groei van mossen willen we voorkomen, daarom is het belangrijk om vrijwel jaarlijks kalk te strooien. Dit kun je al doen rond februari / maart.

Gemiddeld heb je voor 10 m2 gazon 1 kilogram kalk nodig. DCM kalk is een prima product wat je hiervoor kunt gebruiken.

Bestel DCM Kalk

 

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>