Frambozen opbinden: Dit zijn de beste steunen!

Frambozen opbindenGaan je frambozenstruiken in de tuin hangen en ben je op zoek naar een manier om je frambozen op te binden? In dit artikel vertel ik je waarom het verstandig is om frambozen op te binden en op welke manieren je dit kunt doen. Door frambozenplanten te begeleiden tijdens de groei, voorkom je dat de plant gaat hangen en dat de oogst verloren gaat. Zo kun jij in zomermaanden of in de herfst heerlijk genieten van je eigen frambozen!

Waarom frambozen opbinden?

In een tuin met eetbare vruchten mogen frambozenstruiken niet ontbreken. Frambozen zijn heerlijke vruchten om te eten en je kunt er eventueel heerlijke gerechten mee maken.

Het probleem bij veel frambozenstruiken is dat ze slappe takken hebben. Wanneer een frambozenstruik veel frambozen krijgt, is het probleem dat de takken door het gewicht gaan hangen. Je struik ziet er minder mooi uit en takken kunnen zelfs breken.

Een ander nadeel is dat takken met frambozen op de grond kunnen komen. De vruchten worden hierdoor eerder aangetast door insecten en de oogst gaat sneller verloren omdat de frambozen eerder gaan rotten. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

Hoe frambozen opbinden?

Het opbinden van frambozen kan door een scherm te bouwen waar je de frambozenstruiken aan kunt geleiden. Het beste kun je hiervoor de frambozen aanplanten in een rij. Een scherm kun je maken door stevige steunpalen te bevestigen in de grond. Dit kunnen steunpalen van hout of van metaal zijn.

Het voordeel van metaal is dat het een lange levensduur heeft. Veel houten palen gaan op den duur rotten waardoor ze niet meer stevig zijn.

De steunpalen kun je het beste enkele meters uit elkaar zetten. Ongeveer 4 tot 5 meter is meestal voldoende. Vervolgens span je aan de palen draad. Deze flexibele draad en staaldraad zijn hier bijvoorbeeld voor geschikt.

Afhankelijk van de hoogte van de frambozen worden meestal 2 tot 4 draden gespannen. Belangrijk bij het spannen van de draden is dat je ze strak spant. Dit zorgt er voor dat je de frambozen stevig kunt aanbinden. De draden span je ongeveer 30 tot 60 centimeter uit elkaar. De eerste draad hang je minimaal 30 centimeter boven de grond.

Het aanbinden van de takken aan de spandraden kan met bindraad. Ik raad je aan om hiervoor bindraad met een rattenstaartsluiting te gebruiken. Het voordeel van een rattenstaart sluiting is dat je deze meerdere kunt hergebruiken. Zo kun je er meerdere jaren mee doen.

Welke palen zijn geschikt?

Om frambozen op te kunnen binden, is het belangrijk dat je stevige palen gebruikt met een minimale hoogte van 150 centimeter. Waar je ook rekening mee moet houden, is dat de palen moeten beschikken over ooghaken. Hiermee kun je de draden bevestigen, zodat je ze stevig kunt spannen.

Metalen steunpalen

Een plantensteun voor frambozen die veel wordt verkocht is de metalen plantensteun van Barrington. Deze plantsteun is gemaakt van metaal en erg stevig. De plantensteunen van Barrington zijn erg sierlijk en brengen wat extra belevingswaarde in de tuin.

Wanneer je een set bestelt krijg je 3 palen geleverd. Deze palen hebben een hoogte van 170 centimeter en zijn voorzien van 4 ogen met een tussenruimte van 30 centimeter. De palen hebben een roestige afwerking als je ze krijgt geleverd of verkleuren na het plaatsen in een roestvormige kleur.

Boompalen

Gebruik je liever geen metaal maar hout? In dit geval zou je boompalen kunnen gebruiken. Het voordeel van boompalen is dat het stevige palen zijn. Nadeel is dat ze vaak na 2 á 3 jaar kunnen gaan rotten waardoor ze een korte levensduur hebben.

Wanneer je boompalen wilt gebruiken om je frambozen te leiden dan moet je hier zelf nog wel ogen in maken om de draden te kunnen spannen. Zonder oogen gaan de spandraden zakken waardoor ze weinig steun bieden.

Bamboestokken

Ik raad je af om bamboestokken te gebruiken. Bamboestokken zijn te dun en niet stevig genoeg. Bovendien moet je ook ogen kunnen bevestigen en dat is bij bamboestokken meestal niet mogelijk.

Welke frambozen aanplanten in de tuin?

Ben je nog op zoek naar frambozenstruiken om aan te planten in je tuin? De onderstaande soorten zijn geschikt om aan te planten:

  • Rubus ideaus ‘Fallgold’
  • Rubus ideaus ‘Autumn Bliss’
  • Rubus Ideaus ‘Heritage’
  • Rubus Ideaus Malling Promise’
  • Rubus ideaus ‘Schonemann’
Bekijk het aanbod op Tuinplant.nl
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>