2

Esdoorn zaailingen: Hoe kun je ze voorkomen en verwijderen?

Last van esdoorn zaailingen in je tuin? Wacht dan niet te lang om deze zaailingen te verwijderen. Zaailingen van enkele jaren oud zijn namelijk lastig te verwijderen en kunnen bovendien in plantvakken gaan overheersen. In het ergste geval kan dit ervoor zorgen dat je het plantvak moet renoveren door de oude beplanting te verwijderen en nieuwe er voor terug te planten.

In dit artikel vertel ik je graag wat meer over esdoorn zaailingen in de tuin. Hoe ontstaan de zaailingen en hoe kun je ze herkennen. Ook geef ik je tips hoe je zaailingen van de esdoorn kunt beperken en hoe je ze het beste kunt verwijderen.

Esdoorn zaailingen

Esdoorn zaailingen herkennen

Niet iedereen weet hoe een esdoorn zaailing eruit ziet, waardoor deze vaak als een ‘gewenste’ plant wordt aangezien. Dit kan later grote gevolgen voor je tuin hebben, wanneer blijkt dat deze esdoorn zaailingen toch niet gewenst zijn. Hier vertel ik je dadelijk meer over!

De esdoorn heb je in verschillende soorten. De meeste voorkomende esdoorn zaailingen zijn van de gewone esdoorn, Noorse esdoorn en veldesdoorn.

Gewone esdoorn

De gewone esdoorn kun je herkennen aan gezaagde bladranden en een bladsteel die rood kan kleuren. In de kiemfase lijkt het blad nog niet helemaal zoals we die gewend zijn van de esdoorn. Naar mate de plant gaat groeien, komen de uiterlijke kenmerken van een esdoorn naar voren. De gewone esdoorn kun je ook herkennen aan het handvormig blad (met 5 punten).

Noorse esdoorn

De Noorse esdoorn lijkt veel op het blad van een plataan. Toch is het geen familie. Het blad bij een gewone esdoorn is gezaagd, bij een Noorse esdoorn is deze puntig getand.

Veldesdoorn

De veldesdoorn heeft gelobde bladranden en lijkt hierdoor niet echt op de gewone esdoorn en Noorse esdoorn. Het blad is vaak ook wat kleiner.

Ontstaan van zaailingen

Hoe ontstaan de zaailingen van de esdoorn? Je hebt vast wel eens esdoorn zaden door de lucht zien dwarrelen. Soms worden ze ook wel ‘helikoptertjes’ genoemd, omdat ze zich door de wind voortbewegen door de lucht. Ze kunnen hierdoor flinke afstanden afleggen, waardoor ze ook in jouw tuin terecht kunnen komen.

Esdoornzaden beginnen na enkele weken te kiemen als de temperatuur en vochtgehalte voldoende zijn. De zaden wortelen zich in de grond, waarna deze ook bovengronds beginnen te groeien.

Zaailingen voorkomen

Misschien vraag je jezelf af hoe je zaailingen van de esdoorn kunt voorkomen. Zoals je net hebt kunnen lezen, ontstaan de zaailingen uit zaden van de esdoorn. Om de zaailingen te voorkomen, kun je ervoor zorgen dat de zaden niet gaan kiemen.

Het ontkiemen van de esdoorn zaden kun je voorkomen door de zaden op tijd te verwijderen. Doe dit binnen enkele weken wanneer de zaden van de boom zijn gevallen. De meeste zaden zitten dan vast geworteld in de grond, waardoor je ze eenvoudig kunt verwijderen.

Een Gardena bladblazer met zuigcombinatie is hierbij een handig hulp middel. Ook met een Golden Gark zijn de zaden makkelijk te verwijderen. Wil je weten waar je de Golden Gark nog meer voor kunt gebruiken? Lees dan het artikel over de Golden Gark.

Zaailingen verwijderen

Wanneer de zaden van de esdoorn zijn geworteld in de grond, gaat het verwijderen een stuk lastiger. Je moet ze gaan verwijderen op een andere manier. Dit kan op de volgende manieren

  • Handmatig plukken
  • Schoffelen
  • Met een schop uitsteken

Begin hier op tijd mee, zodat de zaailingen eenvoudig te verwijderen zijn. Tijdens het verwijderen is het belangrijk dat je ook de wortels verwijderd.

Sommige mensen knippen de zaailingen net boven de grond af. Dit is een makkelijke en snelle oplossing om even van de zaailingen af te zijn. Maar wanneer de wortel nog in de grond zit, groeit deze gewoon weer terug met vaak meedere takken. Ondergronds blijft de wortel zich ontwikkelen dus het wordt steeds lastig om de zaailingen definitief te verwijderen.

Zaailingen van ongeveer 1 jaar oud zijn nog makkelijk te verwijderen. Wanneer de zaailingen 2 jaar of ouder zijn, wordt dit een ander verhaal. Handmatig krijg je de zaailingen er vaak niet meer uitgetrokken. Bij het verwijderen van deze zaailingen, moet er ander gereedschap aan de pas komen. Vaak wordt hiervoor een steekschop gebruikt. Deze is scherp waardoor je de zaailingen er eenvoudig uit kunt steken. Wanneer er veel zaailingen staan is dit een flinke klus.

Het kan ook zijn dat de zaailingen tussen je beplanting gaat groeien. Wanneer er veel zaailingen tussen de beplanting staan, kunnen de zaailingen gaan overheersen. De kwaliteit van de beplanting gaat achteruit, waardoor het verwijderen van de beplanting vaak de beste oplossing is om van de zaailingen af te komen.

Gevaarlijk voor paarden

Wist je dat zaailingen van de esdoorn gevaarlijk zijn voor paarden. Paarden kunnen bij het eten van de zaailingen vergiftigd worden waardoor ze een spierziekte kunnen oplopen. Paarden die hierdoor getroffen zijn, herken je aan een verkrampte houding. Ze kunnen ook plat liggen in de wei en het erg benauwd hebben.

Voor je paarden de wei in laat, controleer dan eerst op zaailingen van de esdoorn. Verder is het verstandig om geen esdoorns in de buurt aan te planten. Staan er esdoorns in de buurt dan kun je overwegen om deze te verwijderen en wellicht te vervangen voor een andere boom.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

  • Tamara Melissen schreef:

    zaaiingen met een rood blad welke esdoorn is dat?

  • >