6

Eikels opruimen: Met deze twee manieren gaat dit makkelijk en snel!

Eikels opruimen is in de herfst is een klusje dat moet gebeuren als je wilt voorkomen dat de eikels gaan kiemen. Eenmaal vast gegroeid in de bodem zijn ze lastig te verwijderen. De (bruine) eikels laten liggen is erg nuttig voor verschillende dieren, maar voor de tuinliefhebber niet altijd gewenst.

Ook in de zomermaanden kunnen er na een regenbui of storm veel groene eikels van de boom vallen. Wat veel mensen niet weten is dat deze giftig zijn voor dieren. Het advies is om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe je eikels het beste kunt verwijderen, wordt duidelijk in dit artikel.

Eikels opruimen

Waarom eikels opruimen?

Bruine eikels staan erom bekend dat ze na enkele weken kunnen gaan kiemen. Wanneer eikels gaan kiemen, komen ze ook vast in de bodem te zitten. De eikels zijn dan lastig te verwijderen. Wil je de eikels of jonge eikenboompjes verwijderen dan moet je ze vaak plukken of schoffelen. Dit kost veel extra tijd.

Om tijd te besparen en jonge eikenboompjes te voorkomen, kun je de eikels vroegtijdig verwijderen. Wanneer je de eikels laat ontwikkelen als eikenboom, zijn ze na enkele jaren bijna niet meer te verwijderen.

In sommige tuinen zie je eikenbomen (zaailingen) tussen de beplanting groeien. Als deze zaailingen enkele jaren oud zijn ben je vaak te laat met verwijderen en is het renoveren van de border de beste optie. Dit wil zeggen dat de beplanting eruit moet en eventueel nieuwe beplanting hiervoor moet worden teruggezet.

Eikels zijn lastig op te ruimen

Eikels staan er ook om bekend dat ze lastig op te ruimen zijn. Voornamelijk als ze op het gras of tussen de beplanting liggen. Als je ze bij elkaar hebt geharkt, moet je ze vaak alsnog oprapen als je ze op wilt ruimen.

Gebruik je een bladblazer waarvan de blaas- of zuigkracht net iets te laag is, dan kom je er ook al snel achter dat de eikels te zwaar zijn om op te zuigen of weg te blazen.

Hoe kan ik eikels opruimen?

Er zijn enkele gereedschappen die het opruimen van eikels een stuk handiger maken. Welke gereedschappen dit zijn, wordt onderstaand duidelijk.

Golden Gark

Heb je al ooit gehoord van de Golden Gark? De Golden Gark is een hark en riek ineen. Je kunt met de Golden Gark harken en hoopjes die je bij elkaar hebt geharkt opscheppen. Het gereedschap is erg handig omdat je nauwelijks hoeft te bukken.

Naast dat je met de Golden Gark blad kunt harken, zijn er nog meer werkzaamheden die je met de Golden Gark kunt doen. Enkele werkzaamheden zijn:

 • Compost verdelen in de tuin
 • Bagger scheppen uit de vijver
 • Hoopjes onkruid zeven, zodat het zand eruit valt.

Wil je weten wat je nog meer met de Golden Gark kunt doen? In het artikel over de Golden Gark vertel ik je hier meer over. Liever direct de Golden Gark bestellen? Onderstaand hebben we voor je de beste deals!

Bekijk de beste deals!

Eikelraper

Een ander handig hulpmiddel is een eikel/notenraper. Deze eikelraper op steel kun je met de ‘kooi’ over het gras rollen. Eikels komen in deze kooi terecht waarna je ze kunt verwijderen. Het voordeel van deze eikelraper is dat je niet hoeft te bukken.

De eikelraper raapt alleen vruchten zoals noten en eikels. Blad neemt de eikelraper niet op. Wil je alleen eikels oprapen dan is een eikelraper een ideaal hulpmiddel. Meer weten over de eikelraper? Wij schreven een artikel over de beste eikelraper voor het verwijderen van eikels en andere objecten.

Vraag je jezelf af of een eikelraper wel werkt? Onderstaande video laat zien dat de eikelraper prima werkt op gras en zand.

Bestel direct!

Wat te doen met de eikels?

Wanneer je van plan bent om eikels op te ruimen, kun je er voor kiezen om de eikels in de GFT-bak te doen. Maar er zijn ook manieren om de eikels een nuttigere bestemming te geven. Wat je met de eikels kunt doen, vertel ik je hieronder.

Voeding voor dieren

Eikels worden graag gegeten door verschillende dieren. Je kunt ze daarom best op sommige plaatsen in je tuin laten liggen.

Enkele dieren die er dol op zijn, zijn muizen, eekhoorns en zwijnen. Ken je iemand die deze dieren als huisdier heeft? Wellicht dat je de eigenaren er blij mee kunt maken met enkele emmers eikels.

Op marktplaats zijn verschillende adverteerders die om eikels vragen. Bij inlevering van de eikels krijg je ook vaak een kleine vergoeding van ongeveer 0,10 tot 0,50 cent per kilo.

Inleveren bij een boomkweker

Bij sommige boomkwekers kun je eikels inleveren. Van de eikels worden nieuwe eikenbomen gekweekt. Wanneer je de eikels bij de boomkwekerij inlevert, moeten ze meestal zonder bladeren aangeleverd worden.

Eikels giftig

Eikels zijn giftig voor verschillende (huis)dieren. Het gaat voornamelijk om honden, runderen, paarden, schapen en geiten die flink ziek kunnen worden als ze eikels hebben gegeven. Vooral de groene ongerijpte eikels en groene bladeren zijn giftig omdat deze het meeste looizuur bevatten. Voor bruine bladeren en eikels is de giftigheid iets minder. Toch kunnen dieren er alsnog goed ziek van worden.

Dieren zoals eekhoorns en wilde zwijnen kunnen de eikels wel gewoon eten.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

 • Hans schreef:

  Hoi Thijs,mijn ouders (85 jr oud) zijn op zoek naar een blad en eikeltjes ruimer, wat is het beste machine om dit te doen zonder veel inspanning ?

  • Thijs schreef:

   Beste Hans,
   Goede vraag welke machine het meest geschikt is om zonder veel inspanning eikels en blad op te ruimen.
   Voor het verwijderen van blad en eikels op het gazon, zou een gazonveger een oplossing kunnen zijn.
   Voor op de bestrating wellicht een veegmachine. Met beide machines heb ik geen ervaring en durf ik niet met 100% zekerheid te zeggen of ze ook krachtig genoeg zijn om ook eikels op te zuigen.

   Met een krachtige (accu)bladblazer lukt het wellicht om het blad en eikels op een hoopje te blazen. De eikels en blad wat bij elkaar geblazen is, zou opgeschept kunnen worden met een Golden Gark. Ik weet niet of dit te intensief is voor je ouders?

 • Maarten schreef:

  Hoi Thijs, wij hebben erg veel eikels tussen ons grind. Wat is een goede manier om die te scheiden zonder dat we ze een voor een moeten rapen.

  • Thijs schreef:

   Hallo Maarten,

   Heb je het al eens geprobeerd met een krachtige bladblazer? Vaak zijn eikels iets lichter in gewicht dan grind en zou je de eikels mogelijk van het grind af kunnen blazen om ze vervolgens te kunnen verwijderen.

 • Riny Hoekerswever schreef:

  Loopt een een eikel nogmaals uit nadat de uitloper is weggetrokken?

 • >