Eikels opruimen: Met deze twee manieren gaat dit makkelijk en snel!

De herfst is begonnen en dat betekent dat er rondom eikenbomen veel eikels vallen. Misschien dat je er al achter bent gekomen dat deze eikels lastig op te ruimen zijn. De eikels laten liggen is erg nuttig voor verschillende dieren. Maar de eikels laten liggen is niet altijd een optie.

In dit artikel vertel ik je waarom het soms slim is om eikels op te ruimen. Hiernaast geef ik je nog enkele tips hoe je eenvoudig eikels op kunt ruimen.

Eikels opruimen

Waarom eikels opruimen?

Eikels staan erom bekend dat ze na enkele weken kunnen gaan kiemen. Wanneer eikels gaan kiemen, komen ze ook vast in de bodem te zitten. De eikels zijn dan lastig te verwijderen. Wil je de eikels of jonge eikenboompjes verwijderen dan moet je ze vaak plukken of schoffelen. Dit kost veel extra tijd.

Om tijd te besparen en jonge eikenboompjes te voorkomen, kun je de eikels vroegtijdig verwijderen. Wanneer je de eikels laat ontwikkelen als eikenboom, zijn ze na enkele jaren bijna niet meer te verwijderen.

In sommige tuinen zie je eikenbomen (zaailingen) tussen de beplanting groeien. Wil je weer deze zaailingen verwijderen dan ben je vaak te laat. Wanneer je de zaailingen niet meer kunt verwijderen, is renoveren van de border een optie.  Dat wil zeggen dat de beplanting eruit moet en eventueel nieuwe beplanting hiervoor moet worden teruggezet.

Eikels zijn lastig op te ruimen

Eikels staan er ook om bekend dat ze lastig op te ruimen zijn. Voornamelijk als ze op het gras of tussen de beplanting liggen. Als je ze bij elkaar hebt geharkt, moet je ze vaak alsnog oprapen als je ze op wilt ruimen.

Gebruik je een bladblazer waarvan de blaas- of zuigkracht net iets te laag is, dan kom je er ook al snel achter dat de eikels te zwaar zijn om op te zuigen of weg te blazen.

Hoe kan ik eikels opruimen?

Er zijn enkele gereedschappen die het opruimen van eikels een stuk handiger maken. Welke gereedschappen dit zijn, wordt onderstaand duidelijk.

Golden Gark

Heb je al ooit gehoord van de Golden Gark? De Golden Gark is een hark en riek ineen. Je kunt met de Golden Gark harken en hoopjes die je bij elkaar hebt geharkt opscheppen. Het gereedschap is erg handig omdat je nauwelijks hoeft te bukken.

Naast dat je met de Golden Gark blad kunt harken, zijn er nog meer werkzaamheden die je met de Golden Gark kunt doen. Enkele werkzaamheden zijn:

  • Compost verdelen in de tuin
  • Bagger scheppen uit de vijver
  • Hoopjes onkruid zeven, zodat het zand eruit valt.

Wil je weten wat je nog meer met de Golden Gark kunt doen? In het artikel over de Golden Gark vertel ik je hier meer over.

Eikelraper

Een ander handig hulpmiddel is een eikel/notenraper. Deze eikelraper op steel kun je met de ‘kooi’ over het gras rollen. Eikels komen in deze kooi terecht waarna je ze kunt verwijderen. Het voordeel van deze eikelraper is dat je niet hoeft te bukken.

De eikelraper raapt alleen vruchten zoals noten en eikels. Blad neemt de eikelraper niet op. Wil je alleen eikels oprapen dan is een eikelraper een ideaal hulpmiddel.

Vraag je jezelf af of een eikelraper wel werkt? Onderstaande video laat zien dat de eikelraper prima werkt op gras en zand.

Wat te doen met de eikels?

Wanneer je van plan bent om eikels op te ruimen, kun je ervoor kiezen om de eikels in de GFT-bak te doen. Maar er zijn ook manieren om de eikels een nuttigere bestemming te geven. Wat je met de eikels kunt doen, vertel ik je hieronder.

Voeding voor dieren

Eikels worden graag gegeten door verschillende dieren. Je kunt ze daarom best op sommige plaatsen in je tuin laten liggen.

Enkele dieren die er dol op zijn, zijn muizen, eekhoorns en zwijnen. Ken je iemand die deze dieren als huisdier heeft? Wellicht dat je de eigenaren er blij mee kunt maken met enkele emmers eikels.

Op marktplaats zijn verschillende adverteerders die om eikels vragen. Bij inlevering van de eikels krijg je ook vaak een kleine vergoeding van ongeveer 0,10 tot 0,50 cent per kilo.

Inleveren bij een boomkweker

Bij sommige boomkwekers kun je eikels inleveren. Van de eikels worden nieuwe eikenbomen gekweekt. Wanneer je de eikels bij de boomkwekerij inlevert, moeten ze meestal zonder bladeren aangeleverd worden.

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>