Gehoornde klaverzuring bestrijden: Dit zijn de manieren

Ben je op zoek naar een oplossing om gehoornde klaverzuring te bestrijden? In dit artikel geven wij je de beste oplossingen.

Gehoornde klaverzuring is veel voorkomende onkruid in de tuin. Misschien ben je er al achter gekomen dat het onkruid lastig te verwijderen is. Wanneer je het onkruid met de hand wil wegplukken, merk je al snel dat dit niet of nauwelijks gaat.

Het onkruid staat erom bekend dat het zich snel kan vermeerderen door springend zaad. De gehoornde klaverzuring wordt niet voor niets ook wel springklaver genoemd.

Gehoornde klaverzuring bestrijden

Gehoornde klaverzuring herkennen

De gehoornde klaverzuring lijkt wel een beetje op de klavers die je in het gras tegenkomt. Toch is de gehoornde klaverzuring een heel ander soort onkruid. Het blad van de gehoornde klaverzuring kun je herkennen aan de rode tot bruine kleur.

In de periode mei t/m oktober bloeit de gehoornde klaverzuring met gele bloemetjes. Deze bloemetjes staan erom bekend dat ze alleen bij daglicht geopend zijn.

Het liefst groeit de gehoornde klaverzuring op wat vochtigere plekken die wat warmer zijn. Ze kunnen voorkomen in het gras, borders en op de verharding. In bloempotten waar het vochtig en warm is, groeien ze ook erg graag.

Waarom is behandelen belangrijk?

De gehoornde klaverzuring is een snelle verspreider, doordat het zaad weg kan  springen. Raak een gehoornde klaverzuring maar eens aan en je zult merken dat het zaad wegspringt. Grote kans dat dit weer voor nieuwe plantjes zorgt.

Voor de meeste mensen is de gehoornde klaverzuring een ongewenste soort in de tuin, omdat het lastig te verwijderen is. Het gazon, verharding of border kan binnen enkele weken vol staan met dit onkruid.

Wanneer je dit niet wilt, is het nodig om de gehoornde klaverzuring te behandelen. Dit kun je zelf doen op allerlei manieren. Zo is het mogelijk om bestrijdingsmiddelen te gebruiken of juist voor een milieuvriendelijke oplossing te kiezen. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is minder goed voor het milieu en kan het bodemleven en het grondwater aantasten.

Bestrijden van gehoornde klaverzuring

Onderstaand vertellen wij jou, hoe je de gehoornde klaverzuring kunt behandelen in het gras, verharding en in de borders. Belangrijk bij het bestrijden van de gehoornde klaverzuring is dat je niet te lang moet wachten. Behandel de gehoornde klaverzuring vóór dat het zaad gevormd is. Hier heb je de rest van het jaar veel plezier van!

Behandelen in het gazon

Gehoornde klaverzuring in het gazon is lastig te verwijderen. Voor je het weet staat je gazon vol met dit onkruid. Om gehoornde klaverzuring in het gazon te behandelen, kun je het beste Bayer Gazon Net Ultra gebruiken. Dit product is geschikt om paardenbloemen, klavers en andere soorten onkruiden te behandelen. Gras wordt met dit product niet behandeld, waardoor het ideaal is om op je gazon toe te passen.

Zelf gebruik ik het product met succes! Na enkele dagen/weken zie je de gehoornde klaverzuring afsterven. Wat ik je als tip mee kan geven is om voor en na het toepassen enkele dagen niet te maaien. Het product wordt opgenomen via het blad. Door het maaien kan het blad van de gehoornde klaverzuring verdwijnen waardoor het niet of nauwelijks wordt opgenomen.

Het product moet je mengen met water. Vervolgens kun je het met een drukspuit aanbrengen op het gras. Let erop dat er geen andere middelen in de drukspuit zitten die eventueel het gras kunnen beschadigen.

Bayer gazon net Ultra heeft een inhoud van 0,04 liter. Hiermee kun je ongeveer 210 vierkante meter gazon behandelen.

Sommige onkruiden verdwijnen vanzelf wanneer je het gras regelmatig maait. Bij gehoornde klaverzuring is dit niet het geval. Het plantje komt opnieuw terug, wanneer je deze afmaait.

Wat je niet moet doen is kokend water, Roundup of een onkruidbrander gebruiken. Dit is af te raden omdat je hiermee het gazon beschadigd.

De meningen over het resultaat met dit product zijn verdeeld. Vaak roepen mensen na enkele dagen dat het niet het gewenste effect bereikt. Heb je het bij droog weer toegepast en een juiste dosering gebruikt dan is het een kwestie van wachten totdat het onkruid afsterft. Je hoeft het na enkele dagen niet nog een keer toe te passen!

Het product is niet geheel milieuvriendelijk. In Nederland en België is dit product toch toegelaten voor particulier gebruik. Gebruik je dit product, lees dan goed de gebruiksinstructie om het milieu zo min mogelijk te belasten!

Bestel direct!

Behandelen in de verharding

Voor het behandelen van gehoornde klaverzuring op de verharding zijn er wat meer mogelijkheden om toe passen. Zo is het mogelijk de verharding te bespuiten met Bayer flitser Natria. Dit product geeft na 3 uur zichtbaar resultaat.

Het product kun je het beste toepassen op een droge dag in het groeiseizoen. Na het toepassen van dit middel moet het ongeveer 2 a 3 uur droog zijn.

Er zijn nog een aantal andere manieren om gehoornde klaverzuring in de verharding te behandelen. Deze manieren zijn een stuk milieuvriendelijker dan het gebruik van Bayer flitser Natria. Een van deze manieren is een onkruidbrander.

Met een onkruidbrander kun je de gehoornde klaverzuring verhitten, waardoor het onkruid dood gaat. Een onkruidbrander is een handig product om al je onkruid op de verharding  te bestrijden. Onkruidbranders heb je op gas en elektrisch. In het artikel over de beste onkruidbranders laten we zien wat de verschillen hier tussen zijn en wat de beste onkruidbranders zijn.

Een andere mogelijkheid om gehoornde klaverzuring te behandelen op de verharding is met een onkruidborstel. Door met de borstel tussen de voegen op en neer te bewegen, verwijder je het onkruid. In het geval van gehoornde klaverzuring, zal deze voornamelijk bovengronds worden verwijderd. De wortels blijven dus zitten, waardoor de kans aanwezig is dat het onkruid weer terug groeit. Het borstelen met de onkruidborstel moet je dus enkele keren per jaar herhalen.

Een nadeel van het borstelen is dat de zaden bij aanraking van het plantje weg kunnen springen. Dit kan weer voor nieuwe onkruidplantjes zorgen.

Wil je gehoornde klaverzuring graag milieuvriendelijk bestrijden dan kun je kiezen tussen een onkruidbrander of een onkruidborstel. Twijfel je nog wat je moet nemen? Mijn voorkeur gaat in ieder geval uit naar een onkruidbrander! Je kunt hiermee ook vele andere onkruiden behandelen. Zelf gebruik ik een Kinzo onkruidbrander op gas.

Bekijk hier de voordeligste onkruidbranders!

Behandelen in de border

Gehoornde klaverzuring in de border is redelijk te verwijderen. Het beste kun je de gehoornde klaverzuring aanpakken door te schoffelen. In bodembedekkers raad ik je aan om indien mogelijk zoveel te plukken. Door te schoffelen kun je ondergrondse uitlopers van de bodembedekkers beschadigen, waardoor een plantvak minder snel dichtgroeit.

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>