Emelten in gazon herkennen en bestrijden

Emelten in gazonHoe kun je emelten in je gazon herkennen en op welke manier kun je ze het beste bestrijden? In dit artikel vertel ik je wat meer over deze plaaginsect die flinke schade aan het gazon kan aanbrengen.

Emelten zijn larven van de langpootmug en zorgen en kunnen voor een enorme overlast zorgen. Heb je flinke hoeveelheid van deze larven in je gazon zitten, dan raad ik je aan om snel actie te ondernemen om te voorkomen dat je gazon verder beschadigd raakt. Hiernaast ziet het schadebeeld die emelten veroorzaken er niet aantrekkelijk uit. De beste manieren om emelten te bestrijden, heb ik voor je op een rijtje gezet.

Hoe herken je emelten in het gazon?

Emelten zijn te herkennen aan grijsbruine kleur en hebben een kokervormig lichaam. Opvallend aan de larve is dat ze niet beschikken over pootjes. Verder is ook lastig te zien aan welke zijde de kop van de larve zit. Qua formaat zijn ze ongeveer 1 tot 4 centimeter groot.

Wanneer je overdag naar je gazon kijkt, zul je ze misschien niet zo snel tegenkomen. Dit heeft alles te maken dat emelten vooral in de nachtelijke uren en tijdens regenachtig weer actief zijn. Emelten leven in de toplaag van het gazon, door met je handen door het gras te gaan, is de kans groter dat je ze tegen komt.

Schadebeeld emelten

Het schadebeeld wat wordt veroorzaakt door emelten is duidelijk te herkennen. Ze veroorzaken kale en bruine plekken in het gazon. In veel gevallen zul je ook merken dat vogels in grote getalen op het gazon aanwezig zijn. Deze zijn opzoek naar de emelten om zichzelf en hun jonge te voeden. Het probleem van de vogels is dat ze het gazon omwoelen. Dit zorgt voor een nog groter schadebeeld aan je gazon.

Eerder schreef ik een artikel over ‘vogels die het gras kapot maken’. In dit artikel wordt duidelijk wat het schadebeeld is als vogels het gazon omwoelen.

Heb ik last van emelten of van engerlingen?

Emelten worden vaak verward met engerlingen. Net als emelten kunnen engerlingen veel schade aan het gazon aanrichten. Een engerling kun je herkennen aan hun geelwitte kleur. Ze hebben een duidelijke kop (oranjebruin) en beschikken over pootjes. Het lichaam van de engerling heeft een vorm van de letter C.

Een goede methode om engerlingen te bestrijden is met behulp van aaltjes. In het artikel ‘engerlingen bestrijden met aaltjes’ vertel ik je hoe je dit het beste kunt doen en welk product hiervoor het beste is.

Hoe kun je emelten bestrijden?

Het bestrijden van aaltjes kan op verschillende manieren. De onderstaande manieren worden veel gebruikt en werken erg goed.

Organifer Leave insects

Een goede manier om emelten in je gazon te behandelen is door gebruik te maken van Organifer Leave insects. Dit product heeft een goede werking op zowel engerlingen als emelten. Het product werkt zowel preventief als curatief. Dus als je emelten dit jaar in je gazon wilt voorkomen, dan zou je dit product al op voorhand kunnen gebruiken.

Het product is een natuurlijk product en zorgt er voor dat emelten de wortels en het grasplantje niet meer aantrekkelijk vinden. Voor een preventieve behandeling is het aan te raden om dit product 3x per jaar toe te passen. Doe dit in de volgende maanden:

  • April / mei
  • Juni / juli
  • September / oktober

Wanneer emelten al schade hebben aangericht, kan er op elk moment worden gestart met de behandeling. Dit doe je door 3 behandelingen toe te passen met een interval van 4 weken. Vervolgens pak je volgend voorjaar de behandeling op volgens bovenstaand schema om emelten preventief te voorkomen.

Het toepassen van Organifer Grass Insects doe je bij voorkeur bij regenachtig weer. In een droge periode kun je beregenen. Aanbrengen doe je doormiddel van spuiten of gieten volgens de onderstaande dosering.

  • Preventief – lichte aantasting / 10 ML / 1 Liter water / 2.5m2
  • Curatief – zware aantasting / 20 ML / 1 Liter water/ 2.5m2

C-Green aaltjes

Een andere manier om de emelten te bestrijden is door het gebruik van aaltjes. Aaltjes zijn natuurlijke vijanden van emelten en gaan na het aanbrengen direct naar ze op zoek. Wanneer de aaltjes de emelten binnen zijn gedrongen, zullen de aaltjes de emelten bacterieel vergiftigen waarna ze na enkele dagen stoppen met eten en sterven.

De aaltjes blijven 6 weken in de bodem aanwezig indien de bodem vochtig blijft en de bodemtemperatuur meer dan 12 graden Celsius bedraagt.

Het voordeel van aaltjes is dat ze geen schade aanrichten aan mens, dier en milieu. Voor een goede werking van de aaltjes is het belangrijk dat je de instructies leest op de verpakking. Het aanbrengen van de aaltjes kan met behulp van een nematodenspuit. Meer informatie over het aanbrengen van deze aaltjes lees je hier.

