Forsythia: bloeitijd, soorten en waarmee combineren?

Welke Forsythia soorten zijn er en wat is de bloeitijd van deze plant? Na het lezen van dit artikel wordt dit jou allemaal duidelijk.

Terwijl de meeste planten nog in de ´windmodus´ zijn of net beginnen te ‘ontwaken’ uit de winter, staat de Forsythia al in bloei. De bloeiwijze van de Forsythia geeft je al meteen een voorjaarsgevoel ook al is het misschien nog winter. De plant brengt met zijn felle bloei veel kleur in je tuin.

De Forsythia heb je in verschillende soorten / variëteiten. Ben je nog op zoek naar een Forsythia? In dit artikel beschrijf ik de verschillende soorten, zodat jij de juiste keuze kan maken voor jouw tuin!

Fosythia bloeitijd

Over de Forsythia

De Forsythia, ook wel bekend als Chinees klokje, is een heester welke op alle grondsoorten prima groeit. Het liefst staat hij enkele uren in de zon en daarom is zijn favoriete standplaats een zonnige of halfschaduwrijke standplaats.

De plant is bladverliezend wat wil zeggen dat de plant in de herfst en winter zijn bladeren verliest. Het bijzondere aan deze plant is dat de bloeit plaatsvindt wanneer er nog geen bladeren aan de takken zitten. Hierdoor valt de bloei van de Forsythia zeker goed op!

De takken van de Forsythia zijn vrij uitzonderlijk. Op de takken zitten kleine lenticellen waaraan je de Forsythia zonder blad en bloemen makkelijk aan kunt herkennen.

De Forsythia is een plant die wel wat ruimte nodig heeft om te groeien. Zo kan de plant 2 tot 3 meter hoog en breed worden.

Bloeitijd Forsythia

Wanneer de tuin langzaam ontwaakt uit de winter, staat de Forsythia al in bloei. Het is niet zomaar een bloei maar een rijke bloei met erg veel gele bloemetjes.

Afhankelijk van de temperaturen is de bloeiperiode van de Forsythia februari t/m april. In een warme winter kan de Forsythia al in januari bloeien.

De Forsythia bloeit op eenjarig hout. Bij het snoeien is het daarom belangrijk dat je het eenjarig hout niet volledig wegsnoeit. Dit kan er voor zorgen dat de plant niet of nauwelijks bloeit. Snoei je Forsythia daarom in mei wanneer de bloemen zijn uitgebloeid.

De bloemetjes van de Forsythia zijn stervormig en fel geel van kleur. Vanwege de bruine takken van de Forsythia geeft dit een mooi contrast.

Bestel een Forsythia

Forsythia soorten

Er zijn enkele variëteiten Forsythia’s. Ze lijken allemaal erg veel op elkaar maar hebben toch wat kleine verschillen. De meeste heesters maken vertrakkingen net boven de grond. Sinds enkele jaren is er ook een Forsythia op stam verkrijgbaar.

Forsythia intermedia ‘Spectabilis’

De meest verkochte en bekendste variëteit is de Forsythia intermedia ‘Spectabilis’. De sierheester kan ongeveer 2,50 meter hoog worden en bloeit met felgele bloemetjes. Het blad is ovaal en groen van kleur en heeft een gezaagd randje.

Forsythia intermedia ‘Weekend’

De Forsythia intermedia ‘Weekend’ wordt iets lager dan de bovengenoemde Forsythia. De Forsythia bereikt een hoogte van ongeveer 1,75 meter. Net als alle andere Forsythia’s bloeit deze soort met felgele stervormige bloemetjes.

De Forsythia intermedia weekend heeft een voorkeur voor wat drogere gronden.

Forsythia intermedia ‘Goldrush’

De Forsythia intermedia ‘Goldrush is een nieuwe soort en heeft een opgaande en compactere vorm. De hoogte varieert van 1,75 tot 2 meter.

De bloei en groeiwijze is hetzelfde als bij de andere Forsythia soorten.

Forsythia intermedia ‘Lynwood’

De Forsythia intermedia ‘ Lynwood’ is een vrij bossige Forsythia welke ook wel eens wordt toegepast als haag. In februari t/m april staat deze plant net als alle andere Forsythia soorten volop in bloei. De hoogte die de plant bereikt is ongeveer 2,75 meter.

Forsythia op stam

Een Forsythia op stam is een ideale heesters als je onder de Forsythia nog wat lage vaste planten of bodembedekkers aan wilt planten. Een Forsythia op stam heeft dezelfde kenmerken als bovengenoemde soorten. Alleen de groeiwijze is wat anders.

Een Forsythia op stam heb je op een hoogte van 60 centimeter. Ben je van plan om onder de Forsythia op stam beplanting aan te brengen, zorg er dan voor dat deze niet veel hoger wordt dan 40 centimeter. De Forsythia op stam komt dan iets beter tot uiting.

Als beplanting in pot is een Forsythia op stam ook ideaal. Zorg er dan wel voor dat je de plant voldoende water geeft. Jaarlijks snoeien is ook aan te raden om de plant compact te houden.

Bestel een Forsythia

Combineren

De Forsythia is een heester welke zich goed laat combineren met andere planten. Onderstaand enkele planten die zich goed laten combineren met de Forsythia.

Prunus laurocerasus – Laurier

Een laurier valt goed te combineren met een Forsythia. Dit komt voornamelijk doordat de laurier wintergroen is. De gele bloemen van de Forsythia met een laurier op de achtergrond, zorgen voor veel kleur in je tuin.

Voor een Forsythia op stam is de Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ geschikt als onder beplanting.

Cytisus preacox – Brem

Cytisus preacox bloeit in dezelfde kleur als de Forsythia. De brem bloeit rond april-mei en neemt hiermee de bloei van de Forsythia over als deze uitgebloeid raakt. De brem heeft grijsgroene bladeren.

Viburnum tinus ‘Eve Prince’

De Viburnum tinus ‘Eve Prince’ is plant waar je in de winter veel plezier aan beleefd. In de periode december t/m maart kom deze heester in bloei en bloeit met witte bloemen. Wat later dan de Viburnum tinus komt ook de Forsythia in bloei. Dit zorgt voor een grote bloemenzee in je tuin en dat al in de winter!

De Viburnum tinus heb je ook op stam. Het combineren met een Forsythia op stam en een Viburnum tinus op stam geeft een mooi gezicht. In het artikel over de ‘Viburnum tinus op stam’ vind je meer informatie over deze plant.

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>