Gaten in bladeren Hosta: Oorzaken en oplossingen!

Gaten in bladeren hostaGaten in de bladeren van een Hosta is een veel voorkomend probleem in het voorjaar en in de zomer. De oorzaken van deze gaten kunnen diverse redenen hebben, waar ik je in dit artikel wat meer over ga vertellen. Bovendien heb ik nog enkele tips hoe je er voor kan zorgen dat er geen nieuwe gaten meer in de bladeren van je Hosta komen.

Door de oorzaak aan te pakken, voorkom je dat er nog meer gaten in het blad van je Hosta komt en dat de sierwaarde van de Hosta dit jaar volledig verloren gaat. Wil je nog kunnen genieten van je prachtige Hosta’s dan is het tijd om de oorzaak van het probleem aan te pakken. Hoe je dit het beste kunt doen, vertel ik je in dit artikel!

Oorzaken gaten bladeren Hosta

Onderstaand licht ik de meeste voorkomende redenen toe waarom er gaten in bladeren van de Hosta ontstaan.

Slakkenvraat

De meeste voorkomende redenen waarom er gaten in de bladeren van een Hosta ontstaan is vanwege slakkenvraat. Hosta’s zijn namelijk erg in trek bij slakken. Wanneer je eenmaal slakken in je tuin hebt, weten ze je Hosta snel te vinden en zullen ze in het blad gaten vreten.

Slakkenvraat kun je herkennen aan de gaten midden in het blad. Het is zo dat slakken niet altijd aan de randen van de bladeren gaten maken, wat bij veel andere vraatschades wel het geval is.

Twijfel je of de schade door een slak wordt veroorzaakt? Bij verse schade kun je meestal nog een slakkenspoor op het blad herkennen. Verder kun je eens goed naar je Hosta kijken. Mogelijk zitten er nog slakken op of onder de bladeren.

Eerder schreven we een artikel over ‘Slakken bestrijden in Hosta’s’ waarin ik je informatie geef over wat je tegen slakkenvraat kunt doen en wat je juist niet moet doen.

Hagelschade

Een andere oorzaak waarom er gaten in de bladeren van je Hosta aanwezig zijn, is door hagelschade. Heeft jouw tuin de afgelopen periode te maken gehad met een hevige hagelbui dan kan dit één van de redenen zijn waarom er gaten in de bladeren zitten.

Vooral jonge planten en jonge bladeren zijn gevoelig voor hagelschade. De bladeren zijn (nog) vrij dun waardoor er gaten ontstaan wanneer hier met kracht hagelstenen op vallen.

Hoe oplossen?

Er zijn verschillende manieren om de bovenstaande twee problemen op te lossen. We laten je eerst zien hoe je het slakkenprobleem op kunt lossen. Daarna geef ik je enkele tips hoe je er voor kunt zorgen hoe je hagelschade aan je Hosta’s kunt voorkomen.

No-slug

Om van slakkenvraat in je Hosta af te komen, kun je aan de slag gaan met het handmatig verwijderen van slakken. Helaas is dit meestal onbegonnen werk, want als je eenmaal een slakkenplaag in je tuin hebt dan gaat het als snel om honderden slakken.

Een milieuvriendelijke manier om van slakken in je Hosta af te komen is door aaltjes in te zetten. Aaltjes zijn natuurlijke vijanden van slakken. Deze kun je aanbrengen in je tuin waarna de aaltjes uit zichzelf op zoek gaan naar slakken. Vervolgens dringen ze een slak binnen. De slak stopt met eten en zal binnen enkele dagen sterven.

De aaltjes die de slak zijn binnengedrongen keren na ontbinding van de slak weer terug in de bodem waarna ze op zoek gaan naar nieuwe slakken.

Naast het bestrijden van slakkenoverlast kun je de aaltjes ook preventief inzetten om te voorkomen dat de slakken je Hosta aan gaan vreten. Dit kan bijvoorbeeld erg nuttig zijn als je de voorgaande jaren veel last hebt gehad van slakken in je tuin.

Een reden waarom ik je aaltjes aanbeveel, is omdat deze niet schadelijk zijn voor huisdieren en kinderen. Bij veel slakkenkorrels is dit wel het geval waardoor No-slug een goede oplossing is. Het product werkt zowel tegen naaktslakken als huisjesslakken.

Wil je aan de slag gaan met het bestrijden van slakken met behulp van No-slug? Doe dit dan in de periode maart t/m oktober. Het middel werkt het beste bij bodemtemperaturen boven de 6 graden Celsius.

Als tip wil ik je meegeven om ook nog eens eind augustus t/m eind september te behandelen. De slakken die dan zijn gedood zullen geen eitjes meer leggen, waardoor de overlast van slakken in het voorjaar vaak minder is.

Gaten in bladeren hosta

Bestel direct No-slug!

Beschermen tegen hagelschade

Er zijn verschillende manieren om er voor te zorgen dat hagel geen schade oplevert aan je Hosta’s en andere planten. Heb je Hosta’s in een pot staan dan zou je ze tijdelijk binnen in een garage of onder de overkapping kunnen zetten wanneer er hagel wordt verwacht.

De meeste Hosta’s staan in de volle grond waardoor het niet mogelijk is om de planten binnen te zetten. Een goed alternatief om Hosta’s in de volle grond te beschermen, is het plaatsen van klimaatdoek. Het doek vangt de hagelstenen op waardoor ze de bladeren niet kunnen aantasten.

Bestel direct klimaatdoek!

Welke Hosta soorten zijn gevoelig voor bladeren?

De gaten in Hosta’s ontstaan vooral bij Hosta’s die kort geleden zijn aangeplant of soorten die dunne bladeren hebben. Er zijn Hosta variëteiten die bestaan uit dikke bladeren. Deze Hosta soorten worden minder snel aangevreten door slakken en hagel veroorzaakt minder snel schade aan deze planten.

Herstellen de gaten in de bladeren weer?

Wanneer er eenmaal gaten in de bladeren zitten, herstellen deze in het betreffende seizoen meestal niet meer. Bij een Hosta heb je één geluk en dat is dat de bladeren in het najaar afsterven. In het voorjaar loopt de plant weer opnieuw uit met frisgroene bladeren, waardoor je weer van een prachtige plant kunt genieten.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>