Emelten chemisch bestrijden

Regelmatig wordt de vraag gesteld of je emelten chemisch kunt bestrijden. Voorheen waren er diverse middelen te koop om emelten chemisch te bestrijden. Sinds enkele jaren mogen chemische bestrijdingsmiddelen niet meer worden verkocht en kun je ze niet meer aankomen in de winkel. Dat is maar goed ook want chemische bestrijdingsmiddelen richten veel schade aan voor het bodemleven in je gazon en tevens is het niet goed voor je gezondheid.

Heb je uit het verleden nog chemische bestrijdingsmiddelen staan, gebruik deze dan niet en gebruik een natuurlijkere manier om van emelten in je gazon af te komen.

Wat is de beste tijd om emelten te bestrijden?

De beste tijd om emelten te bestrijden is in de periode mei t/m juli. Later in het jaar is oktober t/m december een goede tijd om deze plaaginsecten aan te pakken. Vóór je aan de slag gaat met het behandelen van emelten, is het verstandig om eerst de handleiding van het bestrijdingsmiddel door te nemen. Vóór sommige producten is het aan te raden om deze toe passen tijden regenachtig weer of om na het aanbrengen de beregening aan te zetten.

Moet je emelten persé bestrijden?

Heb je veel emelten in het gazon dan is mijn advies om deze te bestrijden. Doe je dit niet dan ga je merken dat de schade aan je gazon steeds maar groter wordt. Vogels woelen het gras steeds verder om en de bruine en kale plekken verplaatsen zich steeds verder over je gazon.

Wanneer je slechts enkele emelten hebt, is het niet persé nodig om te bestrijden. Hier en daar kan er altijd wel een larve aanwezig zijn en de schade zal hierdoor beperkt blijven.

Het aanschaffen van een bestrijdingsmiddel kost misschien enkele tientjes. Maar als je dit gaat vergelijken met het renoveren of het aanleggen van een nieuw gazon, dan vallen deze kosten nog enigszins mee. Mijn advies is om niet te lang te wachten met de bestrijding en vrijwel direct actie te ondernemen.

Waar kun je bestrijdingsmiddelen voor emelten kopen?

Bestrijdingsmiddelen om emelten te kunnen bestrijden zijn in diverse (web)winkels te koop. Bij de onderstaande (web)winkels worden deze met regelmaat verkocht.

Bol.com

Via bol.com zijn er diverse producten te koop die helpen om emelten te bestrijden. Hierbij kun je denken aan korrels, een concentraat die je op kunt lossen met water of aaltjes. Het voordeel van bol.com is dat de keuze enorm is en dat meestal snel kunnen leveren. Bestel je vandaag je bestrijdingsmiddel bij bol.com dan wordt deze meestal de volgende werkdag al bij je thuis bezorgd. Dit zorgt er voor dat je snel aan de slag kunt met bestrijden.

Bekijk het aanbod!

Biogroei

Ga je de emelten het liefst op een natuurlijke manier bestrijden, dan zou je aaltjes kunnen kopen bij Biogroei. Biogroei is één van de bekendste webshops als het gaat om natuurlijk bestrijden van plaaginsecten. Voor emelten hebben ze een bepaald type aaltjes in het assortiment die er voor zorgt dat je binnen enige tijd van het probleem bent verholpen.

Bekijk het assortiment!

Welkoop

Welkoop is een winkel waar ze alles hebben voor tuin en dier. Bij Welkoop zijn er diverse producten verkrijgbaar die helpen tegen het behandelen van emelten in je gazon. Bij Welkoop kun je er voor kiezen om het product in de winkel aan te schaffen, maar je kunt deze ook vooraf in de winkel reserveren, zodat je zeker weet dat het product nog op voorraad is. Een andere optie is het bestrijdingsmiddel bij je thuis te laten bezorgen.

Bekijk het assortiment!

Schade door emelten herstellen

Wanneer emelten schade aan je gazon hebben aangericht, dan is het zaak om dit zo snel mogelijk te herstellen. Vóór je gaat herstellen dan moet je er eerst voor zorgen dat de emelten in je gazon zijn verdwenen.

Het herstellen van de schade doe je in eerste instantie door de kale plekken in te zaaien met herstelgraszaad. Het inzaaien is aan te raden om het gazon sneller te laten herstellen. Bovendien zorg je er door het inzaaien voor dat er minder snel onkruid of wild gras gaat groeien.

Is je gazon zodanig beschadigd dat het opvullen van kale plekken niet de beste oplossing is, dan zou je kunnen overwegen om je gazon opnieuw aan te leggen.

Emelten voorkomen

Wil je voorkomen dat er emelten in je gazon komen, dan heb ik enkele tips die hier voor kunnen zorgen. Eerder vertelde ik je al over het product Organifer Grass Insects concentraat. Dit product is zowel geschikt om emelten preventief als curatief te bestrijden.

Een andere manier om de kans op emelten te beperken, is door het gras kort te maaien. Langpootmuggen leggen hun eieren graag in gras wat langer is. Door het gras met regelmaat te maaien en kort te houden, is de kans groot dat de langpootmuggen een andere locatie uitzoeken om hun eieren te leggen. Dit betekent dat je minder last krijgt van de larven.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>