Gaatje in tuinslang: Repareren of een nieuwe kopen?

Zit er in een gaatje in jouw tuinslang en vraag je jezelf af wat je hier mee moet? In veel gevallen is het mogelijk om het gaatje in je tuinslang te repareren! Hierdoor is een nieuwe tuinslang kopen niet altijd noodzakelijk.

In dit artikel leggen we je uit hoe je een gaatje in de tuinslang kunt repareren. Ben je misschien toch toe aan een nieuwe tuinslang dan zou je kunnen kiezen voor de bekende klassieke tuinslang of de flexibele tuinslang die tegenwoordig steeds vaker wordt gebruikt.

Gaatje in tuinslang

Gaatje in tuinslang repareren

Je rolt je tuinslang uit en koppelt deze aan de kraan. Vervolgens zet je de kraan open en uit de tuinslang spuit een straaltje water. Is dit probleem herkenbaar? Dan is het verstandig om dit gaatje te repareren. Dit voorkomt dat er water wordt verspilt of dat er in je tuin een plas water blijft staan.

Maar hoe repareer je nu zo’n gat of gaatje in een tuinslang?

Klein gaatje repareren

  1. Ten eerste zoek je het de lek in de tuinslang op. In veel gevallen is dit direct duidelijk als je water door de tuinslang laat lopen.
  2. Vervolgens pak je een schuurpapiertje en schuur je lichtjes rondom het gaatje.
  3. Pak nu een fietsenbandreparatiesetje en breng het lijm wat in dit setje zit aan rondom het gaatje
  4. Vervolgens pak je een stukje rubber uit het setje en knip je deze indien nodig op maat. Knip dit niet te klein! Plak vervolgens het stukje rubber op het gaatje met lijm.
  5. Wacht 20 tot 30 minuten voor je de tuinslang weer gaat gebruiken.

Reparatiesetje nodig?

Bestel een reparatiesetje (vanaf 7 euro)

Grote gat/scheur repareren

Zit er een groot gat in de tuinslang dan heeft het repareren, zoals hier bovenstaand aangegeven niet altijd veel zin. Grote scheuren kun je het beste op de onderstaande manier repareren.

  1. Het beste kun je het gedeelte waarin het gat zit weg knippen. Je tuinslang is nu in twee stukken verdeeld.
  2. Deze twee stukken kun je weer aan elkaar koppelen met behulp van deze reparatiekoppeling.

Nieuwe tuinslang kopen

Wanneer je tuinslang niet meer wilt repareren en liever een nieuwe tuinslang te koopt, kun je kiezen uit een klassieke tuinslang of een flexibele tuinslang. Onderstaand lichten we beide tuinslangen aan je toe. 

Klassieke tuinslang

De meeste bekende tuinslang is de klassieke tuinslang. De meeste klassieke tuinslangen zijn vrij sterk en kunnen wel tegen een stootje.

Het nadeel van de klassieke tuinslang is dat deze veel plek in beslag kan nemen. In de tuin ligt deze vaak in de weg, waardoor het oprollen van de tuinslang noodzakelijk is. In het artikel ‘tuinslang oprollen’ geven we je een aantal tips hoe je dit het beste kunt doen.

Klassieke tuinslangen heb je in allerlei lengtes. Vaak worden deze al geleverd in een slangenbox of op een haspel. Dit is erg handig want zo bespaar je veel ruimte en berg je de tuinslang makkelijk op.

Tuinslang kopen? Bekijk het aanbod!

Flexibele tuinslang

Steeds meer mensen kiezen er voor om een flexibele tuinslang te gebruiken. De voornaamste reden om een flexibele tuinslang te gebruiken, is dat deze tuinslang weinig plek in beslag neemt in vergelijking met een klassieke tuinslang.

Een flexibele tuinslang zet zich uit wanneer deze zich met water vult. Wanneer je de waterkraan dichtdraait en het water uit de slang of sproeikop laat lopen, krimpt de flexibele tuinslang. Vervolgens kun je deze weer handig opbergen in je garage of misschien wel op het terras laten liggen zonder dat deze in de weg ligt.

Een flexibele tuinslang is verkrijgbaar in verschillende maten. Enkele veel voorkomende maten zijn, 10, 15 en 20 meter. Deze maat bereikt de flexibele tuinslang pas als deze zich uitzet.

Waar moet je opletten als je een flexibele tuinslang koopt?

  • De lengte
  • koppelstukken en sproeikop
Flexibele tuinslang kopen? Bekijk het aanbod!
Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>