Egelhuis kopen: modellen, plaatsen en egels lokken

Misschien heb je er wel eens aan gedacht om een egelhuis te kopen om de kwetsbare dieren te beschermen. Kou en nattigheid in de wintermaanden kan voor een egel funest zijn. Gelukkig kunnen we de egels een handje helpen.

Door het aanbieden van een droge en beschutte nestplaats kunnen egels overwinteren en hun jongen groot brengen.  Een egelhuis heb je in verschillende modellen. Dit artikel laat zien wat voor soorten egelhuizen er zijn en waar je deze het beste kunt plaatsen. Om er voor te zorgen dat egels je egelhuis weten te vinden, kun je ze eventueel lokken met speciaal egelvoer.

egelhuis kopen

Egel

Welke tuinen zijn geschikt voor een egelhuis?

Bijna alle tuinen in Nederland zijn geschikt of kun je geschikt maken voor een egelhuis. Wel is er een belangrijke voorwaarden. De egels moeten in en uit jouw tuin kunnen. Heb je een tuin die omringd is door schuttingen dan is het voor egels moeilijk om in jouw tuin te komen of te verlaten. Een speciaal egelpoortje in de schutting kan een oplossing zijn.

Woon je in een woonwijk ook dan kan jouw tuin prima geschikt zijn voor een egelhuis. Het is niet zo dat egels alleen bij bosrijke gebieden of in plattelandsgebieden wonen.

Wanneer je beschikt over een tuin waar ook honden of katten loslopen, is het plaatsen van een egelhuis wat ingewikkelder. Het is belangrijk dat egels in hun winterslaap niet gestoord worden. In een tuin met honden en katten is het mogelijk om een gebied rondom een egelhuis af te bakenen, zodat honden en katten er niet bij kunnen komen.

Waar plaatsen?

Egels staan bekend als schuwe dieren. Het beste kan een egelhuis daarom op een rustige plek worden geplaatst bij struiken of een houtwal. In ieder geval een plaats waar veel begroeiing is. Wanneer je het egelhuis vlak bij een schutting plaatst, kan de egel beter zijn nest terugvinden. De schutting dient dan als een soort geleiding naar zijn nestplaats.

Bij het plaatsen van een egelhuis kun je met onderstaande punten rekening houden:

  • Zorg er voor dat een egel niet verstrikt kan raken aan een net in je moestuin of in schapengaas
  • Voor een egel mag je een schaaltje water klaarzetten. Geef de egel geen melk! Hier kunnen ze ziek van worden of zelfs aan dood gaan. In de meeste melk zit lactose. Veel dieren krijgen hiervan diaree.
  • Heb je een vijver in de tuin, zorg dan voor schuine oevers of een plankje, zodat een egel uit de vijver kan klimmen.
  • Zorg er voor dat egels niet in gaten of putten kunnen vallen
  • Hoe meer tegels hoe minder egels

Wanneer een egelhuis plaatsen?

Egels maken bijna het gehele jaar gebruik van een egelhuis. Ze gebruiken het egelhuis voor verschillende functies.

Winterslaap

Afhankelijk van de temperatuur beginnen ze rond november aan hun winterslaap. Deze winterslaap duurt ongeveer tot april. Tijdens de winterslaap kan het zijn dat de egel wakker wordt en opzoek gaat naar een andere nestplaats om verder te gaan met de winterslaap. Het ‘verhuizen’ gebeurt vaak bij strenge vorstperiodes in januari/februari.

Wanneer een egel bezig is met de winterslaap, is het belangrijk om hem niet te storen. Haal daarom geen deksel van het egelhuis af om te kijken of er egels aanwezig zijn. Ben je benieuwd of er een egel in het egelhuis zit, bekijk dan eens of je sporen ziet bij de ingang.

Werpen van jongen

In de periode mei t/m juli wordt een egelhuis vaak gebruikt door egels om jongen te werpen. Soms krijgt een vrouwtje haar tweede nest in de periode augustus of september. Een egel heeft een draagtijd van ongeveer 35 dagen. Gemiddeld krijgt een egel 5 á 7 jongen.

Na ongeveer 2 á 3 maanden verlaten de jongen het nest. Tijdens de winterslaap blijven de jongen vaak bij elkaar om hun overlevingskansen te vergroten.

Bescherming tegen vijanden of slecht weer

In de zomermaanden wil de egel nog wel eens gebruik maken van een egelnest om zich te beschermen tegen slecht weer of vijanden.

Egels voeren

Het bijvoeren van egels kan geen kwaad. Er is zelfs speciaal voer ontwikkeld voor egels. Het voer bevat vruchten, oliën, vetten, plantaardige ingrediënten, zaden, noten en weekdieren. Hiervan krijgt een egel veel energie.

In droge zomers komen egels vaak eten te kort. Het bijvoeren van egels met speciaal egelvoer is zeker aan te raden. Beaphar egelvoer is een product dat vaak wordt verkocht.

Egelhuis kopen: modellen

Egelhuizen zijn er in allerlei formaten en materiaal. De meest verkochte egelhuizen worden hieronder toegelicht.

Wildlife World Egelhuis

Wil je een egelhuis kopen met een natuurlijke uitstraling? De Wildlife World egelhuis is een natuurlijk model en biedt een veilige verblijfplaats voor egels. Het huisje bestaat uit een metalen frame en een waterdicht dak.

De afmetingen van dit egelhuis is ongeveer 50x43x25 centimeter (L x B x H). Lees je de reviews op Bol.com dan zijn deze erg positief! De reviews geven aan dat het egelhuis een mooi design en een hoge kwaliteit heeft. Hiernaast is het egelhuis duurzaam.

Trixie egelhuis

Het egelhuis van Trixie is gemaakt van gebeitst grenen. Het dak is waterdicht en is bedekt met dakleer. Het beste kun je de egelhuis op een rustige plaats tussen struiken en bladeren plaatsen.  Wanneer je het egelhuis bestelt, krijg je hem geleverd als een bouwpakket. Het bouwpakket is een eenvoudig en snel in elkaar te zetten.

De voordelen van egels in de tuin

Egels staan bekend als goede slakken bestrijders. Ze kunnen de overlast van slakken in jouw tuin beperken, doordat ze zich kunnen voeden met slakken. Hierdoor zal je minder last hebben van slakkenvraat in bepaalde planten. Verder voeden egels zich ook met allerlei wormen en kevers.

Wat doen bij een zieke egel?

Egels hebben het de laatste jaren erg moeilijk. Volgens de zoogdierenvereniging worden er jaarlijks 100.000 tot 300.000 egels dood langs de kant van de weg gevonden. Meestal zijn deze egels overleden als gevolg van een aanrijding.

Egels die te laat worden geboren, overleven het meestal ook niet. Om goed de winter door te komen hebben de egels een bepaalde hoeveelheid vet nodig. Door te weinig vet overlijden veel egels door de kou.

Een zieke egel herken je aan:

  • Een gestrekte houding met gesloten ogen
  • Hoesten en vieze ogen
  • Een egel die suf blijft zitten, ook als je deze aanraakt.
  • Omvallen tijdens het lopen

Tref je een egel aan die ziek of gewond is? Neem contact op met een egelopvang.

Meer tuintips ontvangen? 

Ontvang nu het tijdschrift Tuinseizoen en profiteer van de actie (ruim 40% korting op de winkelprijs). Ook een leuk idee om dit iemand cadeau te doen!

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>