1

Gladde vlonderplanken: Met deze tips voorkom je dit!

Misschien ben je al eens uitgegleden op gladde vlonderplanken of ben je bang dat dit binnenkort wel eens kan gaan gebeuren. Met behulp van een aantal maatregelen is de kans op uitglijden gelukkig te beperken!

Dit artikel laat zien welke maatregelen je kunt nemen om gladde vlonderplanken te voorkomen. Zo kun je toch gewoon over jouw vlonder lopen, zonder bang te zijn om uit te glijden.

Gladde vlonderplanken

Gladde vlonderplanken

Waarom is een vlonder meestal glad?

Als een vlonder niet in de zon ligt, zijn de planken gevoelig voor algen. Deze algen zorgen ervoor dat de planken glad worden. Algen kun je herkennen aan de groene aanslag op en tussen de planken.

Voornamelijk in de herfst en winter worden vlonderplanken erg glad. Ook het blad dat in de herfst valt in combinatie met regenachtig weer speelt een grote rol voor de gladheid van vlonderplanken.

Of je nu vlonderplanken met ribbels hebt of zonder ribbels, beide vlonderplanken kunnen erg glad worden.  Veel mensen denken dat vlonderplanken met ribbels niet glad kunnen worden. Dit is echter wel het geval. Tussen de ribbels kan vuil en water zich ophopen, waardoor de algengroei wordt gestimuleerd met als gevolg gladde vlonderplanken.

Vlonderplanken zonder ribbels zijn makkelijker schoon te houden. Door regelmatig te vegen, kun je ervoor zorgen dat planken minder glad worden.  Helaas is gladheid ook bij deze vlonderplanken niet te voorkomen.

Type vlonderplanken

Vlonderplanken zijn er in allerlei soorten. Het type vlonderplank heeft invloed op gladheid van een vlonder.  De meest voorkomende vlonderplanken zijn van bankirai, composiet, naaldhout, ipe of garapa.

Het voordeel van composiet is dat ze goed schoon te houden is en minder algen aantrekt. Hierdoor is een composiet vlonder minder gevoelig voor gladheid.  Vlonderplanken die zijn gemaakt van naaldhout, kunnen erg glad worden. Dit komt doordat naaldhout open groeven heeft, waardoor deze veel vuil en algen kunnen aantrekken.

De duurzamere houtsoorten zoals bankirai, ipe en garapa kunnen glad worden, maar zijn hier minder gevoelig voor. Deze duurzame houtsoorten zijn vaak prijzig en hebben een langere levensduur in vergelijking met naaldhout.

Welke maatregelen kun je nemen tegen gladde vlonderplanken

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen tegen gladde vlonderplanken. Onderstaand worden een aantal maatregelen beschreven die de kans op uitglijden verminderen.

Antislip tape

Om gladde vlonderplanken te voorkomen is het mogelijk om antislip tape op de planken te bevestigen. De tapes hebben een kleeflaag waarmee ze op de planken bevestigd kunnen worden. De antislip tape kan op elke vlonderplank bevestigd worden.

Wat je ook vaak ziet is dat er met de antislip tape een soort looppad wordt gecreëerd. Hierdoor krijg je een soort ‘zebrapad effect’.  Het creëren van een looppad is slim is als er vaak over een bepaald gedeelte van de vlonder wordt gelopen.

Wanneer je van plan bent om antislip tape aan te brengen doe dit dan op een moment als het droog weer is.

Een antislip tape dat vaak wordt toegepast is de antislip tape van tesa. Deze zit op een rol en is eenvoudig op de juiste maat te maken.

Voordelen

 • Het uiterlijk van de vlonder veranderd niet veel
 • Direct beloopbaar

Nadelen

 • Bij het aanbrengen van de antislip tape moet het droog zijn
 • Beperkte levensduur

Antislip beits

Anitslip beits is een goede manier om je vlonder te behandelen tegen gladheid. De antislip beits geeft vlonders een waterafstotend en antislip-oppervlak met kleine korrel. Een antislip beits dat vaak wordt gebruikt om vlonders te behandelen is de Rambo vlonder & terras pantserbeits. Dit product zorgt ervoor dat de vlonder zijn natuurlijke uitstraling behoud!

Wil je jouw vlonder behandelen met Rambo vlonder & terras pantserbeits dan kun je met 1 liter ongeveer 12 vierkante meter behandelen. Het beste kun je de vlonder behandelen op een droge dag. Binnen 1 uur na behandeling is de beits opgedroogd en kun je al gebruik maken van de vlonder.

Door de vlonder te behandelen met beits blijft de vlonder veel langer mooi. Het product beschermt de vlonderplanken tegen UV-stralen, wind en regen.

Voordelen

 • Natuurlijke uitstraling blijft behouden
 • Geschikt voor totale oppervlakten

Nadelen

 • Om de enkele jaren moet dit herhaald worden

Antislip mat

Een andere mogelijkheid is om over een looproute een antislipmat uit te rollen. Het uiterlijk van de vlonder veranderd hierdoor wel, maar het kan een tijdelijke effectieve oplossing zijn. In het voorjaar is de antislip mat eenvoudig op te ruimen. Een anti slip mat kun je oprollen, waardoor deze weinig ruimte beslaat in je garage of tuinhuis. De volgende herfst/winter kun je de antislip laag weer gebruiken.

Voordelen

 • Effectieve oplossing
 • Makkelijk op te bergen en meerdere jaren toe te passen

Nadelen

 • Tijdelijke oplossing
 • Veranderd het uiterlijk van de vlonder

Zand strooien

Om gladheid op vlonders te voorkomen, wordt op sommige vlonders fijn zand gestrooid. Zand zorgt ervoor dat de ondergrond wat stroever wordt, waardoor de kans op uitglijden wordt verkleind.

Het nadeel van het strooien van zand, is dat het zand bij nat weer onder je schoenen blijft plakken. Wanneer je vervolgens met je schoenen aan naar binnen loopt, neem je het zand ook mee.

Voordelen

 • Milieuvriendelijk
 • Effectief

Nadelen

 • De uitstraling van de vlonder is niet optimaal
 • Het zand blijft onder je schoenen plakken

Hoe maak ik mijn vlonder schoon?

Het schoonhouden van de vlonder is belangrijk om de gladheid te beperken. Maak daarom je vlonder zeker maandelijks schoon. Het schoonhouden van een vlonder is een intensieve klus en kan het beste worden uitgevoerd met behulp van een harde bezem en water.

Heb je vlonderplanken met ribbels. Dan is het belangrijk om tussen deze ribbels goed schoon te maken. Doe je dit niet dan hoopt het vuil zich op en krijg je gladde vlonderplanken.

Reinig je vlonder niet met een hoge drukreiniger! Bij sommige houtsoorten spuit je de nerven open, waardoor er in de toekomst meer vuil wordt aantrokken. Het gevolg hiervan is dat je vlonder weer snel glad wordt.

 

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

 • Natalie schreef:

  Met veel interesse las ik dit stuk over vlonders aangezien mijn terrasvlonder onlangs na werkzaamheden in de tuin is vernieuwd. Ze zijn hem alleen vergeten te beitsen. Na het lezen van deze blog zie ik het als een uitstekende kans om hem slipvrij te maken. Bij droog weer waag ik me trouwen er met een stofzuiger op om de ribbels goed schoon te maken.

 • >