Het gazon bemesten in de zomer? Lees hier alles over!

Gazon bemesten zomerWelke gazonmest kun je het beste in de zomer aanbrengen op je gazon en waar moet je tijdens het aanbrengen rekening mee houden? In dit artikel vertel ik je alles over het bemesten van je gazon tijdens de zomermaanden.

Het bemesten van het gazon in de zomermaanden is iets wat niet altijd worden gedaan. Veel mensen gaan er vanuit dat ze alleen in het voorjaar het gazon hoeven te bemesten. Dit is echter niet voldoende omdat gazonmest afhankelijk van het type mest tot maximaal 100 dagen werkt.

Na het lezen van dit artikel kun je direct aan de slag om je gazon te bemesten.

Wat zijn de voordelen van het gazon bemesten?

Het bemesten van een gazon heeft veel voordelen. Eén van de belangrijkste voordelen van het bemesten is dat je het gazon sterker maakt. Het gazon herstelt beter na betreding en is minder gevoelig voor ziekten en plagen.

Hiernaast zorgt het bemesten voor een frisgroene kleur van de grasmat en een betere ontwikkeling van het grasplantje. In droge zomers krijgen we vaak te maken met verkleuring van het gras. Door je gazon te bemesten is je gazon beter bestand tegen droogte en verkleurt het gras minder snel. Toch moet je jouw gazon natuurlijk wel voldoende water geven tijdens een droge periode.

Bemesting zorgt er ook voor dat het gras beter gaat groeien, waardoor er minder onkruid en mos in je gazon komt.

In het najaar is het verstandig om het gazon te bemesten met een speciale najaarsmeststof. Deze meststof zorgt er voor dat het gazon beter tegen de kou, vorst en sneeuw kan en sneller herstelt.

Is het gazon bemesten in de zomer nodig?

Regelmatig krijg ik de vraag of het bemesten in de zomer nodig is. Het bemesten in de zomer is nodig omdat meststof maar voor een bepaald aantal dagen werkt. Zo werkt kunstmest meestal maar 5 tot 6 weken en moet je het aanbrengen meerdere keren per jaar herhalen. Gebruik je een organische meststof dan werkt deze ongeveer 100 dagen.

Mijn advies is om voor het gazon organische meststof te gebruiken. Waarom je dit het beste kunt gebruiken, vertel ik je later in dit artikel. Wanneer je in maart/april de eerste bemesting met organische mest aanbrengt, kun je de tweede ronde ongeveer rond juni/juli geven.

Het gazon bemesten wanneer de zon schijnt

Kun je een gazon bemesten als de zon schijnt? Wanneer je kunstmest gebruikt is mijn advies om dit niet tijdens zonnige dagen aan te brengen. De kans dat het gazon hierdoor verbrand is aanwezig. Breng kunstmest aan op een regenachtige dag of in de avonduren waarna je direct de beregening aanzet.

Gebruik je een organische meststof dan is er nauwelijks kans op verbranding. Wel is het verstandig om deze meststof aan te brengen op een regenachtige dag of om de beregening aan te zetten na het aanbrengen. De meststof veroorzaakt dan minder geurhinder en kan direct in de bodem trekken.

Kunstmest of organische gazonmest

Twijfel je of je kunstmest of organische mest aan moet brengen? Eerder gaf ik aan dat een organische meststof mijn voorkeur heeft. Dit heeft enkele redenen.

Beter voor het milieu

Het gebruik van organische meststof is een stuk beter voor het milieu dan kunstmest. Organische meststof is 100% natuurlijk en heeft een beter effect op het bodemleven dan kunstmest.

Werkt geleidelijk

Een ander voordeel is dat organische meststof geleidelijk werkt. Bij het gebruik van kunstmest is dit een ander verhaal. Wanneer je kunstmest aanbrengt geeft dit ongeveer na een week een explosieve groei van het gras. Je moet het gras vaker maaien omdat het erg hard groeit. Bij het gebruik van organische mest heb je de explosieve groei niet en hoef je niet frequenter te maaien.

Langdurige werking

In vergelijking met kunstmest heeft een organische meststof een langdurige werking. Kunstmest werkt ongeveer 6 weken wat neer komt op ongeveer 42 dagen. Organische meststof werkt ongeveer 100 dagen. Je hoeft het gazon dus minder vaak te bemesten.

Welke gazonmest kun je het beste in de zomer toepassen?

De meststof die ik altijd gebruik bij het bemesten van het gazon in het voorjaar en zomer is DCM Vital Green. Deze meststof is een organische meststof die zorgt voor een betere groei van het gras. De meststof is voorzien van magnesium en ijzer wat zorgt voor een diepgroene kleur van het gras. De meststof werkt ongeveer 100 dagen.

Deze meststof wordt vaak gebruikt in particuliere tuinen maar wordt ook wel eens gebruikt voor sportvelden en openbaar groen. Het toepassen van deze meststof kan in de maanden februari t/m september.

Bij het aanbrengen van deze meststof moet je ongeveer een dosering van 0,3 t/m 0,5 kg per 10 vierkante meter aan houden.

De Vital Green meststof staat bekent om zijn kleine korrels. De meststof is hierdoor makkelijker te verdelen over het gazon in vergelijking tot grote korrels. Doordat het verdelen van de meststof beter gaat, is het makkelijker om deze gelijkmatig te verdelen over het gazon.

DCM Vital Green is in de volgende verpakkingen verkrijgbaar:

  • 3 kg
  • 10 kg
  • 20 kg

Kun je gazonmest voor in de zomer ook gebruiken in het najaar?

Ik raad je aan om in het najaar een andere gazonmest te gebruiken dan dat je in het voorjaar of zomer gebruikt. De meststof voor in het voorjaar of zomer is voornamelijk bedoeld om een sterke, goed groeiende en groene grasmat te ontwikkelen.

In het najaar kun je het gazon met behulp van bemesting klaarmaken voor de winter. Dit kun je doen door een speciale najaarsmeststof aan te brengen. Het gazon gaat hierdoor sterker de winter in en zal minder snel geel verkleuren. In het artikel ‘beste gazonmest voor het najaar’ wordt duidelijke welke meststof je het beste in het najaar kunt toepassen.

Hoe gazonmest aanbrengen?

Gazonmest kun je prima met de hand aanbrengen. Belangrijk is dat je dit wel gelijkmatig doet anders zie je kleurverschillen in het gazon. Het met de hand strooien van mest is niet voor iedereen even makkelijk. In dit geval kun je het beste gebruik maken van een strooiwagen. In het artikel ‘gazon bemesten met een strooiwagen’ wordt duidelijk welke strooiwagens hiervoor geschikt zijn.

Naast het strooien van gazonmest kun je met de strooiwagen ook graszaad en gazonkalk aanbrengen op je gazon.

Wanneer maaien na het bemesten?

Wanneer je bemesting hebt aangebracht, is het verstandig om de eerste week na het aanbrengen niet te maaien. Het maaien kan er voor zorgen dat de mestkorrels worden opgezogen of worden verplaatst waardoor je met het bemesten niet het optimale effect bereikt.

Blijft het een week droog, geef het gazon dan regelmatig water. Dit zorgt er voor dat de mestkorrels worden opgenomen in de bodem.

Bemesten tijdens hittegolf

Wanneer er in de zomer een hittegolf is, raad ik je aan om even te wachten met bemesten. De kans op verbranding van de grasmat en/of wortels is dan minder groot. Eventueel kun je er voor kiezen om in de avond te bemesten als het wat koeler is.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>